Invigningen av
Hässelby begravningsplats

Text: Henrik Henrikson

Hässelby villastads begravningsplats anlades av Spånga församling och invigdes 1928. På den tiden fanns det ett hundratal handelsträdgårdar i Hässelby, och begravningsplatsen bedömdes då som en av de vackraste och mest välskötta i hela Storstockholm.

Söndagen den 23 september 1928 invigdes begravningsplatsen. Det var strålande sol och milt väder. Fler än tusen personer hade samlats på den då tomma öppna platsen. Runt om fanns ingen annan bebyggelse, endast täta skogar med höga tallar och grönskande björkar.

På bilden kan man i förgrunden se att man redan förberett för den första begravningen. (Bild: Harry Grip)

Efter invigningsceremonierna förrättades den första jordfästningen. Det var trädgårdsmästare K. Hj. J. Forstén, som hade avlidit den 16 september i en ålder av 63 år, vilken nu sattes i jorden av komminister A. Gewalli. För denna allra första grav blev gravbrevet överlämnat som gåva till de efterlevande. Där den täta skogen ligger i bakgrunden på bilden finns idag Fyrspannsgatan med sin bebyggelse. (Bild: Harry Grip)
När den här bilden togs har det gått fyra år efter invigningen av begravningsplatsen. Året är 1932 och det är familjen Spathon som vi ser stående på Kyrkogårdsvägen, det som är Sandviksvägen idag, med begravningsplatsen i bakgrunden. Man har gjort en söndagspromenad till begravningsplatsen då "fru Sjöholm från Skåne var på besök". (Lars-Erik Spathon har bidragit med bilden)

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.