Daltorpsskolan
text: Henrik Henrikson

Detta unika flygfoto visar hur Daltorpskolan såg ut 1965, där den låg inklämd mellan hyreshusen. De tre paviljongerna med mörka tak byggdes 1961, och den fjärde paviljongen, med ljust tak, var alldeles nybyggt när denna bild togs.

Skolan låg på Loviselundsvägen 23-25 i kvarteret Tapetrabatten 3 i Hässelby, alltså mellan Loviselundsvägen och Friherregatan.

Redan 1955 bestämdes att Loviselundsskolan skulle få ett småskoleannex med sju klassrum i detta område - en provisorisk paviljongskola för lågstadiet. Skolan blev enkelt byggd, bestående av några träbaracker. Tre av paviljongerna byggdes 1961, och ytterligare en paviljong byggdes 1965

Denna bild, som jag fått av Arne Åkerlind, visar första skoldagen i augusti 1962 när barnen ställer upp sig på Daltorpsskolans skolgård.

1966 benämndes skolan "Hässelby Gårds västra skola".

Skolan var ett annex till Loviselundsskolan 1960 - 1974 och till Hässelbygårdsskolan 1974 - 1993. Från början var det tänkt som ett provisorium, men skolan fick finnas kvar år efter år. År 1993 lades dock skolan ned, men blev inte riven. Den stod i stället övergiven med krossade fönster och dörrar täckta med masonitskivor.

Våren 1994 ockuperades den gamla Daltorpsskolan av en grupp vänsterungdomar. Ockupanterna avblåste sin aktion då husägaren Skanska lovade att paviljongerna skulle ställas till ungdomarnas förfogande om de organiserade sig och bildade en förening. Till sommaren skrevs ett tremånaders provkontrakt till en av paviljongerna. Man började rusta upp den förfallna byggnaden och man inredde med möbler som man skrapat ihop. En av de andra paviljongerna blev lokal där popband kunde spela och repetera. Ett kafé med namnet "Torpet" öppnades.

Allt var frid och fröjd tills hösten kom. Vattnet och värmen var avstängd, så lokalerna blev obeboliga när kylan kom.

Två av de gamla skolpaviljongerna eldhärjades söndagen den 20 november 1994. Polisen hade då all anledning att misstänka att bränderna var anlagda. Det var vid tiotiden på kvällen som Vällingby brandkår larmades. Då hade elden fått fäste i en ytterdörr till en av paviljongerna. Branden kunde dock snabbt släckas. Men bara några timmar senare, vid tretiden på natten, brann det igen. Nu hade det fattat eld, och det rejält, i den intilliggande paviljongen. Man fick begära hjälp från brandkåren i Järfälla.
Efter all skadegörelse stängde Skanska lokalerna definitivt, och de sista resterna av skolan revs. Numera är tomten bebyggd med bostäder.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.