Bengt Bedrup

1928 - 2005.

Journalist och producent, men han var mest känd som sportkommentator i radio och TV. Han var dessutom bland mycket annat programledare för Melodifestivalen 1980. Han ledde också TV-laget i fotboll. De spelade 550 välgörenhetsmatcher, och alla de många miljoner kronor som de fick in gick till välgörande ändamål som Barncancerfonden och små idrottsklubbar. Ja, han var en "levande sportlegend" under många år.

Han hette från början Bengt Nilsson. När han började som reporter på Svenska Dagbladet tog han namnet Bedrup, inspirerad av en kollega som hette Karl Anders Adrup. En annan kollega, Lennart Carlsson, byggde på bokstavsleken och kallade sig Lennart Cedrup.

Bengt Bedrup flyttade in på Melongatan 13 i Hässelby strand 1955 och familjen bodde där fram till ungefär 1960. De bodde en tid på Medsolsbacken 17 i Hässelby Strand, i ett av de röda höghusen nära centrum. Någon gång i slutet av 1960-talet bosatte sig Bedrups i en senapsgul villa på Blåeldsvägen 77 i Skälby. Tio år senare hade de flyttat till Mellangårdsvägen 31 i Spånga.

Bengt Bedrup levde ett hårt stressigt liv och fick stora problem med alkohol. Gjorde en makalös uppryckning och kämpade sedan resten av livet med att upplysa om alkoholens skadliga inverkan, och propagerade också för motion i programmet "Träna med TV". (bild från Sveriges Television).

Se även hans son Mikael Bedrup, som är född i Hässelby.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.