BAGARSTUGAN

På Vinsta gård fanns förr i tiden en särskild bagarstuga för gårdens brödbakning. Den låg intill mangården på Vinsta. I bagarstugans övervåning låg en drängkammare. Denna stuga användes sedan också som tvättstuga.

När man 1968 skulle bredda vägen förbi Vinsta gård, så rev man denna bagarstuga, och den verkade vara förlorad för alltid.

Men - nu har jag hittat den:


Den finns faktiskt kvar - och är uppbyggd på en bakgård på Södermalm!
Där står den som ateljé åt konstnären och "sculptor-garden designer" Big Britt Almström. När man skulle restaurera hennes hus lovade man att ordna ett nytt hus som hon skulle kunna använda som ateljé. Det fanns en plats på tomten där en rad torrtoaletter stått. Där skulle den nya ateljén placeras.

Man kom med bagarstugan från Vinsta i form av en stor trave stockar. De lades i en hög på marken med en presenning över. Vintern gick och på våren tog man bort presenningen och fann att så gott som allt virket ruttnat. Det finns i praktiken inget som gick att använda. I en hast fick man ordna fram andra stockar. Man hittade en stuga i Småland som man rev och fraktade upp till Stockholm. De stockarna var nu alldeles för långa så man fick kapa till dem.

En arkitekt ritade om huset. Bland annat spegelvände han husets framsida så att dörren hamnade lämpligare i förhållande till den stentrappa i trädgården som ledde fram till huset. Inne i bagarhuset hade det tidigare varit två våningar, men övervåningens golv togs till hälften bort så att det i bottenvåningen bildades ett rum med extra högt i tak. Det fick bli den nya ateljén. Jag tyckte inte att det var speciellt ljust därinne, och Big höll med mig. Hon berättade att hon fick ha takbelysningen tänd även på somrarna.

Så egentligen är det tyvärr inte mycket som är kvar av den gamla bagarstugan från Vinsta, förutom utseendet och några detaljer, men den ligger i alla fall vackert där i den lilla trädgården uppe på söder, och den har en hänförande utsikt med stadshuset i bakgrunden.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.