Jag har numrerat bilderna.
Om det är något motiv som du känner igen, så hör gärna av dig
(på Facebook eller så).
Några har identifierats. Där har jag lagt in den nya informationen.

Text: Henrik Henrikson november 2019.
(Sidan är uppdaterad senast januari 2021)Bild 1 och 2: De första två bilderna är från en tidningsartikel om Hesselby villastad juni 1911. Bo Andersson har hjälpt mig att identifiera dessa bilder. De är båda från Albert Landbergs handelsträdgård, som låg vid Carl Bondes väg och Majdalsvägen. Den stora portalen mitt på det långa växthuset på bild 1 är ganska typisk och finns med på många bilder från Landbergs, och växthusen på bild 2 där ett av växthusen har ett assymetriskt tak, känns också igen på flera andra bilder.Bild 4: En större villa i Hässelby villastad, men var? Jo, Bo Andersson såg att det är församlingssalen, som kallades Missionssalen eller Smedjan. Det huset revs någon gång i slutet av 1960-talet, och det låg på Sandviksvägen, ganska nära den korsningen där Riddersviksvägen går idag. Tack Bo för att du kände igen huset.Bild 5: Denna bild har vi nu identifierat. Det stora huset till höger är villa Haga där handelsträdgårdsmästare David Kristiansson bodde. Haga låg i hörnet av dagens Albert Landbergs gränd och Blomodlarvägen. Tack Annika Widell för info.Bild 6: Potatisplockning i Hässelby villastad någon gång kring första världskriget, men var?Bild 7: Texten till bilden är ”Trädgårdsmästarkvarteren”. En liten pojke i kortbyxor står på vägen till höger, lyfter på hatten och hälsar. Denna bild är också från Albert Landbergs handelsträdgård (jämför med bild nr 1). Tack Bo Andersson, som hjälpt till med identifieringen.Bild 8: Efter några dagar har jag nu lyckats identifiera detta hus, fotograferat på 1910-talet. Det låg i hörnet där det idag är adressen Blomodlarvägen 30.Bild 9: Text till denna bild: ”Tidiga odlare i Hesselby”. Kan det vara handelsträdgårdsmästaren själv som står finklädd med sin hustru i bortre kanten? Bilden är från 1916.Bild 10: Denna bild har vi nu identifierat. Det är Albert Landbergs handelsträdgård, boningshus och växthus. Det låg ungefär där Älvdalsvägen 15-17 ligger idag. Tack Barbro Jernström för info.Bild 11 har nu identifierats. Huset var trädgårdsmästare Liljebergs. Huset låg där det idag är Blomodlarvägen 3 – 35. Tack Annika Widell för info.

Bild 12 har också identifierats. Tack vare Gunilla Malmberg som beskriver bilden så här:
"Huset i förgrunden låg på Brändövägen 1 till 3 (dagens numrering). Det lär ha varit postkontor i det, troligen innan posten hamnade i nuvarande museet. När jag växte upp var det bostad, en lekkamrat till mig bodde där. Jag minns ej när det revs, men det bör ha varit på 60-talet. Vägen till höger i bild är nuvarande Riddersviksvägen ( då Hässelbyvägen). Bilden är tagen från ett hus som låg på en kulle och man ser ner mot Riddersviksvägen 117 (mitt föräldrahem). Till höger i bild syns ett uthus som tillhörde torpet Bergtorp. Det revs när fiskaffären (Riddersviksvägen 113) byggdes.".
Bild 13: Även detta hus är nu identifierat. Det är affärshuset på Vidholmsbackarna 11. Det finns kvar i dag och på gaveln finns en pizzeria. Det är med skammens rodnad jag måste erkänna att jag inte kände igen huset. Jag har ju tagit mängder med bilder av denna byggnad från alla håll. Tack Kent Olsson för info.Bild 14 verkar vara svår att spåra.

Den högra bilden däremot har vi identifierat nu. Bilden är tagen 1925 från Sandviksvägen upp mot nuvarande Blomodlarvägen. Man ser till vänster villa Haga (samma som på bild 5). Tack Annika Widell för info.
Bild 16 och 17: Den vänstra bilden är från Örebro museum, och Bo Andersson känner igen växthusen. De låg utmed nuvarande Lövstavägen, ungefär i höjd med lokstallet. Tack Bo för hjälpen med den bilden.

Den högra har bildtexten: ”Glashus vid glashus i Hässelby. Hundra handelträdgårdar fanns en gång därute, nu har staden vuxit ut mot Hässelby och trädgårdarnas antal har under årens lopp minskat till hälften”. (Svenska Dagbladet 22 november 1960). Jag har ännu inte lyckats identifiera denna bild.
Bild 18: Detta hus är fotograferat i december 1928. Huset är ganska typiskt, men jag vet inte var det kan ha legat.Bild19: Den nya stenkrossen är på plats, intill järnvägen. Var kan den ha legat? Från Stockholms Förstadsblad 1929.Bild 20 och 21: Fotograf Arne Winderlich tog under 1960-talet flera bilder av Hässelby, bland andra dessa två. Men var är det?Bild 22 har nu också identifierats. Det är Berggrens handelsträdgård fotograferad av B. Englund 1961. Den låg på Carl Bondes väg 25 i Smedshagen. Bilden är fotograferad från nuvarande Mäster Karls väg 5 vänd mot port 21 och 41. Tack Anita Öbom, Barbro Jernström, Rolf Bråsäter och Kent Olsson för info.Bild 23: Ytterligare en bild av B. Englund från samma tid. Nu vet vi vad det är för hus som syns på bilden. Det är åkare Sonessons hus i Smedshagen. I dag är hela området bebyggt med radhus, men husen i skogsbrynet längst till vänster i bild finns fortfarande kvar. De ligger på Rädisvägen. Tack Gerd Eklund för info.Bild 24: Hässelbymotiv 1975 av Lennart af Peterséns.Bild 25: En interiörbild från ett växthus 1975
av Lennart af Peterséns.Bild 26: Denna bild har också identifierats. Den är från Glädjevägen på Modigs trädgård mot Åkermyntan. I bakgrunden ses Östbergs hus och ytterligare ett hus efter Lövstavägen. Tack Gerd Eklund för info.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.