HÄSSELBY SPORTKLUBB 100 ÅR
text: Henrik Henrikson

Den 23 februari 1913 bildades Hesselby Sportklubb av ett tiotal idrottsintresserade skolgrabbar i åldern 13 -15 år i Hässelby villastad. Det var troligen de olympiska spelen i Stockholm året innan, och det därmed växande intresset för idrott bland ungdomarna i Hässelby, som var själva anledningen till föreningens bildande.

I den tvättstuga på tomten Liljan, som ni kan se på målningen här ovan, samlades grabbarna och lade grunden till den sportklubb som i dag har blivit en av Sveriges mest framgångsrika idrottsföreningar. Sonen i huset, Sven Larsson, fick bli klubbens förste ordförande. Man bestämde att månadsavgiften skulle bli 10 öre. För att få in lite mer pengar till klubbkassan visade Sven skioptikonbilder på en filmduk för ungarna i trakten. Entrén till visningen var 10 öre, och för ytterligare en tioöring fick man saft och kakor, som Svens mor gjort och skänkt till klubben.

Föreningens första klubbdräkt bestod av blå byxor med vit rand och till det en vit tröja.

Nu behövde man en plats att spela fotboll på - en riktig idrottsplats. Pojkarna skrev ett brev till Carl Bonde, ägaren till Hässelby Slott. Han lät grabbarna låna "planen bredvid den så kallade Kohagen", och det är den planen som i dag är Hässelby idrottsplats. Hela det området där Hässelby idrottsplats ligger skänktes året därpå av AB Hässelby egendom, som var den egentliga ägaren till marken.

Man började nu planera för hur man ville ha fotbollsplanen, men det kunde ju endast bli provisoriskt med de små medel som man då hade. En relativt bra fotbollsplan lyckades grabbarna i alla fall åstadkomma, även om den sluttade ganska kraftigt. Det var hela två meters nivåskillnad mellan målen. Planen användes i alla fall flitigt och den slets hårt. Den blev alltmer kuperad och gropig och något måste göras.

1923 lyckades klubben efter många bemödande få ett lån på 7.000 kr från Riksförbundet. Nu skulle man kunna rusta upp fotbollsplanen till en mer allsidig idrottsplats. Man köpte in svart kolstybb och löparbanorna började ta form, även om de i början blev lite väl lösa och tunga att springa på.

Ett litet klubbhus uppfördes på södra sidan. Tyvärr fanns inget vatten indraget, så man fick klara sig utan sådan lyx som duschar.

Hela idrottsplatsen dränerades. Fotbollsplanen, som hade ett mått på100 x 64 meter, plöjdes och planades ut, och man sådde nytt gräs.

Så, efter tre års omfattande upprustningsarbeten, var fotbollsplanen så pass färdig att man på Kristi Himmelsfärdsdagen 1924 kunde ta den i bruk. Den första matchen spelades mellan Hässelby Sportklubb och I. K. Hermes inifrån Stockholm.

I pressen kunde man läsa ett kort referat från denna första match:

”Omedelbart före matchens början samlades de båda lagens spelare å planens mitt, varefter Hässelby sportklubbs ordförande framträdde och höll ett kort hälsningstal erinrande om det arbete klubben nedlagt för att få idrottsplanen i fullgott skick. Fotbollsspelarna utbringade därpå ett kraftigt och taktfast leve för den nya idrottsplanen, varefter matchen begynte. Hemmalaget vann med 3-1.”

Bilden här ovanför visar hur planen såg ut 1925. Man kan se att vid den här tiden hade idrottsplatsen fortfarande tät skog på tre sidor, men försäljningen av tomter pågick för fullt.

På 1930-talet fanns det en servering i en träbarack med grovt tillhuggna bord och bänkar. I den lilla kiosken, som låg precis utanför Hässelby idrottsplats vid Markviksvägen, serverades kaffe och läskedrycker. Foto: Harry Grip.

Bilden visar ett stafettlopp på Hässelbys vägar i Hässelby sportklubbs regi. Foto: Harry Grip
Så kom planer på att bygga ett nytt och större klubbhus. 1938 hade klubben till och med fått bygglov och lån beviljade, men så kom andra världskriget. Man beslutade att ställa in bygget till vidare. Efter krigsslutet 1945 tog man upp planerna igen. Det gjordes nya ritningar, och klubben fick åter igen bygglov. Men bygget blev trots det inte av, förrän många år senare. 1969 kunde man äntligen inviga det nya klubbhuset.
I november 1978 bildades begreppet Stockholm Marathon hemma hos HSK:s friidrottsordförande Oscarsson som, tillsammans med Anders och Bengt Olsson samt Bengt Alfredsson, en kväll träffade representanter från Spårvägens GIF, och året efter gick det första maratonloppet i Stockholm.

I september 2006 återinvigdes Hässelby idrottsplats efter en mycket intensiv renovering. Man tog bort den gamla svarta kolstybben. Med den blev det väldigt slaskigt efter ett kraftigt regn, och löparna kunde bli mycket skitiga. Nu fick hela anläggningen röda allvädersbanor, så nu kunde det få regna hur mycket det hade lust.

Det är konstnären Per Erik Willö som designade järnsmidesportalen som finns över entrén till idrottsplatsen. Den kom på plats 1992. Foto: Henrik Henrikson.

Och nu i år fyller Hässelby Sportklubb alltså 100 år. Detta kommer att firas med en högklassig friidrottstävling på Hässelby IP
tisdagen den 25 juni 2013.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.