Vidholmsbackarna är en tusen meter lång väg som sträcker sig genom Hässelby villastad från Sandviksvägen till Riddersviksvägen i höjd med Folkets hus. Den fick sitt namn 1969 efter kommunalmannen Karl Vidholm, som bodde vid denna väg. Bilden är från hösten 1972. Det är Anette och Leffe Hendered som vi ser komma nerför backen. (Foto Henrik Prüzelius)


Fram till 1950 bestod den sträcka som idag heter Vidholmsbackarna av flera olika vägar:
Vallavägen – Sveavägen – del av Ringvägen – Stenhagsvägen.


Fram till 1969 bestod sträckan av följande vägar: Vidholmsbacken – del av Johan Åbergs väg – Stenhagsbrinken. Kartan är från 1954.


På denna karta från 1972 ser vi att halva vägen fått namnet Vidholmsbackarna, men den andra halvan övertagit namnet Johan Åbergs väg. Det kan inte varit lätt att bo i ett område där vägarna byter namn titt som tätt.


På en karta av idag ser vi att hela vägen nu fått namnet Vidholmsbackarna.


I början av Vidholmsbackarna ligger en grupp röda hus, byggda 1977. Det är dels fem 1,5 plans soutterrängvillor, dels fyra lite större villor, alla byggda runt en oval öppning.
(Foto Henrik Henrikson)

På Vidholmsbackarna 11 ligger detta affärshus. Hans C:son Wendel öppnade 1928 sin livsmedelsbutik i hörnan av Rosbacken och Vidholmsbackarna som då hette Bergtorpsvägen och Vallavägen.
Hans Wendel föddes i Tibro, Skaraborgs län. Han utbildade sig i köpmannayrket och drev 1924 – 1927 tillsammans med en kompanjon en affärsrörelse i Ålsten. Hans dröm att bli präst gick inte i uppfyllelse men han var mycket engagerad i kyrklig verksamhet. Han var ledamot av Kyrkobyggnadsföreningen och en av de pådrivande krafterna vid byggandet av Hässelby kyrka. Bilden är från omkring 1930.
(Inskickat av Britt Nettelbladt)


En bild av Wendells affär. Här står kunderna på kö och väntar ivrigt på att butiken ska öppna.

Sven Würtz berättar: Hans Carlsson Wendel bjöd alltid oss barn på godis som han hade i fickan på sin rock. Idag skulle det inte funka.

Lennart Widell berättar: Huset byggdes av Byggpelle, som är var min farfars far. Min farfar drev bageriet som låg i källarvåningen. (Inskickat av Britt Nettelbladt)



I undervåningen av affärshuset hyrde Bror Rydstedt bageriet under åren 1920-1927. Därefter ska en bagare, som kallades Muss-Muss ha övertagit bageriet. Han körde ut brödet till kunderna med denna skåpbil märkt “Sveabageriet”. (Bild från vykort)


Sveabageriet gick sedan upp i Hässelbybageriet. Lägg märke till den eleganta skåpbilen som står parkerad utanför bagerilokalen. Barnen på bilden är Margareta Carlson Nettelbladt (Bowallius), Lennart Nettelbladt, Gun Nettelbladt, Hasse Carlson Nettelbladt, Åke Nettelbladt, Folke Carlson Nettelbladt och Stig Nettelbladt.

Hässelbybageriet flyttade senare till Edelundavägen.
(Inskickat av Britt Nettelbladt)



Hans C:son Wendel framför sin affär med personalen. Från vänster biträdena Greta Hansson och Svea Nils, båda från Dalarna, en av bröderna Elis eller Elof och längst till höger Hans Wendel själv.
(bild från Rune Melanders samlingar)


Britt Nettelbladt berättar: Min svärfar Hans C:son Wendel står längst till höger, framför sin affär. På springchascykeln sitter Erik Rosengren och till vänster om honom står Karin Bronté. Flickan med hunden har jag tyvärr inte namnet på.
(Inskickat av Britt Nettelbladt)


En bild av butikens interiör. Hans Widell står längst till höger. Bilden är tagen i juletid. Biträdet står färdig att skära upp en skiva av julskinkan. Man säljer också “Hemlutad julfisk” och “God Jul Korv”. På skyltarna kan man också läsa: “Prova våra kaffeblandningar” och “Tre Ess Smakar Som Smör”.
(Inskickat av Lisbeth Ledel)

Ännu en interiörbild, tagen vid samma tillfälle. En gammaldags våg med noggrann viktangivelse och fräscha blommor i en vas. Bland ostarna som står upptravade på glasdisken ser man Extra fin Jämtlands-mesost, Hushålls-mesost och Rutost. (Inskickat av Lisbeth Ledel)


Ett handkolorerat vykort av huset på Vidholmsbackarna 11.
I slutet av 1940-talet avvecklade Hans C:son Wendel sin affärsverksamhet. Ahlin övertog lokalerna och öppnade Ahlins Livs här.

“Alltid till Eder tjänst. Specerier, charkuterier, delikatesser, goda kaffeblandningar. Saluför Schröders förstklassiga konditorivaror.”

Britt Nettelbladt berättar: Det var min svärfar Ahlin som efterträdde Hans C:son Wendel.

Hélène Boëthius berättar: Vår lille grannpojke Lasse som bodde i Högåsa på Bergsliden knallade till affären ensam när han var i treårsåldern. Han fick knappt upp väskan från marken. Själv gick jag dit med mamma ibland, men oftast gick vi hela vägen till Konsum på Riddersviksvägen. (Bild från vykort)



Tidningen Västerort utlyste en tävling i slutet på 60-talet om vem som hade högsta solrosen. Rosorna på bilden var över tre meter höga, men de kom ändå bara 2:a i tävlingen. Hans Wendel (barnens farfar ) var den stolte odlaren av rosorna.
På bilden syns syskonen Nettelbladt (Eva står som nr 2 från höger).

Ingemar Lundqvist berättar: På baksidan huset som inrymde Ahlins Livs odlade "farbror Wendel”, som vi kallade honom, solrosor. Bilden fotograferades av en lokal fotograf . Efter någon vecka kunde vi se reportaget i tidningen.



Hasse Ekman berättar: Detta var min första bostad år 1960, efter att jag flyttat hemifrån. Det var i det här huset på Vidholmsbackarna, högst upp i huset. Ulla, som då hette Carlsson, hälsar på. Det var inte mycke till bostad.
Fyra år senare gifte vi oss och flyttade till en annan bostad.

Rune Rotstam reflekterar: Härlig 60- tals interiör, kobratelefon, tapetskyddet vid sängen samt sena kvällar kräver många väckarklockor! (Foto: Hasse Ekman)


En bild av butiken på Vidholmsbackarna 11,
inskickad av lisbeth ledel.

Lisbeth Ledel hyrde butikslokalen på Vidholmsbackarna 11 mellan december 2009 och december 2011. Hon hade där Lisbeths Café & Catering. (Foto: Lisbeth Ledel)


En bild av caféets köksavdelning. (Foto: Lisbeth Ledel)


Någon gång i slutet av 1990-talet öppnade pizzeria Orion i källarvåningen. (Foto: Lisbeth Ledel)


Så här ser affärshuset i korsningen Rosbacken och Vidholmsbackarna ut idag. Hasse Ekman, som bidragit med många av bilderna till den här sidan, bodde i sin ungdom i detta hus, högst upp under taket. (Foto: Henrik Henrikson)

En bild från 1945, tagen mitt emot där pizzerian ligger idag. Det är Hasse Ekmans svärmor som är ute och promenerar med sin dotter Ulla i barnvagnen. Ulla skulle sedan bli Hasse Ekmans fru. (Bilden inskickad av Hasse Ekman)


På den adress som idag är Vidholmsbackarna 13 låg förr i tiden Hugo Israelssons Smedja. Det var han som, bland annat, tillverkade grindarna till Hässelby begravningsplats. Bilden är tagen från vindsfönstret i Wendels affärshus. (Foto: Hasse Ekman)


Tvärs över gatan, från smedjan sett, låg detta gula hus. Där bodde en kvinna som hette Linnea. Damen på bilden, Annmari Prüzelius, är ute och går med sin son Fredrik och hunden Skrutten. Annmari jobbade på Hässelby villastads skolas rektorsexpedition. Barnen kallade henne för Prusiluskan. Bilden är från 1970.
(Foto: Henrik Prüzelius)

En annons från våren 1926. Ett hus på Vallavägen, som Vidholmsbackarna då hette, kunde man få hyra under sommaren.

En artikel från sommaren 1956. En villa på Stenhagsbrinken 11, som Vidholmsbackarna hette på den tiden, förstördes av en brand.


På Vidholmsbackarna 15 kan man se denna charmiga trädgårdsprydnad. (Foto: Henrik Henrikson)


Den villa som låg på nuvarande Vidholmsbackarna 17, där Hasse Ekman växte upp. Bilden är från 1947.
(Inskickad av Hasse Ekman)

Hasse Ekman och hans lillebror Ingemar Lundqvist på Vidholmsbackarna 17. Bilden är tagen 1949. Tomten var på den tiden dubbelt så stor som nu. (Inskickad av Hasse Ekman)


Ytterligare en bild från trädgården till Vidholmsbackarna 17. Den är tagen sju år senare – 1956. Hasse Ekman på sin moppe, tillsammans med mor och lillebror. I bakgrunden syns familjens eleganta bil. (Inskickad av Hasse Ekman)


En handkolorerad bild av huset på Vidholmsbackarna 17, så som det såg ut 1956. (Inskickad av Hasse Ekman)


Samma hus 2014. (Foto: Hasse Ekman)


Här ser vi när huset på Vidholmsbackarna 29 uppfördes omkring 1970. (Foto: Henrik Prüzelius)

På denna bild har bygget av villan på Vidholmsbackarna 29 kommit lite längre. Man har haft taklagsfest.
(Foto: Henrik Prüzelius)


Det gula huset, som här är under uppförande, ligger på Vidholmsbackarna 31. Bilden är från omkring 1970.
(Foto: Henrik Prüzelius)


När dessa villor byggdes på höjden av Vidholmsbackarna fick de gamla husen i området ge vika och revs. Bland andra detta bruna hus, som ägdes av Maria Wahlström. (Foto: Henrik Prüzelius)


Det var i den här bruna villan som lärarinnan Maria Wahlström bodde. Nu var huset dömt att rivas.

Hélène Boëthius berättar: Där bodde en lärarinna som vi barn kallade Walan. Hon samlade på ovanliga växter. Bland annat fanns, om jag minns rätt, rosa näckrosor i en damm, och upplandsliljor. När jag var liten hade lärarinnan Wahlström redan avlidit, och huset stod tomt. Vi gick dit och plockade blommor ur de förvildade rabatterna till Mors dag. (Foto: Henrik Prüzelius)



På den plats där Vidholmsbackarna 29 ligger idag byggdes omkring 1912 denna sommarstuga av Nils Hagberg.
Göran Granhed har bidragit med denna fina bild.


Samma hus 75 år senare. Denna sommarstuga, som nu är gulmålad, skulle eldas upp för att ge plats åt ett nytt hus på tomten Vidholmsbackarna 29. (Foto: Henrik Prüzelius)


Här eldas det gula huset upp, och ännu en sommarstuga går till historien. (Foto: Henrik Prüzelius)


Här på höjden byggde Götenehus ett tiotal parhus med utsikt över Mälaren. Inflyttning skedde våren 1996. (Foto: Henrik Henrikson)

I höjd med Vidholmsbackarna 41 ligger en naturpark på 0,8 hektar. Det är ett naturområde med berg i dagen omgiven av villor. Marken är mycket kuperad och det finns stigar som leder in i området. Vegetationen består av hällmarktallskog med inslag av lövträd som björk, rönn, ek och asp. Markskiktet utgörs bland annat av ljung. På vissa platser kan man få en glimt av Mälaren.

1. anger den klippta gräsyta där vägen gick på 1930-talet, innan man rätade ut vägsträckan.

2. visar den kuperade naturparken.

3. anger en trappa upp till Badhusvägens vändplan, där det lättare går att komma in i parken.


Naturparken är relativt öppet mot omgivningarna. Utmed två sidor ligger parken intill vägar, men ändå är parken svårtillgänglig med de mycket kuperade berghällarna.

Grönområdet ligger i en del av Hässelby villastad som har en liten andel parkmark och har därför ett stort rekreationsvärde för de boende i närområdet. (Foto: Henrik Henrikson)



På Vidholmsbackarna 45 ligger en stor stilfull villa i den kuperade terrängen. (Foto: Henrik Henrikson)


Utanför denna villa på Vidholmsbackarna 46 kan man se flera privata skulpturer. (Foto: Henrik Henrikson)


Denna vita villa är byggd 1965, och den ligger på Vidholmsbackarna 49. (Foto: Henrik Henrikson)


Denna charmiga villa, Ängsullen, på Vidholmsbackarna 60 byggdes redan 1909. Byggmästare var Klas Nyberg. Det är en vacker byggnad med sekelskifteskaraktär, grönmålat och med ett ståtligt torn vid entrén. (Foto: Henrik Henrikson)


Lars-Erik Widell skrev berättar:
I huset bodde två familjer på 1950-talet. I lägenheten på nedre planet bodde familjen Svensson. De hade tre barn Lars och lillasyster Britta. Bengt var mellanbarnet. Han och jag var klasskamrater. Lägenheten på övre våningen hyrde baptistförsamlingen i 25 år (1950-1975) som pastorsbostad åt pastor Herbert Olsson vars son Ingemar Herbert Paul Olsson är en känd kompositör och textförfattare. Frun hette Wenley och var sjuksköterska. Dottern Margareta var drygt halvåret när pastorsfamiljen kom till huset från Norrköping. Jag bodde själv där några månader 1952 när min mor låg på sjukhus.

Ingemar Herbert Paul Olsson kompletterar med följande kommentar: Yep - that's the house where I lived 1950-1970. Då var huset alldeles vitt, med en flaggstång på tornet. Där spelade jag mina första ackord på gitarr och skrev mina första låtar. Gick till Hässelby Folkskola på 7 minuter. Nerför den livsfarliga backen låg Mälaren med Allmänna Badet. (Foto: Henrik Henrikson)



Hélène Boëthius berättar om huset på Vidholmsbackarna 60:
När det var pastorsbostad var det två små lägenheter. Det var baptistförsamlingen som ägde huset. Man sålde det till underpris, för att man inte anlitade en mäklare. (Foto: Henrik Henrikson)


Innanför entrén i tornet är det gröna huset på Vidholmsbackarna 60 precis så mysigt som man tänkt sig att det ska vara. I stort sätt hela huset finns de gamla trägolven kvar och det vilar en sekelskifteskänsla över hela huset. Det mysiga vardagsrumet med ljusinsläpp från flera håll och med en detaljrik kakelugn. (Bild från Diakrit)


Många fönster ger ljusa rofyllda ytor där man kan koppla av, perfekt miljö för en konstnär.
(Bild från Diakrit)

Konstnären Lars Hofsjö flyttade in i huset på Vidholmsbackarna 60 med sin hustru Ragnhild 1973. I villan fanns då en stor ateljé där Lars Hofsjö kunde hålla till när han målade och skulpterade, men mest verkade han i sin ateljé i Blackeberg. Lars levde mellan 1931 – 2011.

Hustrun Ragnhild var textilkonstnärinna.

Detta är en detalj av en större målning av Lars Hofsjö 1981, där man kan se att han i sin målning ibland inspirerades av sin närmaste omgivning.


Nu över till några andra villor utmed den slingrande vägen. På Vidholmsbackarna 65 hittar vi denna villa, som är byggd 1945, och sedan ombyggd 1956. (Foto: Henrik Henrikson)


Denna pittoreska villa på Vidholmsbackarna 66 är från 1911. Huset har under årens gång anpassats och moderniserats, men har lyckats behålla sin sekelskiftescharm. (Foto: Henrik Henrikson)


Framför det gamla huset från 1911 ligger denna 1,5-plans villa på Vidholmsbackarna 68. Det byggdes 1970.
(Foto: Henrik Henrikson)


På Vidholmsbackarna 70 låg denna gamla villa.
Bilden togs 1979 strax innan huset revs.


Stormen på nyårsdagen 2019 träffade även Hässelby. Här är en bild från Vidholmsbackarna dagen efter stormen, fotograferad av Carol Gustafsson.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.