Före Stockholms inkorporering av Hässelby 1949 hette vägen Torpstigen. Denna karta från 1930 visar hur vägarna kring Torpstigen såg ut på den tiden. Det namnet har sannolikt givits i anslutning till det närliggande torpet Sandvik.Idag ser samma område ut så här och som man kan se så har många av vägarna bytt namn. Detta skedde 1950 efter att Hässelby blev en del av Stockholm. När en väg i Hässelby hade samma namn som en väg i Stockholm redan hade, måste man byta namn på vägen i Hässelby.

Villorna i det här området verkar ligga i prisklassen upp mot 6 miljoner kronor.
På Sjötorpsbrinken 4 ligger denna två och ett halv plans villa. Den är byggd i någon slags nyfunkis-stil. Huset som är ritat av arkitektfirman Tham Videgård är byggt 2004. Ett spännande hus med nivåskillnader och stora fönster. Dessutom finns här en elegant swimmingpool.
Foto: Thomas Carlsson.Från terrassen i huset på Sjötorpsbrinken 4 har man en vid och öppen vy över omgivningarna, och så har man givetvis utsikt över Lambarfjärden.
Bild: Remax.Den här lilla stugan låg på den tomt som idag är Sjötorpsbrinken 5. Bilderna togs omkring 1980, strax innan huset revs.
Foto: Stig Forslund.Idag ligger detta hus på Sjötorpsbrinken 5. Det byggdes 1966, framför den lilla sommarstugan, som revs på 1980-talet.Ett par flygfoton från 2010 respektive 2012. Här ser vi husen på Sjötorpsbrinken 6 - året innan de byggs och året efter de blivit färdiga.Det är två parhus med två lägenheter i varje hus på Sjöbrinken 6. Varje lägenhet är på 116 kvadratmeter och rymmer 5 – 6 rum. De fyra lägenheterna har slagit sig samman i en bostadsrättsförening – Sjöbrinken.
Bild från Husman och Hagberg.Uppifrån terrasserna på Sjöbrinken 6 har man en fin utsikt över Mälaren och i fjärran syns än så länge värmeverkets skorstenar.
Bild från Husman och Hagberg.Här inne, omgiven av villor, ligger en av Hässelbys okända parker - Parken Linden. En av de två ingångsstigarna ligger på Sjötorpsbrinken 8.
Linden är en park med lövträdsskog, en sluten naturmark för fri utveckling. Det betyder att det är ett parkområde som inte behöver någon speciell vård. Man låter naturen växa fritt. Parkens storlek 1,5 hektar.
Den här entrén från Sjötorpsbrinken börjar växa igen. Man har för länge sedan slyröjt vid stigen som finns bakom elcentralen, som skymtar inne bland träden, men det är svårt att se stigen som leder in i parken.
Foto: Henrik Henrikson.På denna stadsplan från 1968 ser man hela parken Linden. Eftersom området omges av villor och bara två entréer leder in i området blir det liksom en privat skog som mest används av de omkringboende som känner till området. I denna park får hundar rastas utan koppel men under uppsikt.
Men det är alltså en tillgänglig skogsdunge för rekreation och fritid. Jag har markerat Sjötorpsbrinken med ljusblått.
Den andra ingången till parken ligger på Blåklocksvägen, mellan nr 13 och 19..Parken Linden består till stor del av hällmarksskog med inslag av lövträd. Det är en grön oas med rogivande ytor för var och en som vill koppla av i naturen.
Foto: Henrik Henrikson.Så har vi kommit till villan på Sjötorpsbrinken 10. Den byggdes 1973. På den tiden var det modernt med fasadfanér i mörkt trä.Idag har villan på Sjötorpsbrinken 10 fått en ljusare fasad.
Foto: Henrik Henrikson.På Sjötorpsbrinken 13 ligger denna arkitektritade villa. Den byggdes 2008.
Kvinnan som ägde huset var hela tiden med under byggets gång och deltog i varje detalj så att huset till slut blev det drömhus hon ville ha. Villan är på totalt 222 kvm fördelade påt tre plan. Och det är sjöutsikt från alla rummen.
Foto: Henrik Henrikson.På det övre planet i villan på Sjötorpsbrinken 13 finner vi vardagsrum, kök, sovrum och duschrum. Stor terrass med fin utsikt över Mälarens glittrande vatten. På nedre plan finns gästrum, tvättstuga, flera förråd och klädkammare, garage och matkällare.På Sjötorpsbrinken nr 16 ligger denna rymliga villa. Den är byggd 1965.
Foto: Henrik Henrikson.Så till sist kommer vi till Sjötorpsbrinken 18. Där ligger detta hus, en enplans vinkelvilla med 5 rum och kök. Huset är byggt 1986. Denna annons är från 1997, och då är huset, enligt annonsen, ”som nytt!”.
Idag ser huset på Sjötorpsbrinken 18 fortfarande likadant ut. Inget, åtminstone på utsidan, verkar vara förändrat.
Foto: Henrik Henrikson.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.