Rosbacken går från Hässelby museum ner till Fagerstrand. På denna karta från 1956 kan man också se en sidoväg upp mot Tabernaklet. Den vägen tillhörde också Rosbacken, men är i dag helt borttagen.


Rosbacken är 500 meter lång, och vägen fick sitt namn 1950. Efter ”den tidigast efter denna väg bebyggda fastigheten (Rosbacken)” enligt Spångarådet 1949. Tidigare namn var Bergtorpsvägen, efter det torp som låg vid Riddersviksvägen.
Foto: Henrik Henrikson.


Denna panoramabild visar bebyggelsen utmed Rosbackens norra del 1967. Den ljusa grårappade tvåvåningsvillan som syns i förgrunden till vänster har adressen Rosbacken 6. Det huset uppfördes 1933 och var från början byggt för två familjer.
Längst till vänster syns torpet Bergtorp, numera rivet.
Foto: G. Fogde.


Huset på Rosbacken 6 fick 1979 en ny ägare som året efter bytte till den gula träpanelen och 1988 byggdes huset om till enfamiljshus. År 2008 övertog familjens två söner huset och då byggdes det om till tvåfamiljhus igen.
Foto: Henrik Henrikson 2019.


Denna pampiga byggnad låg på Rosbacken 8. Här bodde bland andra Regina Tuter och Abraham Kreiser, två polacker som i början av 1950-talet sålde sprit svart till hässelbyborna. En hel rad av hässelbybor berättade att de köpt sprit av polackerna i ansenliga mängder. Det var känt inom ganska vida kretsar inom Hässelby att det fanns sprit att köpa utan restriktioner vid Rosbacken.
Polisstationen i Hässelby låg inte mer än ett par hundra meter från polackernas bostad, så det var bara en tidsfråga innan paret skulle åka fast.
Hösten 1952 sprängdes spritlangarligan. En rubrik i en dagstidning: Många hässelbybor köpte "Tut" hos Tuter. ”Ett förskräckligt spring av typiska brännvinskunder” var det i det polska langarnästet vid Rosbacken. Det var en ”allmänt känd sak i samhället” att man kunde köpa brännvin oransonerat i Rosbacken. En byggmästare, en posttjänsteman, en musiker och en trädgårdsmästare hörde till dem som köpt starkvaror av polackerna. Trädgårdsmästaren betalade ofta spriten in natura — med grönsaker.
Priserna på brännvinet var kr. 16—17:50 halvlitern. Spriten hade langarna tagit ut på egna motböcker eller skaffat från landsmän i innerstaden.
Foto: G. Fogde 1967.


Några interiörbilder från det höga huset som låg på Rosbacken 8. Foto: G. Fogde 1967.


Ett utländskt par med ett barn fick en sommardag 1969 rädda sig ut via en brandstege då den högsträckta villan vid Rosbacken 8 totalförstördes vid en brand. I villan, som då användes som pensionat, bodde ett femtontal personer. De flesta av dem var på sina arbeten då branden började. Branden började i ett rum på nedre botten och spred sig snabbt i hela huset.
När brandkårerna från Bromma och Spånga kom slog lågorna ut genom fönstren på hela bottenvåningen. Huset gick inte att rädda, så det revs senare.
Foto: G. Fogde 1967.


Den höga villan på Rosbacken 8 hade ett litet gårdshus med denna lite ovanliga konstruktion.
Foto: G. Fogde 1967.


De nya villorna på Rosbacken 8 som byggdes 1970 efter att det gamla brandskadade huset rivits.
Foto: Henrik 2019.


En bild från 1970 där några ungdomar åker skidor över den tomt där Albert Wadlunds trädgårdsmästeri legat. I bakgrunden syns Rosbacken 14 med sin röda tegelgavel och där bakom villan på Rosbacken 12.
Bilden inskickad av Britt Nettelbladt.


Villorna på Rosbacken 14 och 12, så som de ser ut i dag 2019. Några träd har tagits bort, och parabolantenner har tillkommit sedan 1970.
Foto: Henrik Henrikson.


Där Rosbacken 19A – 19F ligger i dag låg Rosbackens handelsträdgård. Det var Johan Albert Wadlund (f. 1867) som etablerade den trädgården 1904.
Bostadshuset hette Högsäter.
Anläggningen köptes 1960 upp av familjen Würtz och införlivades i Solbacken. Bilden är från 1939. Jag har gulmarkerat trädgårdsmästeriet Rosbacken.


I dag har Rosbackens samfällighet sina kedjehus i det kvarteret.
Foto: Henrik Henrikson.


Detta flygfoto från 1935 visar området från andra hållet. Rosbackens trädgårdsmästeri är gulmarket.

Arvid Pehrssons handelsträdgård, är rödmarkerad. Det var 1903 som Arvid Pehrsson (f. 1866) etablerade sin handelsträdgård. Han kallades Ros-Pehrsson.
Bostadshuset hette Skageborg.Ros-Pehrsson hade åtta växthus och fyra anställda. Här planterar de krysantemum. Året är 1927. Lägg märke till morteln som man packar jorden med.


Sonen Edvard Pehrsson (f. 1906) började i familjeföretaget 1927. Här syns deras växthus i kvarteret Ripbäret på 1930-talet. Man kan dessutom se tennisbanan i bakgrunden.


Några av frilandsodlingarna i Edvard Pehrssons handelsträdgård på 1930-talet.


Edvard Pehrson med sin son Arvid i krysantemumhuset.
Foto: Harry Grip.


En fulllastad lastbil har just anlänt till Edvard Pehrssons trädgård. Är det glas till drivbänkarna? Jag tycker att den höga lasten svajar betänkligt, men männen på bilden verkar inte speciellt oroliga.


På Rosbacken nr 46 ligger villa Klaraberg. Huset byggdes 1921 av Bygg-Pelle Widell. Där finns tre lägenheter i det stora huset och en lägenhet i det lilla.
Hasse Ekman berättade: ”Jag hyrde lillstugan på tomten 1960 i ett år. På den tiden fanns inget vatten inne och man fick dela utedass, men man var ung så det gick bra.”
Hélène Boëthius berättade: ”Vi kallade huset för Radiomicklarns hus, för det fanns en radioreparatör på bottenvåningen när jag var liten.”
Radioverkstaden innehades under 1960-talet av en man som hette Henrik. Han hade sin verkstad till vänster i källarplanet, och bodde högst upp i huset tillsammans med Saga Lindström och hennes två barn, Nils och Ulla, samt en kungspudel med namnet Gorro. Henrik hade under andra världskriget varit fången av tyskarna i Norge. De behövde folk som kunde radioteknik. Men han rymde och tog sig på skidor till Sverige.
Denna bild av villa Klaraberg som den såg ut på 1960-talet har skickats in av Britt Nettelbladt.


Samma hörntomt 2019.
Hugo Mörling (född 1920) berättade om sina barndomsminnen just här vid Rosbacken, som då hette Bergtorpsvägen: ”Jag gjorde en kälke, lång som en lång spark, och den rymde fem personer. Så åkte vi nerför backen här, nerför Vidholmsbackarna. Vi åkte ner här, och rakt över korsningen. Det var vinter och is här då, så det blev full rulle. Och då hade vi vakter här i korsningen, som vaktade att det inte kom några bilar, för ibland kom det någon eländes bil.”
Foto: Henrik Henrikson.


Så korsar vi Vidholmsbackarna och kommer in på den södra delen av Rosbacken.
Här på Rosbacken 21 låg på 1930-talet en speceriaffär, som ägdes av Hans Karlsson, och senare Wendel.
Börje Ohlsson hade sin elmekaniska verkstad här från år 1970, och 1989 inreddes lokalerna om för att bli en pizzeria.
I det här huset lär även sångaren Harry Brandelius ha bott en tid.
Foto: Henrik Henrikson.


Rosbacken 48.
Hugo Israelssons smedja låg i hörnan av nuvarande Rosbacken och Vidholmsbackarna. Hugo och hans fru kallades ”Smedhugge” och ”Smedkajsa”. Det är Hugo som bland annat tillverkat grindarna till Hässelby begravningsplats.
Hasse Ekman berättade: ”Den här bilden har jag tagit högst upp i huset där Pizzerian i dag ligger. Jag hyrde ett rum och kök där år 1962.”


På Rosbacken 48 ligger i dag denna villa.
Foto: Henrik Henrikson.


På Rosbacken 25 hade en tid bilmekaniker Andersson sin verkstad i källaren. Huset kallades Forsbacka efter ägaren Robert Fors.
Foto: Henrik Henrikson.


Rosbacken 50 som det såg ut 1980, då det gjordes en inventering av bebyggelsen i villastaden.
Då beskrevs huset så här: "1 1/2 vånings hus med gul liggande och stående fasspontpanel. Vita snickerier. Viss snickarglädje. Tegelröd korrugerad plåt på taket. Uppfört omkring 1900-1905."
I det här huset bodde smeden Hugo Israelsson med sin hustru Kajsa.


Samma fina villa så som den ser ut i dag 2019.
Foto: Henrik Henrikson.


Denna villa byggdes 1906 av Emma Johansson. Huset har i dag adressen Rosbacken 52. Bilden är tagen 1908.
Eva-Lena Achmed, som skickat in bilden, berättade: ”I huset fanns tre lägenheter och en affär. Emma var en driftig kvinna men kom att kallas "grin-Emma" då hon drev in skulder från sina kunder. I dag bor Emmas systers barnbarns barnbarn med familj i huset.”

Namnet ”grin-Emma” kan hon eventuellt ha fått för att hon var lite barsk. Eller också kan namnet ha sin förklaring i att hon under helger sålde mjölk nere vid grinden. Alltså Grind-Emma blev ”grin-Emma”. Det var nämligen förbjudet att sälja i butiken under helger.

Eva-Lena Achmed berättade vidare: ”Emmas systerdotter Anna ärvde huset och affären när Emma dog 1936. Anna drev affären fram till nedläggningen på slutet av 50-talet. Då hette butiken Anna Olssons livsmedel.”

Hasse Ekman berättade: ”Vår Familj handlade mycket i den affären eftersom vi bodde bara 100 meter ovanför. Jag var 8 år då jag kom från Värmland och Anna som själv var från Värmland hörde ju direkt var jag kom ifrån så vi blev goda vänner. Hennes Bröder Herbert och Johan var springgrabbar åt henne. De cyklade runt i Hässelby och levererade mjölk och andra matvaror till de hushåll som hade "stående beställning" i veckorna. Lördagarna blev jobbiga för de två bröderna för de tog gärna en snaps i dricks."Huset på Rosbacken 52 så som det såg ut vid den stora inventeringen av Hässelby villastads bebyggelse 1980.
Då beskrevs huset så här: "2 vån. hus (stor villa) med vit grov spritputs. Rödbruna snickerier. Grön falsad plåt på taket."


I dag 2019 ser villan på Rosbacken 52 ut så här.
Foto: Henrik Henrikson.


Här på Rosbacken 56 hittar vi denna villa med trevlig arkitektur.
Foto: Henrik Henrikson.


Denna villa på Rosbacken 60 är byggd 1907. En gång i tiden, då adressen var Bergtorpsvägen 20, hade Lindbergs Varumagasin sina lokaler här, innan man flyttade butiken till Riddersviksvägen. Vid Hässelbyvägen stod då en skylt som visade kunderna till affären. På skylten stod: ”Välsorterat varumagasin på Bergtorpsvägen 20. Sybehör”.
Under en period var det personalbostäder i detta hus för de som arbetade på Solbackens Blomsterhandel.
Foto: Henrik Henrikson.


Ångbåtsbefälhavaren Evald Kilander (1855 – 1942) byggde 1906 ett hus i Hässelby Villastad. På bilden ser vi familjen Evald Kilander med svärmor Margareta Blomqvist framför huset då det var nybyggt 1906.

Birgit Mörling (född 1923) berättade sommaren 2002: ”Här på Rosbacken 41 ligger huset som morfar Evald Kilander byggde, samtidigt som han byggde kapellet, Tabernaklet. När jag var liten kom jag hit ut till Hässelby för att hjälpa mormor och morfar. På tomten var det fullt med jordgubbsland och hallonbuskar.”

Anders Möller berättar: ” År 1906 flyttade familjen Kilander in i nya huset, som Evald Kilander då hade byggt. Något år senare blir Evald befälhavare på en bogserbåt. År 1909 flyttar svärmodern Magdalena Olsdotter Blomkvist och med henne Anna Margaretas äldste bror Frans Johan in i huset.”Ångbåtsbefälhavaren Evald Kilander och hustrun Anna Margareta samt två döttrar och barnbarn i gröngräset utanför huset i Hässelby 1923.
Anders Möller berättar: "På sin fritid lägger Evald mycket tid på etablera en baptistförsamling i Hässelby. För honom blir församlingen central i livet och han var både drivande inom församlingens arbete och innehade genom åren flera förtroendeposter."


Huset som Evald Kilander byggde har i dag adress Fagerstrand 6.
Foto: Henrik Henrikson.

Och så till sist en liten repris:
Går man in på Google Earth Pro kan man se hela jorden som ett flygfoto. Zoomar man riktigt nära kommer man ner i gatunivå. Ibland har människor kommit med på bilderna, och en gång hittade jag detta par som fastnade på flera bilder när de svänger in på Rosbacken. Google dimmrar alla ansikten som kommer med på bilderna, men de här ungdomarna verkar tycka det var kul att komma med i Google Earth.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.