(Tillägg och justeringar av texten september och december 2019)



En vy från Riddersviksvägen i Hässelby villastad från början av 1920-talet, då vägen hette Hässelbyvägen. Huset längst till vänster har idag adressen Riddersviksvägen 117 och lär vara byggt 1903.
Bilden är fotograferad av Sven Åsberg.



Riddersviksvägen är en av de allra äldsta vägarna i Hässelby. Vägen anlades 1793 och var i hundra år den enda riktiga vägen genom Hässelbyskogen.
Vägen var nästan 4 km lång och sträckte sig då från Hässelby slott till Riddersviks gård. Den hade inget riktigt namn, men kallades ”gamla landsvägen”.
I december 1921 bestämde Hässelby municipalfullmäktige att Gamla landsvägen skulle få namnet Hässelbyvägen.
På denna karta från 1954 ser vi hur Riddersviksvägen sträckte sig då - bortifrån Riddersvik till gränsen till Hässelby gård.


I samband med inkorporeringen 1 januari1949 fick många vägar i villastaden byta namn. Denna bild har jag klippt ur Stockholms Förstadsblad 1950, då Hässelbyvägen bytte namn till Riddersviksvägen.






Numera är det bara en del av den ursprungliga vägen som har kvar namnet Riddersviksvägen. Vägen är idag 850 meter lång plus en sidogata på 60 meter. Det är denna sträcka, från Sandviksvägen och fram till Riddersviks gård, som jag här ska beskriva.

Det finns en bok som heter ”Affärsgatan”, vilken också beskriver Riddersviksvägen. För att det här inte bara blir en upprepning av vad som står i den boken bestämde jag att inga bilder från den boken ska finnas med i den här artikeln. Inte heller några uppgifter från den boken finns med här.
Det här är helt nya texter och helt nya bilder!




Vi börjar i hörnet av Riddersviksvägen och Sandviksvägen. Där låg Hässelbys sista handelsträdgård – Solbacken.
2008 revs hela anläggningen och man byggde upp ett antal radhus på tomten.

Längre upp i backen kan man se det hus där Rydstedts bageri låg, som drevs av Bror Rydstedt och hans två söner. Det huset byggdes 1927. Bageriet upphörde någon gång på 1970-talet.
Foto: Henrik Henrikson.




Detta är baksidan av det hus där Rydstedts bageri låg. Många kan berätta om sina minnen från det bageriet:

Pentus Ekner: Jag kommer ihåg kondiset där vi köpte frallor som vi gröpte ur och fyllde med "ettöres bilar" dvs. Ahlgrens bilar, det låg mittemot kyrkan. Jag kommer ihåg att det var jordnötter från början men att vi gick över till bilar sen... undrar om det var unikt... lätt märklig kombo!

Thord W Tanneståhl: Jag fyllde mina frallor med jordnötter, sen hade dom jäkligt goda syltlängder.

Anna Nygren: "ettöresbilar" som man köpte styckvis och expediten räknade och la i en påse.

Mattias Rydstedt: Rydsteds Bageri. Min pappa Björn är uppväxt där. Min farfar och hans bror skötte det. Innan dess deras pappa, alltså min farfars far.

Kerstin Jägne: Syltlängderna var så goda.

Hasse Ekman: Man gick ofta in hos Rydstedts och köpte en halv syltlängd för 26 öre då skolmaten inte var god.

Göran Östergren: Rydstedts frallor berömda och goda. Vilken del var bäst, under eller överdel? Syltlängd, 52 öre var ibland alternativ till skolmaten. Gott och rejält sött.

Ingemar Lundqvist: Köpte man en hel syltlängd kostade den 50 öre. Syltlängderna var rykande färska och en riktig delikatess. Lennart Widell och jag har nog delat en och annan.

Anita Öbom: Hade man 26 öre räckte det till en halv syltlängd när man skulle ner till folkets hus o ha syslöjd , lärarinnan var Birgit Bordinghaus året 1954.

Lars-Erik Widell: Jag har för mig att en hel syltlängd kostade 51 öre. Man tyckte det var bra alternativ att fylla magen med om maten i skolan inte var god.

Foto: Henrik Henrikson.




Uppför backen, som en del kallade för Solbacken, ser vi Hässelby scoutkår gå i ett fackeltåg till deras julavslutning 2014. Här passerade de Skolörtens servicehus på höger sida.



Inne bland träden till vänster kan man se Hässelby museum på Riddersviksvägen 116. Denna byggnad var från början kommunalhus, och där har funnits postkontor, poliskontor och stundtals klassrum för elever från Hässelbyvillastads skola.



På Riddersviksvägen 118 ligger Hässelby villastads kyrka. Den byggdes 1939, en kort tid efter andra världskrigets utbrott.
Foto: Henrik Henrikson.



Granne med kyrkan ligger Hässelby villastads skola.
Foto: Henrik Henrikson.



"Stugan Bergtorp, mittemot gamla kommunalhuset på Riddersviksvägen i Hässelby villastad, med anor från 1650-talet” Målning av Fabbe Wahlberg 1985.



Sedan byggde man dessa bostadshus på samma plats.
Foto: Henrik Henrikson



På Riddersviksvägen 113 hittar vi posthuset.

Lars-Erik Widell berättar: När det gäller Bergtorps ägor, så har flera avstyckningar skett. Den sista avstyckningen minns jag själv från min barndom. Den gjordes när "Gamla posten" och fiskaffären skulle byggas i hörnet Brändövägen/Riddersviksvägen. Förr var där en rejäl bergknalle med en smal stig bredvid som ledde in till torpets "köksingång". Posthuset byggdes 1949. Det hade tre entréer. Den vänstra var Posten. Den i mitten var personalingång till posten samt ingång till lägenheterna på andra våningen, och den högra porten var ”Fisk-Tage”, en av Hässelbys två fiskaffärer.

Ungdomsrådet hade sina lokaler i detta hus.
Foto: Henrik Henrikson.




Numera är det ett antal bostadsrätter i posthuset.
På översta våningen ligger den så kallade ”Postmästarens våning”. Nu har det aldrig bott någon postmästare i detta hus, men Anna-Lisa (Fisk-Tages fru) inredde och bosatte sig i denna våning när hon blev änka. Hon hade sinne för det vackra så det blev en tjusig våning.
Denna 3-rummare om ca 114 kvm totalrenoverades 2007.
Bild från Mäklarringen.



En bild av postens ingång 1977.



Efter posten så hade Olles snabbköp på 1970-talet sin ICA-butik i posthuset. Här ser vi personalen samlad på trappan till entrén. Från vänster Åsa, Britt, Olle, Margit, Mats och Tommy.



Här har vi huset på Hässelbyvägen 30. Här låg Hässelby Fotomagasin & Ateljé (Harry Grip), tobaksaffären J, Lindgrens efterträdare och en damfrisering.
Tobaksaffären ägdes av Siv Ericson från någon gång på 1930-talet, har hennes dotter Gunilla Malmberg berättat. Gunilla berättade också att damfriseringen försvann någon gång i slutet av 1930-talet eller början av 1940-talet.
Huset hade tre dörrar, men den tredje dörren var på 1950-talet utbytt mot en automat där man kunde köpa tobak.

Fotograf Harry Grip skrev i en annons 1942 att han ”säljer kameror, film, ramar, album, radioapparater, grammofonskivor, leksaker, dessutom utför han porträtt- och reklamfoto”.
Bild: Harry Grip.




Samma hus som det ser ut idag. Adressen numera är Riddersviksvägen 115.
Foto: Henrik Henrikson.



Denna affärsbyggnad på Riddesviksvägen 119 finns inte kvar längre. Den vänstra lokalen var tidigare en läkarmottagning, men doktorn fick barnförlamning. Då övertogs lokalen av ”J. Lindgren Efter. Siv Ericson Cig.- och pappershandel”.

Till höger har vi Harry Grips lokal, där man kan se ett par skyltar från filmfabrikanten Agfa. Huset var dåligt byggt och det läckte in vatten. Man tröttnade på de dåliga förhållandena och såväl Harry Grip som Siv Ericson flyttade sina butiker till Riddersviksvägen 115 (se ovan).

En notis i Spånga Nyheter från 6 november 1952:
”Tre affärer vid Riddersviksvägen i Hässelby har den senaste tiden haft påhälsning av tjuvar. Polisen har inte något spår efter de objudna gästerna men tror att det är samma tjuvar som varit framme i alla tre butikerna. I tobaksaffären mittemot skolan, Lindgrens efterträdare, stals tobak, snus, cigarretter och andra varor för sammanlagt 2,900 kr. Tjuvarna försökte också ta sig in i Grips fotoaffär i samma fastighet men de har av allt att döma inte varit inne i butiken. Förmodligen har de blivit skrämda...
I Thörnstrands manufakturaffär stals kläder för 617 kr. Här har tjuvarna tydligen tagit sig god tid och valt ut en rad persedlar. Spaningarna efter tjuvgodset försvåras därigenom att det stulna till stor del utgöres av – underkläder.”
Gunilla Malmberg berättade: "Det var min mamma Siv Ericson som innehade tobaksaffären. Detta var nog första inbrottet vi hade men det följdes av väldigt många genom åren. Pappa hade konstruerat ett larm med sytråd så vi vaknade inne i vårt hus varje gång tjuvarna bröt sig in, då fick vi ringa polisen men de hann nästan aldrig fram. En gång tog de dem och mamma var inne och vittnade."

Foto: Harry Grip.




Så här såg huset på Riddersviksvägen 119 ut på 1960-talet.Till vänster fanns då Ekengrens Skomakeri. Den andra lokalen var en sybehörsaffär som hette Rut Bergs, vilken senare blev ”Rut Bergs efterträdare” då den ende anställde Margit Strandberg tog över rörelsen när Rut själv inte orkade längre.

Bilden inskickad av Kotten Åkerlind.




I förgrunden ser man skylten till Ekengrens Skomakeri på förra bilden. Denna bild har Kjell Melander skickat in. Villan tvärs över vägen var hans barndomshem.



En oljemålning av villan på förra bilden, målad av Alfon Andersson.
I dag är huset rivet och utgör en del av skoltomten.



Här passerar hemvärnet förbi Konsum-huset i en parad mot skolan för att förstärka invånarnas försvarsvilja och moral. Detta skedde på den tiden då andra världskriget pågick ute i världen.

Konsum hade tre separata ingångar och kassor för, i tur och ordning, ”Mjölk-Konsum”, ”Speceri-Konsum” och ”Kött-Konsum”. På andra sidan gatan, mitt emot ”Kött-Konsum” låg ”Fisk-Konsum”, allmänt kallad ”Fisk-Fia”.




I dag är Konsum-huset helt ombyggt och rymmer numera bostäder. Foto: Henrik Henrikson.



I detta hus på Riddersviksvägen 129 låg Varumagasinet på hörnet och i samma hus hade Sylvia Ageby sin dam- och herrfrisering. Hon hade en dotter, Gunnel Ageby, som blev en känd simhopperska. Dessutom var hon Ulrika Knapes tränare.

Varumagasinet drevs av två systrar, varav den ena fick polio och avled. En familj som hette Persson från Örebro övertog magasinet.
1954 skrev Perssons Varumagasin: ”Goda kvalitéer till billiga priser får ni vid köp av husgeråd, porslin, prydnadssaker, leksaker, handarbeten, garn & manufaktur.”

Numera är det en förskola i detta hus.
Foto: Henrik Henrikson.




På detta gamla fotografi från omkring 1910 – 1920 ser vi varumagasinet i huset till vänster. En hästdragen varuvagn från Choklad-Thule passerar. De tillverkade choklad och konfektyr, och var dessutom Stockholms första glasstillverkare.



Här är en bild från 1930-talet som visar bebygelsen som låg på andra sidan gatan sett från dagens adress Riddersviksvägen 127.
Idag ligger här infarten till den nya delen av Hässelby villastads skola. Förr i tiden, som man kan se på denna bild från 1930-talet, låg här ”Starken” Johanssons villa Ideborg med trädgård. Huset byggdes 1896, alltså ett av de tidigaste byggena i villastaden. Till höger ser man ”Starkens” grönsakskiosk.



När nya skolan skulle byggas rev man ”Starkens” hus. På fasaden satte man upp en skylt som berättade:
"Här uppföres nybyggnad för Hässelby villastads skola. Gymnastik, hög- och mellanstadiebyggnader. Etapp 1 för Stockholms skoldirektion. Murteknik AB."



Detta är Riddersviksvägen 131. Villan är ombyggd, men var tidigare Olof Carlssons Bageri och Livsmedelsaffär. Foto: Henrik Henrikson.



Så kommer vi till Brunnsparken. Där låg restaurangen ”Café Brunnsparken”, med adressen Riddersviksvägen 139.

Lars Widell berättade: "Café Brunnsparken" var ett ”arbetarcafé” som drevs av familjen Holm. De serverade både frukost och middag åt trädgårdsarbetarna.

Kicki Hedlund berättade: En ingift moster till mig ägde huset och matstället ”Skitiga duken” tillsammans med sin make. Där har jag varit på otroliga julfester och julgransplundringar.




I Ytterligare en bild av Café Brunnsparken. En man klädd i vitt kommer cyklande. Kan det vara någon butikschef på väg till jobbet?

Eivor Nielsen berättade: En sak jag minns och har en helt klar bild av är ”Skitiga Duken”, Café Brunnsparken, Matsalen, restaurangen, låg mitt emot Brunnsparken. Man serverade lunch och middagar till många lärlingar hos trädgårdsmästarna. De hade inte så långa raster och de kom naturligtvis i arbetskläder och kanske inte helt rena händer, därav namnet.
Vi firade vårt bröllop där med cirka 40 gäster. Kritvita linnedukar, vita servetter, rent och snyggt. Detta var precis efter kriget, och det var fortfarande ont om delikatesser, men likväl serverades vi en underbar bröllopsmiddag.




I denna villa på Riddersviksvägen 141 låg tidigare Ruth Bergs klädesaffär. Här höll Tandläkare Malmqvist till, och på övervåningen hade Syster Selma sin mottagning.
Foto: Henrik Henrikson.



På Riddersviksvägen 143 fanns förr Holmbergs skomakeri och Harry Jansson Sport & Cykelaffär. De annonserade på 1950-talet: ”Försäljning av Monark Velocipeder, Cykeldelar, Däck, Slangar, Reparationer av cyklar, Belysningar.”
Foto: Henrik Henrikson.



Tage Andersson var en butiksägare. På Riddersviksvägen 147 hade han Hässelby Livsmedel. 1955 beskrev han sin butik: ”Det mesta och det bästa erhåller Ni genom fri företagsamhet.”
1957 kallades butiken för Hässelby Livs med följande beskrivning: ”Bästa sortering i Speceri, Bröd, Kött & Charkuteri.”
Foto: Henrik Henrikson.



Denna villa ligger på Riddersviksvägen 149. Huset byggdes 1921 och byggdes ut på 70-talet.
Lisa Hellbom berättade: "Vi köpte huset 2017 och det hade då stått tomt en tid. Bilden visar huset före utbyggnad."



Så här ser villan på Riddersviksvägen 149 ut idag.
Foto: Henrik Henrikson.



Två bilder av villan på Riddersviksvägen 151.

Ingrid Gerdin berättade: ”Huset byggdes av Johan Mattsson och hans hustru Anna som var föräldrar till min mormor Signe Nyström. Denna bild är tagen omkring 1935."




Så här såg samma hus ut på 1950-talet. Då var det ljust grönt.



Folkets hus. Adressen är Riddersviksvägen 159.
Foto: Henrik Henrikson.



Strax efter Folkets hus ligger en 60 meter lång sidogata som förr tillhörde Riddersviksvägen. Numera är vägstumpen märkt Vidholmsbackarna, och har blivit en plats för återvinning.
Foto: Henrik Henrikson.



Löfsta Handelsförening som det såg ut i början av 1900-talet. Detta var kooperativas första affär i detta område.


Handelsföreståndare Johan Åberg ledde arbetet i Löfsta Handelsförening.

Han föddes 1852 i Nora, Västmanland, och kom till Lövsta Koop-handelsförening 1902. Han var med och grundade Kooperativa Charkuterifabriken 1908, och tillhörde dess styrelse, en tid som ordförande. Han var ledamot av kommunalnämnd och kommunfullmäktige i Spånga kommun, dessutom landstingsman 1910-15. Han var ledamot av andra kammaren mandatperioden 1909-1911 för Färentuna och Sollentuna domsagas valkrets.

Han dog 1948 i Hässelby villastad.




1965 var den kooperativa butiken sedan länge igenbommad.
Denna bild av några personer som promenerar på Riddersviksvägen förbi huset där Handelsföreningen hade haft sin butik är tagen av Lars Gustafsson Jr.



Exakt samma vy fotograferad av mig 2019. Här kan man fortfarande uppleva den lantliga idyll som fanns i Hässelby för hundra år sedan.



Riddersviksvägen har dragits om, fått en ny sträckning och passerar numera på andra sidan av det kooperativas gamla hus.

En blomsterhandel har nuförtiden sina lokaler i byggnaden.
Foto: Henrik Henrikson.




Under perioden 1979 – 2010 hette butiken ”Lasse-boden, antik & kuriosa“.
Foto: Lasse Pettersson.



I det här lilla huset, alldeles nära den gamla Konsumbutiken, hade By-Smeden sin lokal.



Samma hus, som det ser ut idag 2019. Foto: Henrik Henrikson.



Så har vi kommit till det sista huset på Riddersviksvägen – det gamla lokstallet. Här förvarades det ånglok som gick på järnvägen mellan Lövsta sopstation och Spånga station.

Stockholms sopor forslades ju den här vägen ut till förbränningsugnarna i Lövsta. 1949 bstämdes att lokstallet skulle göras om till garage, och 1965 inrättades en personallokal i lokstallet. Denna byggnad är det enda som påminner Hässelbyborna om sin järnvägshistoria.

Lokstallet med tillhörande markområde nyttjades på 1980-talet av gatukontoret som förråd, kontorslokaler och för uppställning av renhållningsmateriel. Man ansåg då på gatukontoret att byggnaden inte behövde bevaras utan gott kunde rivas. Stadsmuseet, däremot, ansåg att lokstallet, tillsammans med det gamla Konsumhuset, ägde ett visst kulturhistoriskt värde och såg gärna att de kunde ligga kvar som minne av traktens tidigare historia. 1995 var lokstallet uthyrt till en bilfirma, och det fanns inte längre några planer att riva huset.




Så här såg lokstallet ut 2009. Foto: Henrik Henrikson.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.