Här går Loviselundsvägen över gränsen mellan Hässelby gård och Hässelby villastad. Vi ska nu se lite närmare på den delen av vägen som går i villastaden.

Namnet har vägen fått efter det torp som låg ungefär där biografen Prisma ligger i dag.




Denna karta från 1930 visar att vägen då hade ungefär samma sträckning som nu. En bit av vägen hette då Kalvuddsvägen.



En karta av i dag visar att man har rätat ut vägen en aning och tagit bort en svag kurva mitt på vägen. Nedtill höger på kartan ser man Loviselundsvägen fortsätta in i Hässelby gård.



Bland det första man ser när man promenerar utmed Loviselundsvägen i villastaden är Hässelby idrottsplats. Denna bild visar hur man 1923 med mycket möda och för hand planade ut det från början mycket gropiga och ojämna fältet som skulle bli idrottsplats.



Målstolparna på idrottsplatsen har kommit på plats. Det är inte många i den uppställda gruppen som verkar lämpligt klädda för att jobba med iordningställandet av idrottsplatsen. Året är 1924.



Uteserveringen vid idrottsplatsen. Verkligen enkelt, men tydligen ett populärt träffställe för en fika efter matchen. Fotograf Harry Grip.



Numera används Hässelby IP av idrottsklubbarna i Hässelby och av eleverna i skolorna runt omkring.



Klubbhuset på Hässelby IP. Portalen med ”Hesselby idrottsplats” har gjorts av skulptören Willö.



Här på Loviselundsvägen 117 bodde skulptören Per-Erik Willö med sin hustru Eiwor.



Per-Erik Willö var mycket gästvänlig. Jag var bjuden hem till dem ett flertal gånger då han visade alla de skulpturer och målningar han gjort. Jag hjälpte Per-Erik med att renskriva hans memoarer.



Förutom bostadshuset hade Per-Erik Willö en stor ateljébyggnad och ett förrådshus. Alla tre husen var fulla med Willös konst.



Detta villa på Loviselundsvägen 123 från mitten av 1920-talet är 1 ½ vånings hus med brunt liggande fasspontpanel. Det har vita snickerier och tvåkupigt rött taktegel. Villan ligger en bit upp från vägen och det var lite svårt att komma tillräckligt nära för att kunna ta ett fotografi av det.



På Loviselundsvägen 134A finner man ett nyckelfärdigt 2-planshus i funkisstil. Det byggdes 2013, när man hade avstyckat tomten.



Robert Messinger berättar:
”Det är jag längst fram med mina kompisar Niklas och Janne längst bak. Det var en helt vanlig dag och vi var ute och åkte badkar (inga konstigheter). Det här var hörnan Lupinvägen/Loviselundsvägen. Rätt som det var dök fotograf Lasse Carlsson upp (fick vi veta 20 år senare). Jag kommer ihåg att det var en man som slängde upp sin kamera och fotograferade. Det glömde vi såklart bort men 20 år senare dök fotografiet ner i mina föräldrars brevlåda. Helt otroligt!”



På Loviselundsvägen 142 låg denna tvåvånings villa från 1910-talet. Huset hade under åren byggts om och till. Bland annat hade man satt in stora perspektivfönster på 1950-talet och försett huset med rött eternittak. Det skulle krävas ett omfattande rekonstruktionsarbete för att byggnaden skulle upplevas som en äldre ursprunglig byggnad, så man beslutade 1997 att riva huset. Fotograferat vid en stadsinventering strax före rivningen.



Carols hårstuga på Loviselundsvägen 143.
Här bodde på 1940-talet häståkare Holgersson. Han hade sitt häståkeri vid Kalvudden. Han plogade vägarna på vintern med en träplog dragen av två hästar framför. Huset kallades felaktigt för ”Skepparns hus”. Byggnaden innehåller numera bara en frisering, ingen bostad.




På Loviselundavägen 145 ligger en vacker villa. Så här såg den ut på 1940-talet

Carin Kangemo berättar: "Där bodde f.d. sjökaptenen Vilhelm Ericsson, hans fru Astrid och deras dotter Kärstin."




Samma hus idag. Det kallas även för Riddarhuset.



På Loviselundsvägen 147 hittade jag detta lite annorlunda arkitektritade hus i unik modern stil.



På Loviselundsvägen 151 bodde den legendariske fotografen Harry Grip. På andra våningen i villan hade han sitt första egna mörkrum 1924. Det var lite enkelt med en bordsskiva på två bockar. Han gjorde då bara kontaktkopior, det vill säga att negativet lades direkt på pappret, det belystes för att sedan framkallas. På så vis blev papperskopian i samma storlek som negativet. I bokhyllan ser man de kemikalier Harry Grip använde för att blanda till framkallning och fixering.



När Vasaloppet sändes för första gången på radio 1925 samlades traktens grabbar hemma hos Harry för att lyssna. Det var nytt och spännande att få höra på en direktsändning från Vasaloppet. Radion hade Harry Grip byggt själv.

På den tiden hade Grips bostad adressen Kalvuddsvägen 3.




Huset där Harry Grip bodde revs och 2004 byggdes dessa arkitektritade parhus på platsen.



På Loviselundsvägen 155 ligger dessa två gula villor. Det var på 1900-talet Björkahemmet - ett behandlingshem för ungdomar med problem. Många ungdomar som kommit snett fick här hjälp att klara sig sedan i livet.



På Loviselundsvägen 158 – 186 ligger några radhuslängor lummigt inbäddade i grönskan. Husen är byggda 1979, utan källare men i två plan med en friliggande trappa som ger rymd åt vardagsrummet.



Denna bild tog jag 1967. Intill huset som låg granne med Björkahemmet kan man se tre ståtliga popplar.



På Loviselundsvägen 167 ligger förskolan Sunnanäng. Bakom skolbyggnaden ser man samma tre popplar som på förra bilden..

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.