Lindaus väg hette från början Ringvägen, men när Hässelby inkorporerades i Stockholm fanns det redan en väg i Stockholm med det namnet, så vägen i Hässelby döptes om till Lindaus väg. Detta fastställdes 1950. Vägen är 400 meter lång och slingrar sig genom Hässelbys villaområde.



Spångarådet motiverade namnbytet med:
”Efter framlidne Carl Lindau den egentliga grundaren av Hässelby Villastad och donator av en fastighet.”

Lindau var stationsföreståndare vid järnvägen men representerade också greve Carl Trolle-Bonde vid tomtförsäljningarna som han hade hand om i trettio år. ”Lindau lovade om inte precis guld och gröna skogar så i alla fall obegränsad tillgång på stallgödsel och det räckte ett bra slag för en trädgårdsmästare.” Lindau avled 1932.
Kartan är från 1930.



Denna karta från 2020 visar hur samma område ser ut idag.


På den här bilden från 1925 kan man se många skyltar:
Hesselby Jern & Färghandel Tel. allm. 27 Riks. 12
Lazarol och Lazarin Förnämsta Husapotek
Rakstuga. Rakning. Klippning
Cigarr och pappershandel
JO Jonsson Skräddare

Järnhandeln var Hässelbys stora affärshus i början av seklet. I samma hus låg också frisören, pappershandeln och ett bageri. Några kommentarer till denna bild:
Ulla Paulsson: ”Varumagasinet, jätterolig affär när man var liten.”
Hans-Owe Dorfh: ”Min familj ägde detta anrika och trevliga hus från 1974 till 1999. Vi bodde på övervåningen och drev verksamhet i bottenvåningen. Från 1999 ägs det av Friluftsförskolor som använder det som kontor och förskola.”
Mikael Edman: ”Järnhandeln är densamma som sedan flyttade till Jontes hörna, och efter det till Åkermyntan.”



Samma hus, som är byggt 1911, sett från andra sidan. I bottenvåningen är det, som sagt, en förskola - Riddersborg, med ett 20-tal barn. Dessutom har Gamla Hesselby bryggeri sina lokaler i detta hus.
Foto: Henrik Henrikson.


Hesselby bryggeri är ett litet familjebryggeri bestående av Peter och hans barn Caroline och Fredrik. Peter började brygga öl i lite skala hemma i köket 2013. När de upptäckte hur bra en hembryggd öl kunde bli och hur kul det var, väcktes genast intresset för att brygga mer. Numera har man en kapacitet på 500 liter per batch.

På vänstra bilden rör Peter i humlen, och på högra bilden tappar Fredrik Vallerbo upp öl på flaska.
Fotograf Julio C Saint Just 2018.



Denna målning från 1968 har Fabbe Wahlberg gjort. Här går Lindaus väg uppför backen. Det gröna huset med skrädderiet syns till höger. I det vita huset i bakgrunden låg Lundvalls Livs förr i tiden.


Här står skräddare Fredriksson framför sin skräddeributik. Många Hässelbybor minns att de fått sina kläder uppsydda hos honom. Bilden är från omkring 1960-talet.

Monica Rolander skrev 2015:
”Jag har släktforskat på skräddar Fredriksson. Jag misstänkte att han var bror till min kusin Tommy Ågrens mormor, som jag har träffat som barn och det stämde. Sven Fredrik Ferdinand Fredriksson föddes 1897-06-28 i Ljusnarsberg (Örebro län). Svens far hette Johan Fredrik Fredriksson och var vaktmästare. Hans mor hette Gustafva Bergström.
Som 9-åring och yngst i syskonskaran blev Sven Fredriksson fosterson hos Skräddarmästare Karl Erik Lundström i Söderbärke i Kopparbergs län. Sven hade tur som kom som fosterson till en skräddarmästare och fick lära sig ett yrke. Eftersom hans mor kom från Norrbärke så var skräddarmästaren säkert någon de kände.
Sven gifte sig 1923-11-10 med Anna Vilhelmina Kristoffersson.
Så öppnade han skrädderiet i Hässelby villastad. Sven och Anna fick 1927 dottern Britta.
Paret hade 1970 adressen Hässelby Torg 12, 3 tr, 162 33 Vällingby. Sven dog 1974-07-14.
Jag har träffat Sven och Britta hos min faster Lisa och farbror Carl Ågren på släktträffar, men eftersom jag var barn och samtidigt träffade kusiner har jag intet minne av Svens fru.”
Bild från Rune Melanders arkiv.



Denna bild från 1967 är fotograferad av min kompis Anders Eriksson. Det är jag som skymtar i bakgrunden till vänster.


Skräddarhuset hade sin egen stil och blev ofta fotograferat. Det såg ut som något från en vilda västern-film.

Boris Ekner berättade:
"Som nyfiken 7-8 årig parvel klättrade jag in genom det trasiga fönstret till vänster i bild i det övergivna skrädderiet för att kika runt. På väg ut genom samma fönster trampade jag på en stor spik i dunklet. Spiken gick igenom högerskon rakt upp i fotens trampdyna bredvid stortån. Den var en hårsmån från att tränga igenom och komma ut på fotens ovansida. Helvete vad ont det gjorde!"
Foto av Arne Åkerlind 1972.



Skräddarhuset finns inte kvar längre. Det låg ungefär mitt i mellan dessa två villor. Dessa hus byggdes 1977 – 1978 på Lindaus väg 4 – 6. Bakom ligger ett tredje hus i samma stil.
Foto: Henrik Henrikson.


En bild av villan på Lindaus väg 7 när det fanns en livsmedelsbutik där på 1940-talet. Det var Lundvalls livs.

Under andra världskriget var det varubrist och ransonering. En del kunder frågade sina handlare om det inte gick att få köpa lite extra utöver det kupongerna tillät.

Även handlare Erik Gustaf Aldor Lundvall kände av de hårda restriktionerna. Det var ständig köttbrist i hans handelsbod. När Lundvall besökte sin svåger Karl Lundkvist i Upplandstuna, så beklagade han sig över ransoneringen, som medförde att han hade så lite varor att sälja, och frågade om han inte kunde få köpa djur av denne. Svågern var genast villig, och efter att ha slaktat några djur, vilket man inte heller fick göra utan tillstånd, körde han vid olika tillfällen djurkropparna till Hässelby. Han gömde dem i gengassäckar, som lastades på bilen tillsammans med andra säckar.

På det viset kunde Lundvall dryga ut sitt sortiment i butiken med eftertraktat kött. Kunderna strömmade till och var villiga att betala ett pris långt över gällande normalpris. Sammanlagt fick Lundvall en ko, en kviga, två svin, två får och fyra kalvar. Dessutom köpte han av sin svåger ägg, utan att meddela det för livsmedelskommisionen.

De olagliga affärerna blev med tiden mer omfattande och Lundvall fortsatte att köpa flera olagligt slaktade djur utan kupong av sina två svågrar. Av den andre svågern, arrendator G. Widén i Hånsta, köpte han totalt ett flertal svin, tre kalvar, diverse partier löst fläsk samt massor med ägg.

Givetvis gick det inte att hålla dessa svartabörsaffärer hemliga hur länge som helst. Till slut blev Lundvall avslöjad.

Vid rättegången våren 1943 utfärdades totalt handelsförbud för Aldor Lundvall av livsmedelskommisionen. Från 15 april 1943 fick Lundvall inte sälja ransonerade varor, och då blev han tvungen att slå igen sin affär. Rätten dömde Lundvall till tre månaders fängelse. Dessutom fick han betala 4.302 kr.

Lundvall åkte fast, men jag tror att många i Hässelby var ledsna när han fick slå igen sin butik. Man hade ju villigt betalt extra för det kött man hade kunnat köpa under disk. Och enligt uppgift så lyckades Lundvall öppna sin butik igen, och den var verksam igen under 1950-talet.



Idag är butiken borta och villan på Lindaus väg 7 är nu ett vanligt bostadshus.
Foto: Widell 2014 .


På Lindaus väg 9 ligger en vacker villa byggd 1920, ombyggd 1963. När Hasse Ekman tog denna bild 2015 höll man tydligen på med att göra om husets fasad. På bilden har man inte ännu satt upp lister och balkongräcken.


Här har huset på Lindaus väg 9 fått sin fina fasad med fönsterlister och balkongräcken.
Bilden är från Hemnet 2021.


Villan på Lindaus väg 9 har också en vacker och stilfull insida.
Bild från Hemnet 2021.


På denna flygbild från 1977 ser man denna fina villa som låg på Lindaus väg 14. Detta hus finns inte kvar längre. Det byggdes ett nytt hus 1987 på denna tomt.
Foto: Svenska Aerobilder.


På Lindaus väg 15 ligger detta hus, byggt 1909. Det är en 1,5 plans villa med fyra rum. Där fanns flera kakelugnar och en separat bastustuga.
Foto: Stig Forslund 1980.


I dag ser villan på Lindaus väg nr15 ut så här. Det renoverades 1999.
Foto: Henrik Henrikson.


En vacker 1½-plansvilla på Lindaus väg 16. Detta hus byggdes 1915. Sedan gjordes en omfattande ombyggnad 1991. Huset förlängdes i båda plan och man lade på nytt tak. Fönstren byttes delvis och burspråk byggdes till i kök och vardagsrum. Resultatet blev ju fint.
Foto: Henrik Henrikson.


Lindaus väg nr 18. Detta hus byggdes 1929, och det fick en andra våning påbyggd omkring 2012.
Foto: Henrik Henrikson.


På Lindaus väg nr 20 ligger denna arkitektritade enplansvilla med lite annorlunda planlösning.
Foto: Henrik Henrikson.


I huset på Lindaus väg 20 har man placerat alla rum på rad. Här kan man ha stojiga fester i sällskapsdelen runt vardagsrummet, utan att störa sovrummen, som ligger i helt motsatta delen av huset. Villan har dessutom källare med gillestuga och bastu och två garage.


En klassisk stuga med brutet sadeltak hittar vi på Lindaus väg 21. Huset är byggt 1910 och fick sin tillbyggnad 1977. På samma tomt finns ett charmigt litet uthus.
Foto: Henrik Henrikson.


Det charmiga lilla uthuset på Lindaus väg 21.
Foto: Henrik Henrikson.


Detta hus på Lindaus väg 32 byggdes 1939, samma år som Hässelby villastads kyrka. Det här huset blev moderniserat och ombyggt 2008.
Foto: Henrik Henrikson.


De två villorna på Lindaus väg nr 34 och 36. Det vänstra huset är byggt 1942 och ombyggt 1990. Det högra är byggt 1944.
Foto: Henrik Henrikson.


På Lindaus väg 33 hittar man områdets pärla. Ett villa som är byggt 1909, och ombyggt 2002. Huset kallas, på grund av sitt utseende, för “Pippihuset”.

I en beskrivning av detta hus för några år sedan kunde man läsa:
”Husets vackra fasad med fin harmoni mellan liggande och stående träpanel, en genomtänkt färgsättning och vackert falsat plåttak med två taktorn ger ett pampigt intryck.”

Göran Östergren skrev om detta hus på Facebook 2018:
”Här bodde tant Ninni på undervåningen, hon var väninna med min farmor. På övervåningen bodde Lasse Karlsson, min kompis i barndomen. Sedan flyttade Lasse till Skälby. Huset bestod av två lägenheter då.”
Foto: Henrik Henrikson.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.