Grankottegränd är en ganska ny gata i Hässelby villastad. Den fick sitt namn 1985. Det är en så kallad säckgata, ungefär 170 mter lång, parallell med Lövstavägen. På denna tavla över bostadsrättsföreningen Liljekungen så har jag markerat de husen som ligger på Grankottegränd med rött. De husen som är blå på tavlan ligger på Granskogsvägen.



På den här kartan från 1954 ser man att Grankottegränd, som jag markerat med rött, är en del av den vägen som tidigare hette Liljekungsvägen.



På Grankottegränd 10 ligger den så kallade Östbergska villan. Huset är från 1920-talet men tillbyggt senare. 1978 beskrevs huset så här: “Stadsäga 3447. 1½ vånings hus med gråbeige spritputs. Bruna snickerier. 2-kupigt rött taktegel.”
Fotograf: Stig Forsslund.



På en målning av Fabian Wahlberg kan man se hur villan såg ut 1989



2019 fick villan på Grankottegränd 10 ny ägare. I försäljningsannonsen stod det: “Trevlig villa om 180 kvm i behov av renovering. 4 stora sovrum, salong, vardagsrum, matsal samt stort kök. Stor trädgårdstomt om 1.543 kvm. Möjlighet finns till avstyckning!”

Och mycket riktigt. Tomten delades upp för att ge plats för två nya hus. I september 2019 tog jag denna bild. Man kan se att förberedelserna för grunden till de två nya husen då hade igångsatts.




2022 tog jag denna bild. De två nya husen är färdiga och de fick adresserna Grankottegränd 6 och 8. De är på vardera ca 400 m².
Foto: Henrik Henrikson.



Den gamla Östberska villan på Grankottegränd 10 går i en nationalromantisk stil.
Foto: Henrik Henrikson.



Och nu till ett hus på Grankottestigen som inte finns kvar mer. Det låg där nr 30 ligger idag. På den vänstra bilden syns den ljusa villan uppe i skogsbrynet. Bilden är tagen 1965 och man ser Östbergs snickerifabrik i fjärran. Fotograf: Lars Gustafsson Jr.

Den högra bilden visar samma hus omkring 1980. Det var 1½ vånings hus med ljusgrön grov spritputs och med olivgröna snickerier. På taket låg 2-kupigt rött tegel. Villan var troligtvis uppförd på 1910-talet.




Detta flygfoto är från 1932. Mitt i bilden går järnvägen till Lövsta sopstation, och nedtill kan man se lokstallet, som fortfarande finns kvar. Den delen av Liljekungsvägen som numera heter Grankottegränd har jag markerat med gult. På nuvarande Grankottegränd 44 ligger ett hus, som kallades Vänhem. Jag har markerat det också med gult.
Karl Gustaf Löfgren (född 1837, död 1922) etablerade här en handelsträdgård 1913.



Nu till en sak jag tycker är lite mystisk. En trädgårdsmästare som hette Carl Arvid Molin (född 22/11 1890) kom till Hässelby och arrenderade av greve Gustaf Bonde 10 tunnland jord mellan 1916 och 1920. Han flyttade till Jakobsberg 1920 där han anlade en handelsträdgård som också fick namnet Vänhem. Var det handelsträdgården på Grankottegränd som han arrenderade de åren han verkade i Hässelby? Det hade en yta på ungefär ett tunnland. Att Molin skulle ha arrenderat 10 tunnland låter mycket. Kanske ett skrivfel?



I vilket fall som helst: 1944 övertogs handelsträdgården Vänhem av Alfred Svensson (född 1882). Han kallades för Gurk-Svensson eftersom han specialiserade sig på gurkor. Bilden är ur boken Svenska Trädgårdar.



En interiörbild från 1940-talet. Två trädgårdsarbetare, som troligen var anställda hos Gurk-Svensson, håller på att tillaga dagens mat. Mannen till höger heter Mellblom. De verkar vara i den delen av sitt rum där de förvarar sin köksutrustning. På två bord står konserver, kaffekoppar med mera. Mellblom ser ut att riva potatis, kanske till rårakor. Hans kollega värmer upp en stekpanna på ett av de två stormköken.
Foto: Harry Grip.



Dessa bilder av villa Vänhem, som idag har adress Grankottegränd 44, är från 1980. Huset beskrivs då som “1½-2 vånings hus med ljusgrå liggande och stående fasspontpanel. Vita snickerier. Tak med svart falsad plåt.”
Fotograf: Stig Forslund.



Villa Vänhem som det ser ut idag 2022. Huset är numera falurött med vita knutar.
Foto: Henrik Henrikson.



I villa Vänhem finner vi nu Kottestugans Familjedaghem.
Foto: Henrik Henrikson.



Övriga hus på Grankottegränd är parhus, byggda omkring 1987-1990. Alla dessa parhus är lika stora och har i grundutförande 3 rum och kök fördelat på två plan. Det finns också ett badrum på varje våningsplan. Till det har varje bostad ett förråd utomhus. Husen tillhör bostadsrättsföreningen Liljekungen.



Grankottegränd är en ganska ny vägsträcka som tidigare varit en del av Liljekungsvägen. I början av vägen kan man se denna lite mystiska skylt. Det verkar som om en del av vägen fortfarande har kvar den gamla adressen.

Lars Bjerges har hjälpt till vad som ligger bakom den mystiska skylten. Han har pratat med Anders och Maj-Britt Pettersson om adressen Liljekungsvägen 154. Han skriver:
"På 1980-talet kom förslag om namnändring av gatan. Familjen Zachrisson bodde då på adressen. Enligt uppgift hade Bo Zachrisson åsikter om namnbytet då gatan skulle degraderas. Kanske lyckades han övertyga gatukontoret att sätta upp tilläggsskylten eller kanske han ordnade den själv."
Dessa uppgifter har jag fått från Hässelby hembygdsblad.

Foto: Henrik Henrikson.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.