Först en karta från 1930. På den tiden fanns inte Fyrklöversbackarna. Jag har ritat in med orange var Fyrklöversbackarna och Röllekebacken ligger idag. Man kan se att en del av Fyrklöversbackarna hette Idrottsvägen.
På kartan har man ritat in en tänkt spårvägslinje, som tyvärr aldrig blev förverkligad.



På den här kartan, som visar hur denna del av världen ser ut idag, hittar man Fyrklöversbackarna och Röllekebacken ungefär i mitten. Det är två vägar som hör så intimt samman, så jag tänkte att jag kan ta dem i samma bildspel.
Här har jag med rött ritad in den spårvägslinje, som man planerade då på 1930-talet. En spårvägshållplats skulle då ha hamnat precis bakom förskolan på Fyrklöversbackarna. Det hade väl varit trevligt.



På Fyrklöversbackarna 3 ligger denna tvåplansvilla.
Foto: Henrik Henrikson.



På Fyrklöversbackarna 5 finns fortfarande detta lilla hus kvar en bit in på tomten. Det är en före detta sommarstuga med glasad veranda.
Dessa bilder togs av Stig Forslund vid inventeringen 1980 av villastadens bebyggelse.



Samma hus idag. Enligt uppgift ska det vara byggt på 1920-talet. Huset har en faluröd liggande fasspontpanel, med vita och grågröna snickerier. På taket ligger rött taktegel.
Roligt när man sparar och bevarar äldre små sommarstugor.
Foto: Henrik Henrikson.



På andra sidan vägen finns ännu en sommarstuga bevarad en bit in i skogen. Den vänstra bilden tog Stig Forslund 1980 och den högra tog jag för något år sedan.



Sommarstugan, som har adress Fyrklöversbackarna nr 8, verkar inte användas längre men man får hoppas att huset inte bara får förfalla. Stugan ser ju så fin ut, där den står i sluttningen, med sin inglasade veranda.
Foto: Henrik Henrikson 2018.




På Fyrklöversbackarna 14 ligger förskolan Fyrklövern, “Den lilla förskolan med de stora möjligheterna!” Här finns det plats för 32 barn i åldern upp till 5 år.
Foto: Henrik Henrikson.



Här ett klipp med en solskenshistoria ur en dagstidning sommaren 2007.




På Fyrklöversbackarna nr 17 ligger denna villa. Huset är byggt 1986 och ombyggt 1998.
Nedre plan rymmer garage och stor förråd. På mellanplanet finns kök, altan, vardagsrum, sovrum och badrum. Högst upp ligger stort allrum, sovrum och duschrum.
Eftersom det här är en riktigt lugn gata har man kunnat montera en basketkorg vid garageuppfarten, fast man fick såga bort några grenar som skymde basketställningen.
Foto: Henrik Henrikson.




De här två kedjehusen ligger på Fyrklöversbackarna 26 B och A. De är byggda 1985. Foto: Henrik Henrikson.



Här är ett hus byggt 1975 – Fyrklöversbackarna nr 30.
Fotograf: Henrik Henrikson.



På Fyrklöversbackarna 32 hittar vi denna villa med sju rum och kök. Huset är byggt 1977.
Foto: Henrik Henrikson.



På den sista tomten innan Sandviksvägen ligger detta hus på Fyrklöversbackarna 27. Det byggdes redan 1946.
Foto: Henrik Henrikson.



Stadsfullmäktige fastställde 1968 en ny stadsplan för det så kallade Mossenområdet och omkringliggande kvarter. Helt nya namn blev, bland andra, Fyrklöversbackarna och Röllekebacken.
Som man kan se så blev det första förslaget ganska enahanda. Identiskt lika hus utmed de två vägarna. Verkligheten blev lite mer omväxlande.

Nu har vi betat av Fyrklöversbackarna och ska ta en liten titt på Röllekebacken också.




Röllekebacken, som verkligen är en backe upp på höjden, börjar med dessa parhus. Adressen är Röllekebacken 2 A och B. Husen är från 1985. Husen har nyligen målats om från faluröd till en grå nyans.

Vägen har fått sitt namn efter kvarteret, som i sin tur har haft samma namn sedan början på 1900-talet.
Foto: Henrik Henrikson.




På Röllekebacken 4 ligger denna bergsvilla. När det byggdes 1984 ville man kosta på sig lite extra och använde exklusivt byggmaterial.
Foto: Henrik Henrikson.



Dessa parhus i två plan ligger på Röllekebacken 16 A och B, byggda 1985. Man ser Hässelbyverkets två skorstenar sticka upp över takåsen.
Foto: Henrik Henrikson.



Alla parhusen på höjden är byggda samtidigt. Här vid vändplanen vilar lugnet. En basketkorg fulländar idyllen.
Foto: Henrik Henrikson.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.