Fiskarjohans backe i Hässelby villastad är en 90 meter lång gata som sluttar nedåt Mälaren. Vägen sträcker sig uppifrån Bruksvägen och ned till Hässelby strandväg.
Bild från Länsförsäkringar.


På denna registerkarta från 1930 ser man att vägen från början hette Fiskarvägen. Den fick namnet Fiskarjohans backe 1950. Det var Spångarådet som föreslog namnbytet.



Fiskarjohan hette Johan Erik Eriksson (född 1843) och han bodde på torpet Sandvik åren 1879-1909.
Det var ett torp som låg i närheten. Där bodde Fiskarjohan med sin familj.

På fotot ses han längst till höger iklädd hatt. Med arrenderätten till torpet följde även rätt till fiske i allt till godset Hässelby hörande fiskevatten. Johan Eriksson arrenderade torpet under 30 år. Det berättades att han mitt i natten rodde in till Stockholm för att på morgonen få en bra torgplats och kunna sälja sin fisk.
När hans barn gick till skolan i Vällingby fick de ta med sig fisk för att lämna på slottet.
1909 blev Johan Erik änkling. Han levde till 1923.



På denna karta från 1926 kan man se att redan då hade man föreslagit att Fiskarbacken skulle få det nya namnet Fiskarjohans backe. Man ser att vägen på den tiden gick ända upp till Sjötorpsbrinken.



Här, mellan de två villorna fortsatte Fiskarjohans backe förut upp till Sjötorpsbrinken (som på kartan ovan). Bilden är tagen i nutid från korsningen Fiskarjohans backe och Bruksvägen. De två villorna fanns inte på den tiden. Man kan se att marken där Fiskarjohans backe förut gått införlivats i tomtmarken.


I början av nuvarande Fiskarjohans backe ligger denna villa, byggd 1918. Vid inventeringen 1980 beskrevs huset: ”1 1/2 vånings hus med gul liggande fasspontpanel. Vita snickerier. Nya fönsterluckor. 2-kupigt rött taktegel.”
Foto: Stig Forslund.


Tecknaren Edward Lindahl, född 16 maj 1907 i Malmö bodde i denna villa på Fiskarjohans backe 5 fram till slutet av 1960-talet. Lindahl var främst känd som skämttecknare i Expressen och Söndagsnisse-Strix. Han var 1944 med om att starta tidningen Expressen där han medverkade med politiska och kulturella tecknade kommentarer fram till sin pensionering.
Under 1940-talet var han en pådrivande nazistmotståndare.



En ritning från 1930 som visar en sommarstuga,
som byggdes på samma tomt som den gula villan.


1966 bestämde man att uppföra ett stort antal nya villor i området kring Fiskarjohans backe. Det var då som man tog bort den delen av Fiskarjohans backe som gick norr om Bruksvägen.
Jag har märkt ut Edward Lindahls villa med rött. I samband med att man skulle räta ut Bruksvägen så skulle Edwards tomt minskas avsevärt. Detta protesterade han givetvis mot.


Edward Lindahls protestskrivelse:
”Undertecknad, ägare till stadsäga 1525 Häxörten 7, får härmed framföra följande anmärkning mot den stadsplan som framlagts 15 september 1966 för området kring Häxörten:
Stadsplanens disposition för vägar på den av mig ägda marken synes mig vara mera omfattande än vad som är nödvändigt. En jämförelse till exempel med vägkorsningen Hässelby Strandväg - Fiskarjohans Backe, där tomtkapningarna är av betydligt blygsammare format, pekar på att också korsningen Fiskarjohans Backe - Bruksvägen kan lösas på tillfredsställande sätt utan så stort våldförande på Häxörten 7 som stadsplanen anger.
Samtidigt vill jag notera att husets oljetank (med självtryck) ligger vid gränsen av den planerade vägen.
Hässelby Villastad den 6 december 1966
Edward Lindahl”

Men man tog ingen hänsyn till denna protest när man genomförde ändringarna i området.



I dag ser den vackra gula villan på Fiskarjohans backe ut så här.
Foto: Henrik Henrikson.


Nästa hus på Fiskarjohans backe är Nr 7. Denna tvåplans suterrängvilla i tegel är byggd 1978. Huset rymmer 6 rum och man har fin utsikt över Mälaren.
Foto: Henrik Henrikson.


På Fiskarjohans backe nr 9 fanns ett hus som 1962 blev ersatt av den villa som står där idag. På dessa ritningar ser man hur det gamla huset var placerat i förhållande till det nuvarande huset.

I maj 2019 gjordes omfattande omändringar på tomten Fiskarjohans backe nr 9.
Bild från Google.


I dag har villan på Fiskarjohans backe 9 en prydlig tomt.
Foto: Henrik Henrikson.


Så går vi över till husen på andra sidan av gatan. Det första huset på Fiskarjohans backe har nummer 6 och ser ut så här.
Foto: Henrik Henrikson.


På Fiskarjohans backe nr 8 hittar vi en av Hässelbys absolut största villor, över 300 kvm! Detta hus byggdes 1968. Då fanns inte den översta takvåningen.
Foto: Henrik Henrikson.


Det var först år 2002 som villan fick en tillbyggd övervåning.


Denna översta våning byggdes som ett enda stort rum. Högst upp i huset ligger detta stora tillbyggda vindsplanet om 108 kvm, ett rum som inreddes till ett stort sällskapsrum med plats för större tillställningar. Här har man till exempel haft en bröllopsfest för 50 gäster!


På den sista tomten, närmast vattnet, ligger den villa som har adressen Fiskarjohans backe nr 10.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.