På kartan från 1930 har jag märkt ut Berguddsvägen. Vägen sträcker sig fram till höjden ovanför Mälarstranden mittemot Lambarön.Samma kartutsnitt, så som det ser ut idag. Berguddsvägen är 450 meter lång. Officiellt namngiven 1950, men namnet användes långt tidigare.Denna villa ligger på Berguddsvägen 6A, lite dold bakom andra hus. Bilden är tagen 1978. I dag är huset ombyggt en aning.Huset på Berguddsvägen nr 6 ser ut så här. Det är en villa på två plan med tre rum och kök. Dessutom ett extra arbetsrum. Och en rejäl lekstuga.
Foto: Henrik Henrikson.Här på Berguddsvägen 8 och 8A ligger två identiskt lika hus snett bakom varandra, byggda 1964.
Foto: Henrik Henrikson.Stora rummet på övervåningen har ett härligt ljusinsläpp.
Bild från Bjurfors.Huset på Berguddsvägen 9 är en souterrängvilla med sjöutsikt, byggt 1937.
Foto: Henrik Henrikson.
Berguddsvägen 10. Detta är rymlig villa byggd 1938 och tillbyggd 1947. Det är en stilren funkisvilla med sjöutsikt och stor trädgårdstomt. Bilden till vänster är ur en mäklarannons 2007 och bilden till höger fotograferad av Henrik Henrikson 2020.På hörntomten Berguddsvägen och Sjöhällstigen fanns i början av 1900-talet en mindre handelsbod med mjölk och andra varor. Innehavaren hette Olsson och han var far till hässelbykonstnären Tage Olsson. Bilden är från 1913. Butiken försvann någon gång framåt 1930-talet. Bild ur Boken om affärsgatan.
Samma hörntomt, Berguddsvägen 12 ser ut så här idag. Det här huset är byggt 1914 och tillbyggt 2002. Här finns givetvis öppen spis och två altaner. Foto: Henrik Henrikson.
Huset på Berguddsvägen 13 såg ut så här 2001. Det är byggt någon gång kring 1979.Samma villa idag. Vad jag kan se är huset ombyggt på flera vis, till det bättre.
Fotograf: Henrik Henrikson.Här ligger tre radhus nr 17 - 21. De är byggda 1964. Och innan dess var tomten obebyggd.
Foto: Henrik Henrikson.Denna sobra tegelvilla ligger på Berguddsvägen 16.
Foto: Henrik Henrikson.På Berguddsvägen 18 A, en bit upp på höjden, ligger denna vackra tvåplansvilla med Mälarutsikt. Huset är byggt 1999.
Foto: Henrik Henrikson.Högt uppe på höjden, ovanför de flesta andra hus, ligger denna fina villa med adressen Berguddsvägen 18B. Huset ligger på en så kallad skafttomt lite avskilt och i lugn och ro. Huset är byggt 1924.
Foto: Henrik Henrikson.1978, när bebyggelsen utmed den här vägen var lite glesare, kunde man på nummer 20 finna denna villa. Byggnaden var tydligen ganska så sliten för man hade bestämt att den skulle rivas omgående.Så byggde man denna villa på exakt samma plats. Detta är Berguddsvägen 20 av idag.
Foto: Henrik Henrikson.


Denna trävilla låg på Berguddsvägen 25. Bilden är tagen 1978. Villan ser stor och rejäl ut, men ett par år senare är huset rivet och jämnat med marken.


Idag ser villan på Berguddsvägen 25 ut så här, Huset är byggt 1982 och har en fantastisk utsikt över Mälaren. I fjärran skymtar man kraftvärmeverket i Hässelby strand.
Foto: Henrik Henrikson.Denna annons låg ute i flera svenskspråkiga dagstidningar i amerikanska västern under sommaren 1957. Det som då var nr 21 är idag samma som 29. Man kunde undra om familjen någonsin kom till USA.
Marie Boutard Mothander berättade: Husbytesannonsen Berguddsvägen 21 (nuvarande 29) hade min pappa skrivit. Märkligt att se den här... Det är även han som gjort tillbyggnaden på huset. Nej, vi flyttade inte till Amerika, men till Helsingborg 1963.Så här ser huset på Berguddsvägen 29 ut idag. Det ligger lite nerför sluttningen mot Mälarstranden. Huset är byggt 1945 och, som sagt, tillbyggt 1960.
Foto: Henrik Henrikson.På Berguddsvägen 33 låg denna enkla villa i traditionell stil. Bilden är från 1978.


Huset revs och 1985 byggdes detta parhus på samma plats med adressen Berguddsvägen 33A och B.
Foto: Henrik Henrikson.En bit nerför sluttningen, på Berguddsvägen 39 ligger denna villa byggd 1990. Detta är faktiskt en av mina favoriter blad alla villorna. Jag gillar den fria stilen.
Foto: Henrik Henrikson.Närmare vattnet, på Berguddsvägen 41 ligger denna stora tegelvilla. Den är relativt nybyggd, 1989 och tillbyggd 1996.
Foto: Henrik Henrikson.Bortom den vita villan på Berguddsvägen 43 skymtar man Lambarön på andra sidan vattnet.
Foto: Henrik Henrikson.Närmast vattnet, med varsin stor strandtomt och brygga, ligger de två vackra villorna på Berguddsvägen 45 och 47. Det gula huset är byggt 1983 men det röda med vita knutar är äldre. Den villan är från 1915.
Foto: Henrik Henrikson.Detta hus, också med fin utsikt, strandtomt och brygga har adressen Berguddsvägen 49. Villan i brun fasadtegel är byggd 1985.
Foto: Henrik Henrikson.Här i slutet av Berguddsvägen kan man via en brant slänt komma ner till vattnet. 1958 byggdes ett par trätrappor för att underlätta passagen. När stadsdelen Hässelby strand byggdes på 1950-talet förlorade Lambaröborna flera av sina båtplatser. Till sommaren 1961 planerades därför en ny pontonbrygga här vid Berguddsvägen. Lambaröfamiljerna skulle få en båtplats för en årskostnad av 50 kronor. Men som alla vet byggdes bryggan i stället vid Sjöbacken åt Lambaröborna. Det var nog en smidigare lösning.
Foto: Henrik Henrikson.Om man går nerför trapporna i änden av Berguddsvägen kommer man till något som verkar vara en allmän badbrygga. Till vänster syns en privat brygga som tillhör den intilliggande strandtomten. Bilden är från 2014.
Foto: Henrik Henrikson.När jag i år besökte samma plats ser man att den privata bryggan nyligen fått en rejäl upprustning och att man på den tomten därmed fått en skön uteplats för soliga sommarkvällar.
Foto: Henrik Henrikson.På Berguddsvägen 28 låg tidigare en charmig villa med många exotiska detaljer. Huset var byggt 1910 och man hade gjort omfattande ombyggnader, bland annat 1988.
Foto: Henrik Henrikson.Många detaljer vittnar om den omsorg den tidigare ägaren lagt ner på huvudbyggnaden och den omgivande tomten. Den eleganta kakelmålningen vid entrén återgav ett tropiskt strandmotiv. På kakelplattorna stod målat: Ceramica Brasileira Irmaõs Silva da Buenos Aires 1985, Rio. C. Laud. Kakelmålningen var alltså från Brasilien 1985. Foto: Henrik Henrikson.Det charmiga huset revs i slutet av juni 2015. Tomten skalades av helt från byggnader, träd, växtlighet och matjord, ner till urberget. På så vis kunde man börja på ny kula.
Foto: Henrik Henrikson.


De sex parhusen av skiftande storlek blev inflyttningsklara under juni 2016. Alla med fin utsikt över Mälarens vatten.
Foto: Henrik Henrikson.

Jag har gjort en mer detaljerad sida om det gamla huset på Berguddsvägen 28 som ersattes av sex nya hus, som ni kan läsa om


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.