Vi börjar på Bergsliden 4. Där ligger denna fina 1,5-plans villa. Den är byggd 1905, och fick några tillbyggnader 1975.
Jag gillar hus med brutna sadeltak, och detta är ett fint exempel på denna byggstil.



Bergsliden fick officiellt sitt namn 1950. Namnberedningen lämnade emellertid namnet utan någon som helst motivering. Men jag gissar att man nog hade inspirerats av att vägen går fram i en bergig terräng. Bergsliden är 160 meter lång och ligger i ett typiskt villaområde. Denna planritning från 1963 visar hur Bergsliden utgår från Vidholmsbackarna.



På denna karta från 1930-talet ser man att vägen på den tiden hette Trappstigen.



På Bergsliden 4A finner vi familjedaghemmet Skruttungarna.



Denna villa på Bergsliden 5 har i år blivit exakt 100 år. Huset är byggt 1920.



I Dagens Nyheter kunde man i ett februarinummer 1954 läsa denna dikt om Bergsliden, inskickad av Sven Johansson, som då hade sina odlingar invid denna väg.

Johan Arwskog berättade, efter att ha sett detta urklipp som jag hittat i Dagens Nyheter: ”Vilket sammanträffande! F.d. trädgårdsarbetare Sven Johansson som nämns i DN NAMN och NYTT bodde på Bergsliden 6. Mina föräldrar köpte 1965 tomten med ett litet hus av honom. De byggde 1969 huset som ligger där idag.”




Detta är alltså den villa på Bergsliden 6 som byggdes 1969. Huset har sju rum, två öppna spisar, två garage men bara en enda swimmingpool.




1954 byggdes denna tegelvilla på Bergsliden 9.

Lisbeth Boëthius berättade: ”I det här huset har jag bott sen jag var tre år gammal tills jag flyttade hemifrån 1973. Mina föräldrar byggde det 1954. Jag har inte varit där sen vi sålde huset. Ser att man har tagit bort tallen som mamma brukade ha fågelmatarautomaten hängande i.”

Hélène Boëthius berättade: ”Ja, barndomshemmet. Nu bor en annan familj där. Jag var och hälsade på som hastigast i september 2015. De har renoverat en del men behållit mycket av de gamla detaljerna. Kul att se huset leva vidare med en annan barnfamilj.”

Helena Eckerbom berättade: ”Bergsliden var grusväg på början av 70-talet då jag var dagbarn hos Elsie Boëthius i det röda tegelhuset. Nostalgi!”




Så kommer vi till vändplatsen, som förlagts vid slutet av Bergslidens jämnaste del. Man hade tidigare tänkt sig en mycket brant fortsättning av Bergsliden nerför sluttningen, men den delen av Bergsliden blev aldrig utlagd.

Där de två villorna till höger ligger idag fanns förr en faluröd villa.




här fint såg det hus ut som tidigare låg på Bergsliden. Det var villa Högåsa. Där bodde flera familjer.

Hélène Boëthius berättade: "Där bodde flera av min barndoms lekkamrater. Lille Lasse som gick till Ahlins och handlade åt sin mamma. Guy som jag alltid ljög för och lurade. Kommer ihåg när min mamma la bort titlarna med Guys mamma. Det var en formell och lite högtidlig procedur. Sedan var man vänner."

Bilden, som är från omkring 1950-talet, är inskickad av Hasse Ekman.




I stället för en brant fortsättning av Bergsliden, så bestämde man 1961 att låta fortsättningen bli parkmark med en trappa som fortsätter med en gångväg ner till Rosbacken.

Hasse Ekman berättade: ”Det finns många små genvägar som inte nya hässelbybor känner till. Här går man från Bergsliden nedför trapporna och kommer ut på Rosbacken ovanför Allmänna Badet.”




Här kommer gångvägen ner mellan husen fram till Rosbacken. Här kan man alltså gå upp om man vill komma till Bergsliden.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.