Text: Henrik Henrikson juni 2024


Vällingby centrum invigdes den 14 november 1954. Det är nu 70 år sedan.
På den tiden såg vardagen annorlunda ut jämfört med idag. Här är några bilder som visar hur livet tedde sig i Vällingby då på 1950-talet.

Mjölken levererades i glasflaskor direkt från mejerierna. Eftersom alla vanliga butiker hade stängt på söndagar, och de flesta hushållen hade begränsade kylmöjligheter, så fanns det i våra förorter speciella mjölkaffärer som hade öppet några timmar på söndagarna.
Foto: Arne Winderlich.




Efter den stora invigningen av Vällingby centrum fanns det mycket som inte var helt iordningställt. Den berömda gatstensbeläggningen med cirkelmönstret var inte färdig. Varje sten i det stora mönstret lades för hand.



När de runda dammarna med sina fontäner mitt i centrum blev klara och vattnet släpptes på, så blev de snabbt populära tummelplatser för traktens Yngsta barn.



Snabbköp var något helt nytt och lite ovant för kunderna. På denna bild från mitten av 1950-talet uppmanas kunderna att själv plocka varorna från det rikhaltiga sortimentet.
Bilden är från Åhléns arkiv och visar Tempos varuhus i Vällingby centrum.



Inte alla hem hade en telefon, så speciellt om man skulle ringa långväga samtal gick man till telegrafstationen. Här kunde man beställa ett rikssamtal eller utlandssamtal. Efter att expediten hade kopplat upp ledningen, och fått kontakt med mottagaren, så blev man tilldelad en ljudisolerad telefonhytt där man kunde få sitt samtal.
På telegrafstationen kunde man också skicka telegram.
Ritningen visar telegrafstationen i Vällingby centrum.



Korvgubben i Vällingby centrum som sålde kokt varm korv blev legendarisk för de flesta Vällingby-besökarna. För många barn var en varmkorv höjdpunkten när man var tvungen att följa med mamma för att handla.
Korvgubben hade en myntbehållare på bröstet för växelpengar, och bakom honom skymtar hans lite säregna bil.



Här har korvgubben fått en mer stilenlig keps och vid trottoarkanten står fortfarande hans personbil.
Foto: Walther Seved.



Vad som gjorde Vällingby centrum speciellt intressant var att det var väsentligt mycket större än de motsvarigheter, som tidigare byggts i Stockholms ytterområden. Denna ritning från november 1954 visar de allra första butikerna som tog plats i de nybyggda lokalerna.



Vällingby centrum hade i början ett 70-tal butiker.
Siffrorna hänvisar till kartan ovan. Butik nr 26 står angiven som reserv. Den blev inom någon vecka en uraffär.



Snabbköp var på den här tiden något nytt och expediten bakom disken hade ersatts av kassörskorna vid utgången.
Dessa kassörskor hade det ganska påvert. De fick stå upp och varje vara skulle läsas av och slås in manuellt, kronor och ören.
Bilden från 1954 visar Konsumbutiken i Vällingby.



De två stora varuhusen var Tempo och Kvickly. På Kvickly fanns 1955 denna häst som barnen fick sitta på. När man lade ner ett mynt i en skåra så startade hästen att gunga i sakta galopp.



Den 1 oktober 1952 öppnade den första butiken i områdets centrum. Ganska snabbt visade det sig att många butiker missbedömt sina utrymmesbehov och blev snart trångbodda. Nya butikshus byggdes därför mellan Pajalagatan och Ångermannagatan.
Denna ritning visar vilka butikerna som fanns ett och ett halvt år efter invigningen.



Nu hade Rikards Skivbar etablerats sig – en av de mest legendariska butikerna i Vällingby. Alla boende i omgivningarna kunde nog berätta om sina musikminnen från den butiken.



Våren 1956 startade verksamheten i Vällingbys läkarhus. Sveriges drottning Louise besökte i september 1956 anläggningen och hon kunde då hälsa på trillingarna Lena, Ulla och Gunilla Holmquist.



1956 startade man en informationsservice för besökarna i Vällingby centrum. Hon kallades ”Fröken Vällingby”. Hon kunde svara på turisternas alla frågor, och blev snabbt populär.

Turister från mer än 30 länder uttryckte sin stora förtjusning över Vällingby och den service de fick av de "behagliga, välskräddade damerna i paviljongen".

I dagboken med turisternas mest underliga frågor kan man hitta följande:
”Är det sant att översta våningen i höghusen svajar? Jag har hört att möblerna däruppe rör sig av sig själva?” (Italiensk arkitekt)
”Kan fröken tala om hur jag skall bära mig åt för att investera i ett svenskt byggföretag?” (Svensk-amerikan)
”Var får man en hund tvättad?”
”Var köper man bin?”




Två av ”Miss Vällingby” som gav turisterna all information som de behövde.



Fröken Vällingby blev under åren ett populärt fotoobjekt. Fröken Vällingby fick vid ett tillfälle ordna en TV-tekniker åt Pekka Langer (som ringde och sade: Min fru kan inte få igång apparaten!)



Mjölkförpackningarna i glasflaskor byttes 1958 ut mot tetra pak, en trekantig pappförpackning som var svår att trava i kylskåpet och som var svår att hälla ur utan att spilla. Men det var modernt.
Bild från Arla.



Vällingby centrums popularitet användes även i reklamen. Här en SAAB-reklam från 1958 med Vällingby centrum i bakgrunden.



Min mor Tyra till vänster med en väninna från Västkusten, som givetvis skulle shoppa i det nya affärscentrumet i Vällingby. Året är 1958.
Foto: Henrik Henrikson.



Alice Babs gjorde reklam för tuggummit TOY i Vällingby.
Här kommer vi, en orkester med glans.
Spelande sjungande tågande fram.
Ingenting stoppar vår glada parad.
Genom land och stad.
Tugga TOY, bli frisk i munnen.
Ja, så lyder vår paroll.
Pepparmintsmaken är härlig.
Därför är TOY så begärlig.
Ta´t lugnt, ta en TOY.
Tugga TOY, bli frisk i munnen.
Ja, det är toppen av rytm.
Frisk i munnen, frisk i humöret.
Här ser du det som gör´et.
Tugga friskt, ett TOY.



En notis i Stockholms-Tidningen 14 november 1954 om Vällingbys framtid:
”När blir Vällingby helt färdigt? Aldrig! Om tanken bakom Vällingby är riktig och om Vällingby blir vad man hoppas på när man spänner förhoppningarna som högst. Ingen levande stad blir någonsin färdig. Ju rikare liv i Vällingby, desto större behov av ständiga kompletteringar, utbyggnader och utvidgningar...”

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.