Text: Henrik Henrikson juli 2024

Vällingby centrum invigdes söndagen den 14 november 1954. Detta är en reklam i en tunnelbanevagn några dagar innan den stora invigningen.

1Vällingby centrum byggdes som Sveriges första stora affärscentrum. Det kom mycket folk för att se denna stora moderna anläggning. Gångarna mellan affärshusen fylldes med nyfikna och imponerade människor. 50 000 människor hade denna dag sammanstrålat för att gå shoppingrond i Sveriges modernaste affärscentrum.
Foto: Stig Kolhag.


De två stora varuhusen i flera våningar var Tempo och Kvickly.

Tempo beskriver sin butik:
”Det nya Tempo, det femte i Stockholm, är ett ljust, vänligt och inbjudande varuhus. Det traditionella systemet med biträdet bakom disken har Tempo i stor utsträckning gått ifrån. Här finner Ni henne i stället ute bland kunderna som trevlig och kunnig rådgivare. Men Ni får gärna expediera Er själv - tag vad Ni önskar och betala i avdelningens kassa.”

Kvickly skrev:
”Konsum öppnar i dag i Vällingby centrum en självbetjäningsbutik, som torde vara Europas största i sitt slag. Den heter Samköp Kvickly. I Kvickly finns 3 våningar fyllda med varor för hela familjen! Kvickly är en supermarket av amerikansk klass! I Kvickly gör man snabbköp när man vill. Man går omkring i lugn och ro - tittar - provar - väljer i den takt man själv vill”.



Vid varje invigning skulle man ha en blåsorkester. Till invigningen av Vällingby centrum hade man valt Spårvägens musikkår. Till vänster står några pressfotografer med sina tvåögda spegelreflexkameror.
Foto: Stig Kolhag.



Tunnelbanan hade en nyöppnad linje från innerstan till en provisorisk ändhållplats här i Vällingby, men många tog ändå bilen. Varenda gata och de flesta grusplaner fylldes med besökarnas bilar.
Foto: Stig Kolhag.


Det här var innan drönarkamerornas tid, så det var ovanligt med flygfoto. Någon hade hyrt ett långsamgående flygplan, cirklat över Vällingby och fångat folksamlingarna på bild.

Bildtexten:
”Den 14 november 1954 fick Stockholm ännu en ”stad i staden”, nämligen Vällingby-Råcksta, 15 kilometer väst-nordväst om huvudstadens centrum. Den nya förorten hade på några få år växt upp ur rena ödemarken till ett bostadsområde med 25 000 invånare. När Vällingby stora affärscentrum stod färdig ansågs tiden mogen för en rejäl invigningsfest.”

Längst till höger ligger den ännu inte öppnade tunnelbanestationen och där utanför skulle matarbussen till Hässelby senare ha sin hållplats, men denna invigningsdag hade bussen ännu sin hållplats utanför Tempos entré, som man kan se längst ner på bilden.



Invigningsprogrammet timme för timme, med flagghissning, bilkortege, invigningstal och salut. Här står att butikerna öppnades 13:20, men de flesta tjuvstartade redan klockan ett på dagen.

Många nyfikna trängdes utanför butikerna och man upplevde trängsel och rusning. Synd om de småbarn som hade det tångt bland alla ivriga vuxna. På kvällen rundade man av firandet med ett stort fyrverkeri.



Oscar Beckmans klädesbutik med hela personalen, uppställda för fotografen på invigningsdagen.


Människor lyssnar på invigningstal, dels av statsminister Tage Erlander, dels direktör Carl Albert Andersen. Anderson var socialdemokratisk politiker och ordförande i Stockholms Konsumentförening. Han var dessutom stadsfullmäktiges ordförande. De talade från tillfälligt uppförda scener.
Av någon anledning hade man inte någonstans planerat in en permanent scen i det nybyggda centrumet.


Otroligt att så många hade samlats för att höra Carl Albert Andersson inviga Vällingby centrum. Han berättade i sitt invigningstal om hur många miljoner som satts i rullning för att skapa Vällingbys kommersiella centrum. Det var inte småsmulor, men ”det kostar pengar att förflytta berg, och 30 000 kubikmeter av den varan hade sprängts bort för att ge plats åt Vällingbys centrum”.

Bakom Carl Albert Andersson syns Spårvägens musikkår under ledning av musikdirektör Gunnar Johansson och där fanns också en manskör.



Detta var exakt 70 år sedan, och klädmodet såg lite annorlunda då.
Foto: Stig Kolhag.



Tempos varuhus var en av alla butiker som satsade stort invigningsdagen, då man hade öppet från 13:00 till 17:00.
Annonsen visade de propert klädda kunderna, som kom från Vällingbys grannskap, bland andra damen till höger som säger: ”Jag bor i Hässelby och det passar utmärkt för mig att innan jag tar matarbussen hem på kvällen göra mina uppköp på Tempo.”


Frukt- och grönsaksavdelningen i ett av de stora varuhusen. Man fyllde inför dagens invigning med det som fanns att tillgå denna tid på hösten: Bananer, apelsiner och äpplen. Allt säljs i lösvikt och speglar fördubblar intrycket av ett rikhaltigt sortiment.
Expediten i förgrunden plockar ihop en presentkorg.. Sedan har man bunkrat upp med konservburkar med tropiska frukter.


Många besökare står i det kyliga novembervädret och väntar på att spårvägsorkestern ska stämma upp till musik.


Nyfikna premiärbesökare trängs när de är på väg att se och upptäcka alla de nya butikerna i det stora centrumet. Barnen har fått ballonger.


Svenska Dagbladet anordnade en guidad sightseeingtur med ”modern och bekväm turistbuss” ut till Vällingbys centrum denna invigningsdag. Bussen avgick från Hötorget klockan 10:30.
Men återresan in till stan verkade lite onödigt tidig. Återkomsten beräknades till klockan 13:00, och det var ju då som butikerna öppnade.

Högra bilden visar några barn som tittar på när man monterar upp ena halvan av en stor modellplan över Vällingbyområdet.



Alla var inte entusiastiska av det nya affärscentrumet. Författarinnan Helena von Zweigbergk beskrev sina intryck när hon första gången närmade sig Vällingby:
”Suggestiv miljö fattas när man nalkas Vällingby. Man smyger sig på det, sedan man passerat den vackert slagna spårvägsbron från Blackeberg. Vällingby dyker då upp som en präriestad på håll, men utan slagkraft, utan verklig sky-line. Tyvärr kringränns staden av industriområden och spårvägsstallar och själva entrén, vägen upp över vindbryggan, verkar tillfällig. Till utseendet blev inte undret Vällingby vad man hoppats på.”


Den stora invigningsdagen avslutades med att alla blev bjudna på ett fyrverkeri, då en hel järnvägsvagn raketer gick i luften.


Detta hände hösten 1954.
Nu väntar vi bara på 70års-jubileumet i höst av Vällingbys centrums invigning.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.