Denna bild från 1957 visar den grusplan där tunnelbanestationen i Hässelby strand senare växte fram.
Foto: Meulman.


När stationen var färdig så var det dags att prova spåret. Den 25 oktober 1957 körde man det första provtåget på det nybyggda spåret fram till Hässelby strands station. Tåget tog sig sakta fram och man kollade varje meter av spåret.


När provtåget kommit ända fram till stationen i Hässelby strand så kunde man konstatera att allt hade fungerat perfekt. Uppe på gångbron står några grabbar och tittar ner på det allra första tåget i Hässelby strand.

Ett år senare, den 18 november 1958, invigdes tunnelbanestationen Hässelby strand. Invigningståget var både fram och bak prytt med 6 svenska flaggor i en knippe. Det gröna tåget bestod av åtta vagnar av typ C2.

Utanför stationens entré hade folk samlats för att få en skymt av själva invigningen. Korvgubben Hubert sålde kokt korv. Bilder från en 16 millimeters film.




Exakt 21 minuter stannade tåget vid Hässelby strand så att de prominenta gästerna kunde titta på Hässelby strands nya T-banestation under invigningen. Mellan 15.03 och 15.24.

Här ser vi borgarrådet Helge Berglund med runda glasögon och invigningsarrangören Staffan Timell med sin hustru Ebon och barnen Martin (i vagnen), Lena och Ann-Sofi Timell.



Så testar fru Ebon Timell med att framföra sin barnvagn i den då så omtalade barnvagnsrampen i Hässelby strand. Och det gick ju alldeles galant och strålande i de ivriga fotografernas blixtar.
I barnvagnen satt den då ettårige sonen Martin Timell, han som många år senare skulle bli kändis inom TV-underhållningen.


Invigningstågets alla inbjudna passagerare gick runt på Hässelby strands station. Man beundrade blad annat de stora glasväggarna som gav stationen ett luftigt intryck.
Nyfikna hässelbybor hade samlats utanför de stängda dörrarna och kikade in.



Enda gången jag har varit inne och ändrat på texten i Wikipedia var när det där stod att tunnelbanetrafiken till Hässelby strand öppnades den 18 november 1958.
Invigningståget för speciellt inbjudna gick den dagen, men trafiken för allmänheten startade först dagen efter, den 19 november. Kanske en bagatell, men rätt ska vara rätt.


Bilden till vänster: Spärrkonduktör Ebba Johansson 1959 i spärrkiosken vid Hässelby Strand.

Höger: Denna bild från Aftonbladet har bildtexten: ”Bara glada kunder hade på onsdagsmorgonen spärrvakten fru Gertrud Skoglund vid Hässelby strand. Här tar hon emot SS-kunden Torsten Olsson.”
SS var förkortningen för Stockholms Spårvägar.



Första tiden, och det var innan korvkiosken kommit på plats i Hässelby strand och det var innan något annat matställe fanns i Hässelby strand, stod korvgubben Hubert med sin låda utanför tunnelbaneentrén.

Han kallades Hubbe och om man inte hade råd med en komplett korv så kunde man köpa ett bröd med senap för 10 öre.



Sommar och vinter.

På 1960-talet stod åttavagnarstågen och väntade på passagerarna som skulle åka in till stan. När snön kom så skyfflades den bort med motordriven snöskyffel.



Folk som kommit med tunnelbanan köade för att få åka med buss 119 till Hässelby villastad. Bilden är från 1963 när det fortfarande var vänstertrafik.
Foto: Lennart Månsson.


Så här såg tunnelbanestationen ut från utsidan 1965. Från början tänkte man att från plattformen bygga en gångbro över Fyrspannsgatan så att entrén skulle hamna på andra sidan av gatan på samma sida som affärscentrumet.
Men så gissade man att det nog skulle uppfattas som en omväg för de som bodde i norra delen av stadsdelen och alla de som skulle vidare med bussen. Därför blev det som det blev: Stationen hamnade norr om Fyrspannsgatan, och det blev en gata mellan tunnelbaneutgången och centrum.
Foto: Lennart Månsson.



På den här tiden stod det alltid spärrvakter i de trånga ståkurerna vid utgångarna och kontrollerade alla biljetter och veckokort.

Bilden är från en artikel i Dagens Nyheter, som handlade om den patrullerande polismannen Bonde Nilsson i Hässelby strand.



Hösten 1987 införde man snabbtåg från Hässelby in mot innerstaden. Tåget stannade inte vid Johannelund, sedan gick det utan stopp mellan Vällingby och Brommaplan och vidare utan stopp till Alvik. Sommaren 1993 upphörde denna snabbtågstrafik.
Foto: Janne Rickman.



Våren 1999 tog man bort en av de två trapporna upp till plattformen och installerade istället en hiss.
Intill personaltoaletterna ser man trappan som gick ner till ett lagerutrymme, som också kunde användas som skyddsrum.



Några månader senare fortsatte man ombyggnaden av stationen med att installera nya spärrar, ny spärrkiosk och ett större matrum för personalen.



Biljetthallen efter att den byggts om 1999.
Foto: Henrik Henrikson.



Blomsterkiosken, Strand-grillen, T-banekiosken och tunnelbanestationen på rad.
Foto: Henrik Henrikson.



Sommarnatten är mild och några ungdomar passerar tunnelbanestationen.
Foto: Henrik Henrikson.



Hässelby strands station 2012 innan den skulle rivas och byggas om.
Foto: Hans Deiving.



Den här spärrkuren var enligt uppgift kall och dragig och därför inte speciellt populär bland de som jobbade där.
Foto: Henrik Henrikson.



Utanför T-banekiosken stod hållarna för gratistidningen Metro.
Foto: Henrik Henrikson.



Så stängdes den gamla entrén och trafikanterna fick gå in via en provisorisk ingång i den röda byggnaden som skymtar till vänster.

Onsdag den 16 oktober 2013 var det premiär för den provisoriska tunnelbaneentrén i Hässelby strand. Då stängdes den gamla entrén som hässelbyborna hade använt i nästan 55 år.
Foto: Henrik Henrikson.



År 2013 började man riva den gamla tunnelbaneentrén. Bakom syns den provisoriska entrén.
Foto: Hans Deiving.



För att få plats för bygget av den nya stationsbyggnaden och bostadshuset så var man tvungen att flytta ett av spåren vilket gjorde att plattformen också fick flyttas några meter.
Foto: Henrik Henrikson.



Den provisoriska tunnelbanestationen i Hässelby strand.
Foto: Henrik Henrikson.



Stora delar av den gamla biljetthallen revs för att ge plats för den nya.
Foto: Henrik Henrikson.



Men det gick ju lika bra att ta sig ut genom den provisoriska entrén, och de som bodde bortåt Melongatan fick ju några meters kortare väg.
Foto: Henrik Henrikson.



Våren 2014 började bostadshusen med den nya tunnelbaneentrén växa fram. Nu var den gamla stationen historia och borta för alltid.
Foto: Henrik Henrikson.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.