När Hässelby strand byggdes på 1950-talet var det aktuellt att placera piskaltaner på de högre husens tak, där man skulle få sina mattor fria från damm och smuts. På den tiden sade man ofta piskbalkong. Nedtill på bilden ser man piskaltanen på höghuset Persikogatan 74-76 som det såg ut 1958. Det var ett av de allra första husen som byggdes i Hässelby strand och det fick en piskaltan på taket, gemensam för hela husets hyresgäster.Men piskaltanen användes även av husets ungdomar som smygrökte:
Eva Dahlberg: "På piskbalkongen så tog jag mina första bloss, John Silver, men som tur är har jag lagt av nu."
Anonym: "Jag minns att vi som unga stod på piskbalkongen och tjuvrökte."
Ingrid Sjölund: "Vi satt och tjuvrökte på piskbalkongen och kollade utsikten. Man kunde se långt."
Bilden är inskickad av Marit Dravniek.
Uppe på vindsvåningen fanns den trånga altanen som var omgärdad med högt armerat matterat glas, så att även den som till äventyrs skulle vara höjdrädd kunde våga sig ut. En piskställning var det enda som rymdes på den trånga altanen. Tanken var väl att friska vindar på den höga höjden skulle blåsa bort dammet som man piskade ur sina mattor, men piskaltanens golv var ändå alltid fyllt med dammråttor och annat skräp.
Foto: Henrik Henrikson.
Här har jag fotograferat samma hus på Persikogatan 1969 och 2000. På första bilden ser man piskaltanen på taket. På den senare bilden är den borttagen.
Foto: Henrik Henrikson.
Här på Persikogatan 36-38 byggde man omkring 1987 om piskaltanen till bostadsrum.
Foto: Henrik Henrikson.
På Aprikosgatan 23-33 står sex höghus med ganska rymliga piskaltaner uppe på den översta våningen. Så här såg de husen ut på 1960-talet.
Foto: Kent Carlbom.
Piskaltanerna är placerade på höghusets översta plan intill två fyrarums lägenheter. På denna ritning från 1956 har jag markerat piskaltanen med gult.
Övre våningen i husen på Aprikosgatan, där piskaltanerna befann sig, fick med åren en mycket missfärgad fasad. Dessa bilder tog jag 2007, när missfärgningen var som värst, och sedan 2014, efter att husen fått ny fasadputs.
Robert Thonander berättade: "Missfärgningen orsakades av en luftburen alg berättade en styrelsemedlem i Brf. Mirabellen för många år sedan. Bostadsrättsföreningen putsade om sina hus för ett flertal år sedan men algen kom tillbaka (eller om den trängde genom den nya putsen)."
Foto: Henrik Henrikson.
Höghusen med de stora piskaltanerna på Aprikosgatan fotograferade hösten 2015 från ett annat höghus på samma gata.
Foto: Henrik Henrikson.
Detta är en ritning från 1954 över vindsvåningen i huset på Fyrspannsgatan 37-47. Jag har markerat piskaltanerna med gult. Två är vända mot öster och en mot väster. Resten av våningsplanet är reserverat för vindskontor, trapphus och maskinrum för hissarna.
Bild av den piskaltan som är vänd västerut på Fyrspannsgatan 45. Man kan i bakgrunden skymta begravningsplatsen.Lisa Jansson berättade om bilden:
”En trappa över gården Fyrspannsgatan 45. Här var ì många barndomsår mitt kära hem. Högst upp i höghuset, som var nybyggt när vi flyttade in, tror det var 1956, finns en piskbalkong, där det här fotot är taget i början på 60-talet. Det är lilla jag som lutar på huvudet framför min kära kusin som var på besök med sin familj, kära storasyster till höger och far till vänster.”
Även på Melongatan fanns från början piskaltaner. Varje uppgång på Melongatan hade en piskaltan högst upp på taket. Den kunde man nå genom att ta hissen högst upp och sedan gå ytterligare en våning i trappan. Foto: Anders Eriksson.
Översta våningen i huset som ligger på Melongatan 17-23. Det mesta av vindsvåningen består av vindskontor för de boende i huset. Sedan fanns där trapphus, fläktmaskinrum, hissmaskinrum och piskaltanerna. Hissarna gick inte upp till vindsvåningen, så man fick släpa sina mattor uppför den sista trappan till piskaltanen.
Det var inte meningen att man skulle klättra upp på kanten och se ut över glaset, men utsikten var ofta fin från de högt belägna piskaltanerna. På denna bild från 1962 står jag och beundrar utsikten med husen på Melongatan i bakgrunden.
Foto: Anders Erikson.
Från piskaltanen på Melongatan 21 hade man 1962 denna utsikt ner mot Mälaren. Till vänster skymtar Maltesholmsskolan och i bakgrunden husen på höjden vid Spiralbacken.
Till höger på bilden syns huset på Fyrspannsgatan 45-47 och i bakgrunden kraftvärmeverkets skorstenar, innan den tredje skorstenen byggts.
Foto: Henrik Henrikson.
Samma utsikt fyra år senare 1966. Skorstenarna har blivit tre. Dessutom har den mittersta skorstenen fått en rejäl påbyggnad. Ett nytt hus har också tillkommit på Fyrspannsgatan 111-121.
Foto: Henrik Henrikson.
Ett halvår senare har snö och kyla kommit,
och det är mer snö och frost på bilden.
Foto: Henrik Henrikson.
Hyreshusen på Fyrspannsgatan och Melongatan på 1960-talet, där man kan se piskaltanerna på taket.I tidningen Västerort kunde man 1969 läsa om de besvär man då hade med den sotiga röken från kraftvärmeverket:
”Ofta måste jag tvätta gallerinsatsen i vårt vädringsfönster”, säger fru Berit Sandberg. ”Den blir snabbt nedsmutsad av sotflagorna. När jag skall ta ut mattorna på piskbalkongen måste jag först städa undan stora sjok av sot. Att hänga ut mattor till vädring, som man alltid gjorde tidigare, går nu inte alls för sig. De blir snart nedsmutsade.”
Foto: Henrik Henrikson.
Denna bild är tagen 1962 från taket på Melongatan 21. I fjärran skymtar ett hus på Persikogatan i morgondimman.
Pia Hellgren berättade: ”Den piskbalkongen klättrade vi över och satt på taket. Snacka om idioter.”
På 1960-talet brukade ett par tre grabbar i tioårsåldern klättra ut på det sluttande taket för att visa hur modiga de var. En av grabbarna vågade till och med krypa fram till takkanten och tittade ner, vilket de andra tyckte var väldigt modigt.
Foto: Henrik Henrikson.
Piskaltanerna på Melongatan och Fyrspannsgatan togs bort någon gång på 1990-talet. Då blev altanerna ersatta av stora takkupor i svart plåt.
Foto: Henrik Henrikson.
Parallellt med piskaltanerna på hustaken så fanns i området också piskställningar på marken i närheten av bostadshusen. Det dunkande ljudet när någon slog sina mattor var ett typiskt inslag i vardagen på den tiden. Man hängde upp sin matta över piskställningen och med en mattpiska slog man bort damm och sand ur mattan.Men allteftersom alla i stället började dammsuga sina mattor, och det i vissa fall inte heller var bra för mattan att bli hårt piskad, så användes dessa piskställningar alltmer sällan och de stod övergivna och började rosta och bli övervuxna av gräs och buskar.
De försvann sakta i all tystnad i de flesta bostadsområdena. Ingen ny piskställning har satts upp under de senaste 20 åren. När någon går sönder lagas den inte, utan den tas helt enkelt bort bara. Denna piskställning är från Melongatan.
Foto: Henrik Henrikson.
Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.