Sophie Avén öppnade sin livsmedelsaffär i Hässelby strand när centrumet invigdes 1958. Butiken blev 1963 Martin Olsson. Sedan övertogs butiken av Metro, för att ytterligare senare bli en Vivo-butik.

Under åren stängde den ena butiken efter den anda i centrumet, eller blev uppköpta av grannbutiken. Det började synas igenspikade skyltfönster. Med tiden försvann bland annat biblioteket, posten och apoteket. Fotograf: Henrik Henrikson.



Bernhus Foto fanns från centrumets invigning 1958 till 1984 då butiken lades ner. Spegelväggen bakom disken var en idé av Bernhus son Roy. Fotograf Bertil Bernhus avled ett år efter avvecklingen av fotobutiken i Hässelby strands centrum
Foto: Robert.



Butiken togs sedan över av Uffes Fototjänst, som i sin tur blev Hässelby Foto.
Fotograf: Robert.



Under åren hade Fototjänst flera inbrott och varje gång krossade tjuvarna fotohandlare Ulf Gustavssons 13.000 kronors skyltfönster. Försäkringsbolaget tröttnade och höjde butiksinnehavarens självrisk till just 13.000:-, vilket betyder att han fick betala hela kostnaden själv.
”Nu har jag beställt ett galler som skall skydda rutan. Men det är trist att företag efter företag måste armera sin butik på det här sättet”.
Bilden till vänster ur tidningen Västerort 1991. Bilden till höger visar när Fototjänsts butik slagit igen efter konkurs 1996. Foto: Robert.



Malin Almgren Lindgren öppnade 2006 sin frisörsalong i Hässelby strands centrum – Salong Irba.
En vinternatt blev salongen helt länsad vid ett inbrott. Malin berättade: ”De har tagit allt som är löst. Stolar, produkter, fönar, färg, jag har inte ens en kam kvar. Det värsta är saxarna för jag vill inte ha några andra än mina egna. Jag antar att det är för eget bruk eller så ska de sälja färgen och saxarna för det är det som är dyrt. De har borrat bort låset för att ta sig in. Jag hade inget larm”.

Till höger om Irba syns den gamla klassiska frisersalongen Diana.
Fotograf: Henrik Henrikson.



De två systrarna Ann-Britt Wallin och Anna-Lisa Olsson slog stolta upp portarna till sin frisersalong vid centruminvigningen den 10 oktober 1958. De fortsatte att driva damfriseringen Salong Diana i 50 år.
Detta är en bild från ett TV-reportage 2003 om de två systrarna som drev Salong Diana.



Under alla år annonserade Salong Diana i lokalpressen. Och vid ett besök i salongen fick jag ett visitkort.
Tiden tycktes ha gått helt obemärkt förbi inne på frisersalong Diana. De höj- och sänkbara frisörstolarna, borden i teak, soffa och stolar – hela inredningen från 50-talet var i det närmaste intakt under alla åren.
”Här använder vi inte hårsprej eller fön. Här har vi läggningsvätska och hårtorkningshuvar”, skulle Ann-Britt Wallin sagt enligt tidningen Mitti. Jag pratade i oktober 2007 med Ann-Britt. Hon var lite besviken på tidningen Mitti som inte skrivit helt sanningsenligt, enligt henne. Mitti hade skrivit att de bara använde gammaldags metoder. Visst använde de moderna metoder i sitt frisöryrke. Hon visade mig såväl spray som mousse.

De två systrarna Anna-Lisa och Ann-Britt hade bestämt att sälja sin salong om det skulle bli ombildning av centrumet. De två systrarna ville inte följa med in i det nya planerade centrumet så till slut sålde de sin lokal till två unga damer.



Eli Åhman Petersen berättade om när hon gjorde ett besök i damfriseringen:
”Vi befinner oss i Salong Diana, Hässelby Strand. Tjejen som har salongen tillsammans med sin syster berättar att de har tagit över efter ett par damer som hade haft salongen sedan 1950-talet. Inredningen i puderrosa och svart är kvar. Jag blir förtjust över de nätta små platserna. Fond i rosa galon, matchande stolar i rosa och svart, speglar från tiden. Och hårtorkarna är Kåwe Ultra Compound, från Elektriska A.B. Kåwe i Sundbyberg. Bara en så´n sak!”
Fotograf: Henrik Henrikson.



Konsum i Hässelby strand. I övervåningen syns biblioteket som flyttade in i huset 1994.
Kattis, som besökte Hässelby strand bibliotek 2007, berättade om sitt besök: ”Jag hittade den bok jag sökte så jag blev sittandes i en mycket skön fåtölj där läsandes fyra kapitel. Det var en lugn och skön upplevelse som jag ska göra om. Det var en sån otroligt skön fåtölj, jag tror det var någon sorts gammal designklassiker typ Bruno Mathson och en sådan skulle man ju gärna ha att sitta i hemma också. Undrar vad de ska göra med all inredning då biblioteket måste stänga i juni 2008 då hela Hässelby strands centrum skall rivas?”
Fotograf: Robert.



På 1990-talet fick även Konsum problem med vikande kundunderlag. Bilden visar kassan i butiken sista dagen man hade öppet.
Fotograf: Robert.



Robert var den absolut sista kunden i Konsum ett par minuter över sju på kvällen den 27 augusti 1996. Sedan satte man upp det lakoniska meddelandet på den för alltid stängda entrédörren.
Fotograf: Robert.



Där Konsum legat öppnade butiken Matvärlden.

Logotypen med bokstaven h i en gul cirkel var ett privat initiativ av en tjänsteman i kommunen. På eget bevåg såg han till att loggan kom upp på fasaden. Skylten blev aldrig godkänd av varken stadsdelsnämnden eller skönhetsrådet.
Fotograf: Henrik Henrikson.



Även posten slog igen sin lokal 1996, efter att ha kunnat erbjuda sin service under 38 år, från centrumets invigning 1958. De sista tre åren hade man bara tre anställda. På dörren syns en handskriven skylt: ”Posten finns i Vivo-butiken”.
Fotograf: Robert.



Till vänster om tunnelbaneentrén fanns dessa två kiosker – Blomkiosken och Strandgrillen.
Den populära blomkiosken låg utanför tunnelbanestationen i Hässelby strand fram till midsommaren 2007. Det äldre paret, Ivan och Ingrid, hade då varit innehavare av blomsterkiosken sedan 1975.
Den första kiosken i Hässelby strand kom omkring 1960, ett par år efter att centrumanläggningen invigdes. Den ägaren började med vanlig torghandel på platsen innan han skaffade sin kiosk. Han hade gasol i kiosken till värme och ljus.
När Ivan och Ingrid tog över 1975 använde de den gamla kiosken ett tag innan deras nya, större kiosk hade kommit på plats. De tyckte det var väldigt besvärligt med gasolen. De drog in elektricitet i sin nya kiosk, men vatten fick de i alla år hämta från tunnelbanans lokaler.
Fotograf: Henrik Henrikson.



Kunder köpte blommor till födelsedagar och fest men även till sorg och begravning. På våren var det givetvis många som skulle ha blommor till sina balkonglådor.
Det var ju en liten rörelse Ivan och Ingrid hade, och de hade ingen möjlighet att ta betalt med kort. När det dessutom inte fanns någon bankomat i centret så kände de att de tappade många kunder av den anledningen - de som inte hade kontanter på sig.
Ivan och Ingrid jobbade alltid själva och hade aldrig anställt någon som skulle ha kunnat avlasta deras långa arbetsdagar. Tidigt på morgonen skulle de ut till Årsta och köpa in blommor och sedan på kvällen blev det sent innan allt var inburet och iordningplockat så att de kunde åka hem.
Fotograf: Henrik Henrikson.



Ivan mindes tillbaka på de trettio åren, medan han tankfullt sög på sin pipa. "Det kommer kännas sorgligt, när man inte har det här kvar", sade han. "Det här har ju blivit en livsstil. Man känner alla som kommer här, och de känner oss. Folk går förbi och morsar, eller kommer de fram och pratar lite även om de inte ska handla något. Men nu ska vi börja leva som folk. Nu ska vi äntligen få tid över att umgås med vänner och bekanta. Det ska bli skönt det också, på sitt sätt."
Fotograf: Henrik Henrikson.



Bröderna Bulent och Metin Genc hade sin grillkiosk i Hässelby strands centrum sedan ungefär 1997.
En kund berättade 2011: ”Strandgrillen i Hässelby strand är ett av västerorts fräschaste hamburgerställen. Våga testa Cajunburgare eller den starka versionen. Gärna med ost och räksallad.”
Fotograf: Henrik Henrikson.



På väg upp mot Persikogatan låg en betaltoalett under 2000-talet. Innan dess fanns det en toalett framför tunnelbaneentrén, men den ansågs stå i vägen vid övergångsstället och togs bort.
Fotograf: Henrik Henrikson.



År 1995 övertogs blomsteraffären av Mehdi Emami som öppnade ett konditori i lokalen som låg i hörnet till Maltesholmsvägen.
Fotograf: Henrik Henrikson.



Wihlborgs Fastigheter AB blev ny ägare till Hässelby strands centrum 1998.
År 2002 köptes centrumet av Skanska, som kom med planer om ombyggnad. De flesta affärer flyttade eller stängde då igen.
I denna hörnlokal var från början en tobaksaffär. Sedan fanns där en klackbar, vilken blev ett skomakeri. Under en period var där en videouthyrning. Det var en helautomatiserad, obemannad butik för uthyrning av videofilmer, öppen dygnet runt. Våren 2009 stängdes butiken ”24hrs.se” och under en kort period var lokalen en blomsterbutik – Blomsterhörnan.
Fotograf: Henrik Henrikson.



I mittenhuset öppnades pizzerian Pickola Rosa.

Mick J. berättade: ”Jag tyckte att pizzerian kändes väldigt "Hässelby Strand" och jag vet att många andra kände likadant. När man gick i skolan, både i Maltesholm och Strandskolan, var det på Pickola Rosa man åt sin lunch (pizzabröd). Så länge jag minns har folk känt till pizzabröden från Piccola Rosa, åtminstone de i min ålder. Hade man varit i Hässelby Strand, eller åkte förbi bara, så köpte man alltid ett pizzabröd - så var det bara. Under min skoltid kostade ett pizzabröd med tomatsås 5 kr.”

Här står ägaren stolt i dörröppningen till pizzerian.
Fotograf: Henrik Henrikson.



I en insändare från år 2000 kunde man läsa: ”I Hässelby Strand finns det ett ställe som heter Piccola Rosa och är kombinerat konditori och pizzeria. Snacka om skum kombination. Det var där vi köpte bakelserna. Det är väl ok att köpa fika där och äta den hemma, men att sitta där och dricka kaffe och äta kakor och känna lukten av pizza känns lite väl magstarkt.”
Fotograf: Henrik Henrikson.



Fredja berättade om 1990-talet:
”Piccola Rosa, pizzerian i Hässelby Strand. Här hängde man om det var äcklig mat i skolmatsalen. Nääh, vem försöker jag lura egentligen? Jag äter ALL mat, har aldrig varit kräsen, så det var inte därför vi hängde där. Det var coolt helt enkelt, att smyga iväg från skolgården för att köpa sig ett pizzabröd med tomatsås, skinka och massor av smält ost, ta en iskall cola och komma tillbaka med bara rester kvar (så att man slapp bjuda, men så att folk ändå såg var man hade varit). Gott var det också!”

Högra bilden: När biblioteket skulle stängas fick personalen mängder med frågor om bibliotekets framtid och om det skulle komma något nytt bibliotek i Hässelby strand. Till slut satte man upp detta meddelande vid entrén.
Fotograf: Henrik Henrikson.



Bland alla de affärer som fanns i Hässelby strands centrum kan vi nämna Strand Tvätten. Det var en kemtvätt och skrädderi. Från allra första början låg Jolie Ateljé i denna lokal - en hattmodist och modeaffär. 1961 öppnade Stockholms Sparbank en filial här. Men till slut blev det alltså tvätt och skrädderi.
Fotograf: Henrik Henrikson.



Skrädderiet med sina symaskiner. I taket hängde den färdiga kemtvätten och väntade på att bli uthämtas. Men man var hård: ”Utan kvitto ingen uthämtning!”
Foto: Henrik Henrikson 2008.



Tunnelbanans biljetthall före ombyggnaden. Biljettkiosken låg då på vänstra sidan av hallen när man kom från tågen, och tobaksaffären låg till höger.
Foto: Henrik Henrikson.



Utanför tunnelbanekiosken fanns ett viktigt inslag i tunnelbanan på den här tiden: Tidningsställen för gratistidningen Metro.
Foto: Henrik Henrikson.



I nära anslutning till tunnelbaneentrén fanns alltid en telefonkiosk. Ofta nerklottrad och skadad.
Fotograf: Henrik Henrikson.



En vintrig nattbild av tunnelbanans entré. Fotograf: Henrik Henrikson.



2012 ansökte ägaren till Prinsessa Café Konditori om att få servera starköl, vin och sprit mellan klockan 11.00 och 21.00 i lokalen.
Vällingby Fritid AB:s fältassistent konstaterade att restaurangen var placerad i gatuplan i hörnet Fyrspannsgatan-Maltesholmsvägen. På andra sidan Fyrspannsgatan låg tunnelbanestationen och i närheten låg Engelska skolan med elever årskurs 4-8. Dessutom fanns i centrumet redan en restaurang med serveringstillstånd, så skulle konditoriet fick inte sitt önskade tillstånd.
Fotograf: Henrik Henrikson.



Konditoriet var litet och erbjöd enklare färdiglagade rätter av halvfabrikat och konditorivaror. Kundkretsen bestod av boende i området samt lunchgäster.
Fotograf: Henrik Henrikson.



Secondhandbutiken Tant Grön kunde man en kort period se i en av hörnbutikerna. Längst till höger ligger kyrkan, dit Tant Grön senare flyttade med sin försäljning av begagnade kläder och prydnadssaker.
Fotograf: Henrik Henrikson.



I den lokal där Hässelbystrands Skivbar legat öppnade Maires Fotverkstad.
Fotograf: Henrik Henrikson.



I december 2007 fick bröderna Bulent och Metin Genc en tillfällig lokal i en av de gamla centrumbyggnaderna.
Metin berättade för mig sommaren 2008: ”Vi var de första som flyttade och fick den här lokalen i hörnet. Vi får stanna i några år. Sedan ska även det här huset jämnas med marken.
Vi hoppas få en lokal i det nya tunnelbanehuset. I början lovade Skanska säkert, men nu säger de kanske.
Vi har öppet till nio-tio på kvällen. Det beror på hur många kunder som kommer. På fredag-lördag har jag öppet till tre på natten. Det kommer kunder vid tvåtiden. Du vet, här har folk ett uteliv.
Men det skulle behövas ett regn. Det har varit så torrt länge nu. När det blir mörkt kommer det mygg så att folk inte kan sitta ute. Det skulle behövas ett stort regn som rensade bort all mygg.”
Foto: Henrik Henrikson.



Vivobutiken blev en Hemköpsbutik den 1 september 2005. Likt de flesta andra matvarubutiker satt det även här en tiggare vid utgången. Den lilla hunden kände sig övergiven och skällde oavbrutet till sin husse inne i butiken.
Fotograf: Henrik Henrikson.



Hemköp var på den här tiden den enda matvarubutiken i Hässelby strands centrum.
Fotograf: Henrik Henrikson 2015.



Hemköps lokaler i det gamla centrumet var trånga och slitna, men butiken var välskött och kunderna trivdes.
Fotograf: Henrik Henrikson.



Hemköps butikschef Robert Wollin såg fram mot att få flytta över till nya rymliga lokaler i det höghus som byggdes längre bort i centrumet. Fotograf: Henrik Henrikson 2015.



På Hemköps grönsaksavdelning i den gamla butiken hittade jag denna bombastiska våg.
Fotograf: Henrik Henrikson.



Innan jag lämnade Hemköp fick jag se lite av lagerlokalerna, bland annat denna trånga hiss ner till källarvåningen.
Fotograf: Henrik Henrikson.



På Hässelbystrand-dagen 2012 hade Hässelby hembygdsförening försäljning av ett rikhaltigt sortiment av Hässelby-böcker. Kent Ribbeklint var en av de som skötte försäljningen.

Hässelby strands centrum hade under åren blivit allmer förfallet, och tyvärr stängde butik efter butik. Till slut ansåg man att det inte fanns något annat att göra än att riva hela anläggningen och bygga ett nytt centrum.
Fotograf: Henrik Henrikson.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.