Text: Henrik Henrikson april 2023


Denna artikel i Svenska Dagbladet 1956 beskrev bygget av värmeverket i Hässelby strand. Jag har klipp ut en liten del av artikeln, där man skriver om de två betongkassunerna från invasionen i Normandie under andra världskriget som då bogserades till Hässelby för att bli en del av kraftvärmeverkets kaj. Detta har jag skrivit om tidigare, 2019, men sedan dess har det tillkommit en del uppgifter.


Här är några detaljer av de hemligstämplade ritningar som man ritade i Storbritannien före invasionen i Normandie.
Den kassuntyp som sedan hamnade i Hässelby hade beteckningen Ax. Detta är mappen med Ax-ritningarna. Mittenbilden visar ett förslag på hur man skulle kunna använda Ax-kassunerna. Tredje bilden visar en detaljerad ritning på en Ax-kassun.


En teckning från planeringsstadiet visar en landsstigningshamn där man tänkte sig kassunerna som vågbrytare. Bilderna är från D-day-museet i Hampshire, södra England.


Här ser man hur man avsåg att transportera de stora kassunerna över Engelska kanalen.


En akvarell av Robert Rae Rule som var marinassistent på HMS Empire Mace under invasionen 1944.
Bilden visar fartyg och flygplan vid 'Picadilly Circus', samlingsområdet för allierade fartyg på väg till Normandie, söder om Isle of Wight. Man kan bland annat se en Mulberry-kassun av samma modell som sedan hamnade i Hässelby.
Robert Rae Rule var vid tiden för Dagen D sjösjukhusassistent ombord på H.M.S. Empire Mace, utanför Gold Beach. Den här teckningen ritade han ur minnet några dagar senare.


Dessa Ax-kassuner bildade vågbrytare vid den delen av den franska stranden som under invasionen fick täcknamnet Gold Beach. Man kan se luftvärnskanonerna som monterats ovanpå kassunerna.


På detta flygfoto över Normandie ser man kassunerna fungera som vågbrytare längst upp i bild. Den franska kusten där invasionsstyrkorna landsteg syns nedtill på bilden.


Här når en så kallad mulberryväg stranden vid Gold Beach. Ax-kassunerna syns längst ut vid horisonten. I förgrunden verkar några brittiska soldater arbeta med förstärkningarna av landfästet.


När jag skrivit min artikel om hur de två kassunerna från Normandie transporterades till Hässelby värmeverk så gjorde Sveriges Television ett reportage om kassunerna. I texten nämner de min hemsida och har till och med lagt ut en länk till den.


Det var 50 år sedan som betongkassunerna kom till Hässelby kraftvärmeverk när man i juni 2021 gjorde TV-programmet om kassunerna.


Några kameramän dök ner i vattnet utanför kajen i Hässelby, och man kunde då konstatera att kassunerna verkade ha hållit sig bra under dessa 50 år.


Några veckor tidigare hade man intervjuat mig så att jag skulle kunna berätta lite om kassunerna i programmet. Han som intervjuade mig heter Tommy och fotografen heter Ann. Just den dagen var det ett regnigt oväder i Hässelby.


Det var en iskall och blåsig dag jag stod där i duggregnet på piren med kraftvärmeverket i bakgrunden.


Intervjuen blev kort för fotografen sade att snart slutar kameran fungera i det intensiva regnvädret. Men trots allt så tyckte jag att det var spännande att vara med i reportaget.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.