text: Henrik HenriksonI juni 2017 fick jag ett brev från Roland Nyman:

"Hej! Min Pappa har berättat att han var med som statist i Bergmans film "Musik i mörker". Det måste ha varit 1947. Han jobbade där. Han skulle växla några vagnar på stationsområdet som en passage i filmen. Han fick 20 kronor."

Filmen handlar om den blinde Bengt, spelad av Birger Malmsten, som träffar den unga Ingrid, och de får varandra till slut. I en scen är Birger Malmsten på en järnvägsstation tillsammans med John Elfström (känd från Åsa-Nisse-filmerna). Dessa scener spelades in på Hässelby villastads station. Här ser vi interiören av stationen. I fönstret skymtar man tåget som saktar in.I denna filmscen kommer passagerarna in på Hässelby station från perrongen. På väggen kan man se tätt uppsatta reklamaffischer blandade med instruktionstexter.Ingrid, spelad av Mai Zetterling, träffar här sin blinde vän.

En av statisterna, som ska föreställa tågtrafikanter som passerar förbi, tittar hela tiden leende in i kameran, trots att man med största säkerhet innan inspelningen strängt talat om för alla statister att de inte fick se in i kameran.

Här skymtar man ett av fönstren mot gatusidan på Hässelby villastads station.Den blinde Bengt går förtvivlad utmed spåret och ett lok närmar sig dramatiskt bakifrån. Man kan skymta några av ekonomibyggnaderna på stationsområdet.

Tydligen hade inspelningen dragit ut på tiden. Denna scen som började i fullt dagsljus, har här, i det som ska föreställa några sekunder senare, övergått i skymning. Man spelade in detta i december 1947, så skymningen kom redan vid tretiden.Detta är den scen som Roland Nyman berättade om i sitt brev. Hans far Kurt Nyman, som nu är 92 år och bor i Vällingby, känner igen sig själv när han är med i filmen. Kurt var då 23 år och bodde i Hässelby. Han var med som statist i en scen där han varnande ropar ut "Stopp där!"I denna scen ser man gångbron över stationen i Hässelby villastad. Ett lok närmar sig och kör dramatiskt ovanför filmkameran, som placerats direkt på marken mitt på spåret.

Filmen premiärvisades 17 januari 1948 på biograf Royal i Stockholm.Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.