Hesselby slott i unika historiska bilder

(text: Henrik Henrikson)


En bild från början av 1900-talet. Bilar har ställt upp på gårdsplan framför Hesselby slott, festligt pyntade med björkris. Man planerar att åka i en parad genom Hässelby bort till Folkets Park och till den där årliga samhällsfesten. Bilarna har registreringsskyltar med bokstaven B, vilket visar att Hässelby tillhörde Stockholms län, inte Stockholms stad. Det går inte ta fel på stoltheten, som de unga männen visar för att de ska få vara med i paraden med de skinande och upputsade fordonen, kanske till och med få köra något av dem.


Denna bild är från exakt samma tillfälle. Lastbilarna står uppställda på Hesselby slotts gårdsplan. Uppe på trappan står de personer som var viktiga vid tillfället. Jag kan tyvärr inte identifiera dem, men man kan utgå från att där står någon representant för den Bondeska familjen och dessutom tycker jag mig se gårdens betjänt. Vid den nedre ingången skymtar kökspersonalen, och ute på grusgången står de som ska åka med i den planerade kortegen bort till Hässelby villastad och Folkets hus. Den långa exponeringen när fotografen tog denna bild gör att de som inte stod helt stilla blev suddiga på bilden.

Syskonen Bonde står framför mangårdsbyggnaden, som är insvept i vinterdimma. Året är 1921. Till vänster står sjuttonårige Gösta Bonde. Han föddes 29 juni 1904 och var döpt till Karl Gustaf Christer Bonde. Han står här tillsammans med sina syskon Ulla, tolv år, storebror Fredrik Ulf, nitton år och Torkel, sexton år.

Sjuttonårige Gösta Bonde på skidor framför en av Hesselbys portaler. Klädseln verkar inte perfekt för en skidtur -– kavaj, slips och barhänt.

Här en interiörbild från köket i Hesselby slotts källarvåning någon gång på 1930-talet. Runt bordet sitter husan, kokerskan, betjänten, fotografen Harry Grip och en bekant till honom.

Den östra flygeln på Hesselby slott ödelades helt av en häftig eldsvåda en iskall januarinatt 1941. De nio personer som bodde där klarade sig, men blev av med alla sina ägodelar. Bild av Harry Grip.
Det tog många år innan den brandskadade flygeln blev helt återställd. Här kan man se att man på 1950-talet fortfarande arbetade med uppbyggnaden av ytterväggarna.


Den 15 oktober 1951 upphörde greve Bondes dispositionsrätt till Hesselby slott. Nu var det Stockholms stad som ägde Hesselby. Man hade precis påbörjat renoveringen av slottet, och det var i bedrövligt skick, med halvfärdiga väggar, hål i väggarna för rördragningar, och ej färdiga inredningsarbeten. Fem dagar senare, den 20 oktober, auktionerades slottets alla djur, redskap och inventarier ut. Ett 40-tal kor gick under klubban tillsammans med 850 bänkfönster, 5.000 st krakstörar, slåttermaskin, självbindare och som det hette i auktionskallelsen ”i övrigt vad som till ett större lantbruk hörer”. Bild från Stadsarkivet.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.