Sascha Bolin bodde på Hässelby slott, i en av flyglarna, och då låg det givetvis nära till hands att slottsbyggnaden då och då dök upp på de oljemålningar han skapade under den tiden. Här är en del av den slottsflygel, som han själv bodde i. Han har skrivit på tavlans baksida:
”Vid Hässelby slott (Västra Stockholm) oljefärgsmålning 1942, Ernst Alexander Bolin (Sascha)”.



”Hesselby västra slottsflygel. Oljefärgsmålning 1943”. Här ser vi samma flygel, men här återges den norra änden, där flygeltornet är placerat. I bottenvåningen, under tornet, bodde Sascha Bolin i en tvårummare.



Sascha Bolin gjorde ofta kopior på sina egna tavlor. Han sålde sedan kopiorna och sparade originalet. Varje kopia var en liten aning annorlunda jämfört med orginalet, som vi kan se här.

På en ovanstående bilden av den västra slottsflygeln kan man se en tunna som står i buskaget nedtill höger. Här syns i tre delförstoringar att tunnan varje gång har blivit lite annorlunda när han målade en ny kopia av denna tavla.




En pampig målning av slottet från 1950. Huvudbyggnaden hade då stått obebodd sedan 1931, då familjen Bonde lämnade över slottet till den nye ägaren– Stockholms stad. Man kan se att gräset och buskarna började växte vilt på slottsgården.



Här visar Sascha Bolin 1951 upp en av sina målningar
av Hässelby slott.



Hösten 1951 ställde Sascha Bolin ut sina målningar på Hässelby slott.
På den här tiden fanns ännu inte någon tunnelbana dit ut. Spårvagnen från innerstan gick bara till Islandstorget, och därifrån fick man ta buss 82, som passerade Hässelby slott på sin väg ut till Hässelby villastad.



När Sascha Bolin bodde på Hässelby på 1950-talet stod slottet i stort sett helt övergivet. Familjen Bonde hade ju lämnat slottet 20 år tidigare, och då hade de givetvis tagit med sig alla möbler.

Sascha Bolin, som hade fått flytta in i den ena av flyglarna, fick därför, av den nye ägaren Stockholms stad, disponera huvudbyggnaden fritt för sina utställningar.

Han ställde ut sina tavlor i slottets olika rum, som här i galleriet. Sascha hade själv inte mycket möbler, men han hade placerat ut ett antal fällstolar för sina besökare. I bortre hörnet kan man se ett bord som Sascha ställt upp med vinflaskor och läskedrycker för besökarna, som kom för att se hans tavlor.




Detta är en av de finaste målningarna
Sascha Bolin gjort av Hässelby slott. Den målade han 1957.



50 år senare hade Hässelby-Vällingby konstklubb sin utställningsverksamhet i den byggnaden vid slottet som kallas Plaisiren.
Här hade man under februari 2007 anordnats en specialutställning med Sascha Bolins tavlor. Man visade då ett 60-tal av hans verk. Där kunde man se just den här tavlan av Hässelby slott hänga på en dominerande plats bland Bolins andra verk.
Foto: Henrik Henrikson.



Just den tavlan köptes in av för Hässelby slotts räkning, och numera hänger den i ett av rummen på slottets övervåning.
Foto: Henrik Henrikson.



1953 annonserade Sascha Bolin stort i dagspressen.
”Sascha Bolin försäljer på grund av en utlandsresa en del tavlor i Hässelby slotts västra flygel. Donerade tavlor visas i den östra flygeln.
Söndagar 10-14 till årets slut.
Annan tid efter överenskommelse minst en dag i förväg.
Tel 38 03 02, 38 06 47.”

Till vänster en av Saschas målningar av slottet.




Slottets västra flygeltorn, målat av Sascha Bolin 1958.
Han hade där sin bostad i bottenvåningen.



Här är två målningar med samma motiv. Sascha har beskurit motivet olika, så att det skulle passa dukarnas olika format.



Sascha Bolin har på den här målningen fångat portalen i muren mellan ena flygeln och slottets huvudbyggnad. Tavlan är från 1959.



Sascha Bolin köpte målarfärgen och ramarna till sina tavlor hos Bröms Konsthandel vid Islandstorget. Där ställde han även ut sina målningar av bland annat Hässelby slott 1965 och 1966.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.