Det finns inte så där speciellt mycket dokumenterat om påsken just i Hässelby, men lite har jag hittat.

Vi börjar med Gustaf Bonde som visserligen sällan bodde på sitt gods i Hässelby, men han ville alltid fira just påskhelgen här i Hässelby.

Släkten Bonde var under många år ägare till Hässelby slott (med ett kort avbrott) fram till Stockholms stad köpte godset. En av dessa personer som ägde Hässelby var greve Gustaf Bonde af Björnö. Han levde 1773-1855, och dels ärvde, dels köpte Hässelby slott.




Gustaf Bonde kallades ”Blinde excellensen”. Hans synförmåga började avta i 50-årsåldern för att efter något år helt försvinna. En mängd specialister konsulterades utan resultat. Han bodde aldrig på Hässelby, men han var noga med att alltid tillbringa påskhelgen på Hässelby.



Framåt påsken 1959 var Glädjens hönseri det enda hönseriet som fanns kvar i hela Storstockholm. Affärerna gick bra och hönsen värpte friskt, men det är inte utan att Olof Dunér önskade att värphönorna kunde förmås att värpa flerdubbelt upp till påsk!

"Våra höns lägger cirka 500 ägg i veckan och vi har omkring 3 000 kycklingar", berättade Olof Dunér. God hjälp fick han av sonen Lennart och dottern Sylvia Ek. Av veckans 500 nykläckta kycklingar gick 200-250 till slaktning. Just kring påsktiderna var efterfrågan livligare naturligtvis. På bilden håller sonen Lennart upp en av alla kycklingar.
Foto: Svenska Dagbladet 1959.




I början av påsken 2014, på skärtorsdagen, stals de två gamla urnorna som var placerade framför Hässelby villastads kyrkas entré.

I mitten av april det året hade kyrkans andra vaktmästare Sigrid Bohlin gjort det extra fint vid entrén till Hässelby villastads kyrka. Påsken, en av kyrkans största högtider, stundade.
”Jag hade precis planterat dvärgpåskliljorna i urnorna”, sade hon. Men när Sigrid kom till jobbet på skärtorsdagens morgon var urnorna borta. Kvar fanns bara de två stenpelarna på varsin sida om trappan upp mot kyrkporten.

Att tjuvarna var ovanligt respektfulla visade de prov på redan vid stöldtillfället.
”Blommorna låg snyggt och fint bredvid och jorden hade de hällt i rabatten”, sade Sigrid Bohlin. Hon kunde inte tänka sig att urnorna, specialtillverkade till kyrkans invigning, skulle bli stulna. ”Det är märkligt. De är fastsatta med bultar och så väger de ju en hel del.”

Kyrkan hade ingen förhoppning om att återfinna stöldgodset och polisen hade inga spår efter tjuvarna. De var borta och man trodde att de var förlorade för alltid. Men så i december var en av urnorna tillbaka på sin plats. Och i februari 2015 var även den andra på sin plats. Den här gången var det Albin Lindberg som gjorde upptäckten.
”Åh, jag blev så glad, superkul!” sade han. När urnorna återlämnades fanns det en lapp med. Där stod det: ”Från en köpt dessa av en tjuv för att återlämna dem till de rättmätiga ägarna. Med vänliga hälsningar från uppköparen.”

Urnorna är formgivna av Ivar Johansson och gjutna vid Erik Petterssons konstgjuteri i Lund. De har funnits på plats sedan invigningen av kyrkan 1939.
Foto: Henrik Henrikson och Eva Löfman.




På Melongatan i Hässelby strand fanns en kiosk, som var mycket populär bland de boende i området.
På 1950-talet var alla affärer, biografer och liknande stängda på långfredagen. Man ansåg att det var en helig dag, då man skulle vara hemma och endast ägna sig åt eftertanke. Men kiosken på Melongatan var öppen på långfredagen, och därför var det då långa köer utanför kioskens köplucka.



Siv Husman bodde på 1980-talet i Familjehotellet i Hässelby gård. Hon skrev dagbok och i den kunde man läsa om skärtorsdagen 1980:
”Skärtorsdag. Svinkallt. Kalle och jag hämtar Lisa på dagis, så att fröknarna får gå hem och fira påsk. Ungarna klär ut sig till påskkäring resp. -gubbe och försvinner ut för att tigga pengar av folk, som alla ungar gör idag. Jag latar mig, dricker lite vin innan vi går till matsalen och ännu mer till maten.
Det där med alkohol i matsalen gör mig förvirrad, jag vet inte riktigt vad jag ska tycka. Visst är det mysigt att dricka lite vin. Samtidigt ska icke förnekas att min egen konsumtion säkert fyrdubblats sen jag önskar dricka vin till måndagspölsan. Jag vet banne mig inte vad jag ska tycka.”
Bilden visar matsalen 1980.



Detta är bilder från gudstjänsten i Hässelby villastads kyrka på långfredagen 10 april 2020. Präst på denna påskmässa var Peter Streling. Honom känner jag personligen. När vi var små bodde vi grannar på Melongatan.
Bilder från Svenska Kyrkan.



Några kvarter därifrån hade man påskdagen samma år en ”påskfest” i New Life Church, den kyrka som tidigare kallades för Tabernaklet.



2017 gjorde Hasse Ekman ett roligt inlägg på Facebook vid påsktiden. Det gick tydligen rätt våldsamt till på Brändövägen 1968.



1977 påskafton. Musikgruppen Boppers, som bildades i Hässelby, hade sin första spelning på Hässelby strandbad. Detta är bilder från den glada påskhelgen 1977 på strandbadet.



Boppers hade alltså sin första officiella spelning på strandbadet i Hässelby. Här ser vi några av medlemmarna när de spelade påskafton. Originaluppsättningen bestod av de två brödraparen Peter och Michel Jezewski, Ingemar och Ville Wallén samt Matte Lagerwall och Lasse Westerberg.



En härlig bild från 2016. Påskliljor på Berghamnsvägen.
Fotograf: Gunnar Würtz.



Så till sist några riktiga påskkärringar. I Hässelby, som på alla andra platser, brukade barnen klä ut sig, gå runt bland husen, dela ut små hemmagjorda påskkort och som tack få lite godis. Här är två påskbilder från Hässelby, från 1960-talet på Spireabågen (inskickat av Hans Stålborg) och från 1970-talet på Grönbetevägen (inskickat av Ralf Österling).

Glad påsk önskar jag alla i Hässelby och resten av världen!


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.