Per-Erik Willö - Hässelbys stora skulptör

(text och bilder: Henrik Henrikson)

Per-Erik Willö föddes 1921 i Husie i Skåne. Han har gått på Konstfackskolan i Stockholm och därefter Konsthögskolan. Sedan flyttade han till det nybyggda Hässelby gård, gifte sig med Eivor, och bosatte sig i Hässelby villastad 1962. Bland mycket annat har han gjort predikstolen i Västerås domkyrka, fontäner i Värnamo, Mariestad, Skellefteå, Uppsala, Farsta och Trelleborg, med mera.
Per-Erik Willö och hans hustru Eivor bor i den villa som de byggde 1962 och senare utökade så att den blev mer än dubbelt så stor. Samtidigt uppförde de ett separat hus som används som ateljé. Jag har flera gånger hälsat på hos dem. Per-Erik har varit med i Hässelby hembygdsförening sedan starten 1978.
Under årens lopp har konsten fyllt ateljéhusets två våningar, bostadshusets vind och källare. Där finns skulpturer, modeller, skisser och andra arbeten från Willös alla produktiva år som skulptör, målare och konstnär i alla tänkbara material.
Utanför tunnelbanestationen i Hässelby gård står Willös verk Flora II. Det är gjort av granit och bemålat stål och kom på plats 1999. Per-Erik har i många år arbetat fram ett speciellt mönster som han kallar Husiemönstret. I detta konstverk har han använt sig av detta mönster.
Här ser man samma konstverk lite grand från ovan.
Skulptören Per-Erik Willö ger med sitt verk på Lilla torget återblickar till Hässelbys historia med hundratalet grönsaks-, frukt- och blomsterodlingar.
En rund sten med polerad yta i centrum av skulpturen är både sittplats och symbol för solen, förutsättningen för allt liv. Skärmväggarna runt om kan ses som åtta fruktträd eller spaljéer med ett rytmiskt mönster i starka färger; gult, rött blått mot ett grönt grenverk.
I Backluraskolan finner man på fasaden ovanför huvudentrén Per-Erik Willös "Livets gång".
Konstverkets kärna utgörs av skolans logotype med backsipporna i centrum. I en ring utanför finns barnen som håller varandra i händerna. Längst ut ser man de vuxna, personal och föräldrar, i samarbete om barnen. Konstverket är utfört i svartmålat gjutjärn och har en diameter på ca 1,5 meter.
Per-Erik är inte bara skulptör. Här är en oljemålning från 1982.
Han har försett gamla "Tempohuset" vid Vällingbyplan 26 i Vällingby med en fasadrelief i betong. Den kom på plats 1962.
Huset där Per-Erik och Eivor bor är fullt med konst som skapats under alla år. Här är ett hörn med några äldre verk.
Statyn Arvid, skulle egentligen stått som en bronsstaty utanför kyrkan och museet i Hässelby villastad. Men så tyckte man bland de som beslutade att detta var en trädgårdsarbetare. Det var inte arbetarna som skapat Hässelby, utan det var trädgårdsmästarna. Så det blev inget av med det.

I stället stod statyn på museet i många år. Sedan stod den på stadsdelsnämndens kontor. Då vid ett tillfälle, var det en man som var förbannad för att han inte fick socialhjälp som gick dit och sparkade omkull skulpturen så den gick i bitar. Polisen tyckte inte att det var någon idé att anmäla det, för mannen hade ju ändå inga pengar. Per-Erik tog hem delarna och lagade den. Nu står den där i ateljén.

”Jag har gjort en bok om Husiestilen”, berättar Per-Erik Willö. ”Universum är ju oändlig och det är också formvärlden. De här mönstren är ju olika allihop. Man kan bygga till i oändlighet. Jag tar en liten bit av mönstret, och så spegelvänder jag den dit, och så spegelvänder jag den åt andra hållet. Och det blir en del roliga mönster med tiden. Så färglägger jag dem för hand.”
Den smidda portal som Willö lät göra till Hässelby idrottsplats var först placerad över den västra ingången.
Numera sitter den vid den södra entrén, där den pryder sin plats.
På Hässelby museum finns flera dockor som Per-Erik Willö skapat. Här är trädgårdsmästaren Albert.
Brandmannen Victor är en annan av Willös dockor på museet. I bakgrunden är Per-Erik på väg för att ta sig en kopp kaffe.
Per-Erik Willö bläddrar 2010 i den då nyutgivna boken om Sascha Bolin, tillsammans med Berndt Josephsson.
Per-Eriks hustru Eivor Willö - när hon besökte museet vid dess 25-årsjubileum 2010.
Här tar Per-Erik en lott på hembygdsföreningens årsmöte 2012.
Per-Erik Willö och hans hustru Eivor blev 2012 hedersmedlemmar i hembygdsföreningen, och tilldelades plakett och blommor.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.