Text: Henrik Henrikson augusti 2023
Konstnären Sascha Bolin bodde på 1950- och 1960-talet på Hässelby slott. Han trivdes där och målade många tavlor. Men han hade också en del tvångsföreställningar och en del märkliga idéer. Därför var han under en period inskriven på Beckombergas sjukhus som så kallad frigångare. Den kände rättsläkaren Erik Karlmark var på den tiden avdelningsläkare på sjukhuset, och han träffade då Sascha Bolin. De blev bekanta och Karlmark fick då några målningar av Sascha. En hel trapphall på sjukhuset var dessutom dekorerad med Sascha Bolins verk.
Vid Erik Karlmarks död 1987 ärvde sonen Bertil några av de oljemålningarna. 2015 hade Bertil Karlmark träffat på min hemsida om Hässelby och läste där om Sascha Bolins tid på Hässelby slott.
Bertil skrev ett brev till mig och berättade att han hade fyra tavlor av Sascha Bolin. Eftersom jag skrivit mycket om Sascha Bolin på min hemsida så undrade Bertil om jag var intresserad av tavlorna. Han sade att jag kunde få dem, ”så att de slipper ligga i min källare”. Jag tackade givetvis ja, med glädje.
Bertil Karlmark hade ett ärende till Stockholm, och vi bestämde att vi kunde träffas i september 2015 vid Sabbatsbergs sjukhus, och jag fick tavlorna. Så nu är jag ägare till fyra fina oljemålningar av Sascha Bolin, och jag tackar för denna storslagna gåva.
Denna oljemålning är den allra äldsta av dem jag fick. Målad av ”Ernst Alexander Bolin (Sascha)” 1918. Ramen är 46x46 cm. Motivet är Alsta kvarn, en hjulkvarn som låg utmed vägen mellan Enköping och Uppsala. Den ägdes på den här tiden av Alexander Wallén, Varuanskaffningsbolagets ordförande i Örsundsbro.
På baksidan står det ”Vid Alsta kvarn, Örsundsbro, Uppland”.
Numera hänger denna tavla i mitt hem. Jag lade en gång ut en bild av tavlan på Facebook. Eva Ström, som känner till trakterna kring Örsundsbro, skrev då på Facebook 2023: ”Intressant, fin målning. Ja, kvarnen finns kvar. Den är dock igenväxt och inte i så bra skick”.
Den andra tavlan har ett strandmotiv vid Mälaren. Ramens yttermått 55x63 cm. Just det här motivet har jag inte sett tidigare i Saschas produktion. Kan det vara i Hässelby? Nere vid stranden? Sascha har inte specificerat närmare än: ”strandmotiv från Mälaren (Stockholmstrakten, Uppland)”
Denna målning är från 1945.
Så har vi denna tavla med ett vinterlandskap. Motivet ska vara från Stockholmstrakten enligt notis på baksidan. Det är en olja på duk, målad 1949 och dukens mått är 81x54 cm. En anteckning på baksidan säger att målningen är ”fernissad av konstnären 1950”. Detta motiv kopierade Sascha Bolin sedan på andra målningar, bland annat 1953.
Den finaste målningen som jag fick av Bertil Karlmark är denna olja från 1928. Den visar Hesslingeberg, ett av husen vid Djurgårdsbrunnsviken i Stockholm. Denna gård var en av de som revs för att ge plats åt Stockholmsutställningen 1930. Bilden visar hur idylliskt det var innan utställningen byggdes.
En karta från 1800-talet som visar Ladugårdsgärdet där Sjöfartsmuseet ligger idag. Gården Hesslingeberg ligger ungefär mitt i bilden.
Sascha har skrivit på baksidan: ”Hesslingeberget. Gamla hus vid Djurgårdsbrunnsviken, som revs för att ge plats för Stockholmsutställningen 1930.""Tavlan bör fernissas (och eventuellt rengöras av konservator) minst var 30de år. Den är fernissad under 1920- och 1950-talen med naturlig tavelfernissa.”
I tidskriften Vår Bostad skrev man om när det revs och röjdes för Stockholmsutställningen 1930:
”I dagarna har i Gummessons konsthall pågått en lika aktuell som intressant tillfällighetsutställning. Det var konstnären Sascha Bolin, som påpassligt utställde en hel samling dukar, med motiv från det stora markområde på Djurgården, där Stockholmsutställningen 1930 anordnas. Som bekant har densamma förlagts till en av de säkerligen vackraste platser som kunnat uppletats, till östra Djurgården, öster om den så kallade Diplomatstaden å strandområdet norr om Djurgårdsbrunnsviken samt å mittemot liggande område av södra Djurgården.
På dessa markremsor har hittills legat åtskilliga små idylliska gårdar, under olika perioder bebodda av en hel rad kända personligheter. Inom svensk konst återfinnes en mångfald motiv från just dessa områden, vilka alltid lockat konstnärerna. Och alldeles särskilt ha de som sagt lockat hr Bolin en av våra flitigaste Djurgårdsskildrare.”
Dessa urklipp sitter uppklistrade på oljemålningens baksida.Gården Hesslingeberg var uppkallad efter en jägare Hessling. Denna egendom arrenderades tillsammans med Källhagen 1806 av löjtnant Anders Chytraeus, och 1810 öppnade han ett värdshus på egendomen.
På 1920-talet var Källhagen nergången och det fanns planer på att riva alltsammans för att lämna plats för en del av Stockholmsutställningen 1930. Träd och buskar sågades ner, båtbryggorna höggs upp. 1700-talsgården Hesslingeberg, väster om Källhagen, jämnades med marken.
Idag finns tavlan upphängd i mitt hem. Jag visade tavlan på Facebook 2015 och berättade om att jag fått den i gåva. Jag fick en del gensvar:
-Förstår att du är glad! Underbar tavla... med höstkänsla!
-Gratulerar till en sådan fin gåva och roligt att du visar upp den här.
-Fantastisk fin målning i dovt höstljus!
-Wow, så fin!
-Men oj vilken fin tavla !
-Fin gest av han som hade tavlorna i sin källare, heders !
-Verkligen fin tavla
-Det är du värd
-Gratulerar! Gåvan är du säkert värd.
-Vad roligt att höra en sån fin historia Det finns fortfarande fina människor här i världen
Tiden går och allt glöms bort. Det mesta av Stockholmsutställningen revs och är sedan länge borta. Ovanpå resterna av husgrunden efter gården Hesslingeberg reste man 2013 ett minnesmonument. Där firar man varje år Veterandagen för hågkomsten av veteraner från utlandstjänst inom försvaret och i annat internationellt fredsbevarande arbete. Minnesmonumentet kallas ”Restare”, latin för att stanna, finnas kvar.
Några vänner till mig har tjänstgjort i FN-tjänst, och de brukar medverka där på Veterandagen. På bilden lägger prins Carl Philip ner en krans vid monumentet 2022. Han är helt omedveten om att på just den platsen låg en gård, som Sascha Bolin målade 1928.
Foto: Antonia Sehlstedt.Detta var historien om de fyra Sascha-tavlor som jag fick i gåva av Bertil Karlmark.
Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.