Text: Henrik Henrikson och Rolf Nordin november 2023


Stockholms fritidsnämnd beställde 1988 av konstnären Thomas Qvarsebo en skulptur man skulle placera i Hässelby gårds centrum. Denna första version var i gips och kostade 70 000 kronor. Den skulle senare gjutas i brons.

Utsmyckningen av det rätt kala torget i Hässelby gårds centrum hade diskuterats i många år. Efter många turer fanns ett konkret och slutligt förslag – Resenärer. Sista ordet och avgörandet hade den s.k. Hässelbygruppen, som bestod av företrädare för stadsdelens politiker, fritidsförvaltningen och socialtjänsten, fritidsgården, föreningsrådet, Hässelby företagarförening och Hässelby församling.

Gruppmedlemmar har sett en modell av konstverket i Thomas Qvarsebos ateljé och blivit förtjusta.




Man kan se att Thomas Qvarsebo ändrade om de tre figurerna till höger innan den slutliga versionen blev klar. Konstverket föreställer 8 personer med resväskor. Figurerna som är klart föreställande är 1,35 meter höga. De står på en 40 cm hög sockel. Statyn är gjord av brons och sockeln skulle bli i granit.
På den här bilden står den ännu på en provisorisk sockel av kartong.



Men var skulle ”Resenärer” stå? Det fanns flera bud. Några vill ha den mitt på stora torget, andra på det lilla torg som bildades när Systemhuset byggdes. Då skulle folk genast se konstverket när de kommer ut från T-banestationen. En invändning var att tunnelbanans viadukt kanske skulle skugga skulpturen för mycket.

När det blev barmark våren 1989 vandrade Planarkitekter och Hässelbygruppen runt i Hässelby gårds centrum för att diskutera olika placeringar. Bedömningen och avgörandet underlättas genom att de hade med sig en spånplattemodell av konstverket.

Till slut enades man om att skulpturen skulle stå på det stora torget. Bronsgjutningen utfördes av Herman Bergmans Konstgjuteri AB i Stockholm.

I november 1989 placerades skulpturen Resenärer på sin plats. Staden stod för kostnaderna –400 000 kronor.
Foto: Henrik Henrikson.




Skulptören Thomas Qvarsebo föddes den 4 januari 1947 och fick sin utbildning vid Kungliga Konsthögskolan 1971-76.
Han växte upp i en konstnärlig familj. Han är son till dansaren och koreografen Per-Arne Qvarsebo och dansaren och pedagogen Ann-Marie Qvarsebo samt bror till konstnären Michael Qvarsebo.
Thomas Qvarsebo är bosatt i Stockholm och gift med skulptören Lena Lervik. Qvarsebo har skapat mycket offentlig konst på flera platser i Sverige, och flera verk finns i Stockholms län.



Konstnären Thomas Qvarsebo berättade för tidningen Mitti:
Längst till höger här, där är min fru. Och barnet är min son. Men de andra kan vara vem som helst egentligen, och jag har inte avbildat mig själv. Å andra sidan säger man ju att konstnärer alltid porträtterar sig själva.
Inspirationen kommer från att jag åkte tunnelbana till T-centralen varje dag när jag bodde i Högdalen och skulle till konsthögskolan på Skeppsholmen. Då började jag titta på alla resenärer, det är nåt visst med gruppdynamiken.”
Foto: Henrik Henrikson.



Det finns en föregångare till skulpturen i Hässelby gård – den här skulpturen heter också Resenärer och står i entrén till Enskededalen sjukhem. Två av gubbarna har stulits.
"Jag brukar säga att två har åkt" säger skaparen Thomas Qvarsebo.



Qvarsebo berättade:
Jag tycker att det är kul att publiken ser mina skulpturer och vill bidra med sitt engagemang. Jag ser också att många tar på skulpturen, här på sockeln ser man hur det blänker just därför. Det blir väldigt vackert.
Jag får ganska ofta meddelanden från kolleger och vänner som säger att de har gått förbi skulpturen i Hässelby och tycker att jag gjorde det bra.
Det är härligt att återse skulpturen, det är ett gott arbete om jag får säga så utan att förhäva mig. Den håller än i dag.”

När skulpturen var ny så råkade den faktiskt ut för en olycka. Först stod skulpturen på en provisorisk träsockel, och då blev den vandaliserad. På valborgsmässoafton 1990 välte någon hela verket. Flera ryggar sprack och två huvuden slogs av.
Det blev dyrt att tillverka nya huvuden och montera dem. Men man lyckades återställa skulpturen helt.




Vänster bild: Arbetsgruppen Rädda Grimstaskogen var en auktionsgrupp som kämpade mot den planerade motorvägsbron genom Grimstaskogen. 2007 fick vår skulpturgrupp vara en del i denna protestkamp.

Höger bild: Inför Victorias kungliga bröllop 2010 klädde någon upp ett par av figurerna som ett bröllopspar.
Foto: Henrik Prüzelius.




Lagom till lucia 2015 fick hela skulpturen denna utstyrsel.
Foto: Benita Karlsson.



Skulpturen Resenärer är placerad mitt för det långa gångstråket, så att figurerna liksom bildar en välkomstkommitté för dem som kommer gående utmed affärerna.
Foto: Henrik Henrikson.



År 2016 började Sissi Wahlsten klä skulpturerna med halsdukar. Hon satte upp halsdukarna tillsammans med sin väninnas son Mio.
Foto: Henrik Henrikson.



Skulpturen med resenärer i Hässelby gårds centrum har här fått utökning med två härliga glada gästartister. Året är 2018, och Sissi Wahlstens halsdukar börjar bli en tradition.
Foto: Henrik Henrikson.



När temperaturen sjunker vill förbipasserande ibland hjälpa till genom att arrangera om klädseln, så att figurerna inte ska frysa.
Foto: Henrik Henrikson.



2019 års kollektion, Foto: Rolf Nordin.



Att halsdukarna ibland verkligen behövdes i den bistra vinterkylan visar denna bild.
Foto: Henrik Henrikson.



I början av februari 2020 blev alla halsdukarna stulna. En vädjande skylt hängdes upp: ”Vi fryser. Snälla, lämna tillbaka våra halsdukar, mvh Resenärerna”.
Foto: Rolf Nordin.



Några dagar senare kunde Sissi Wahlsten bidra med en ny uppsättning halsdukar.
Foto: Rolf Nordin.



Ola Synnerholm skrev 2020 en uppsats för en kandidatexamen på Högskolan i Gävle.
Uppsatsen hette ”Offentliga skulpturer – hur uppfattas de av barn på mellanstadiet och varför?” Där analyserade han bland annat skulpturen Resenärer i Hässelby.

Ola Synnerholm skriver i sin uppsats:
Personerna i skulpturen är på väg till jobbet eller skolan och väntar på tåget eller bussen. Det ser ut som de är från 60-70-talet. Man märker den när man går förbi eftersom den är ganska stor och står på en höjd.
En gissning angående placeringen är att den står utanför en grundskola för att eleverna ska kunna se den och få inspiration. Budskapet kan vara att man inte ska stressa för det är inte bra för vårt hjärta...
En annan fråga gällde vad de menade med inspiration och svaret blir att de ska inspireras av konst. Elva elever av 24 tycker bäst om Resenärer. De ser surrealistiska ut. Det var flera olika personer att studera i samma skulptur. Det fanns mycket att titta på och det finns något nytt att upptäcka varje dag...
Kul att de hade satt dit halsdukar. Det var fint att de hade dekorerat den.”




Vid den här tiden drabbades hela världen av den förödande coronapandemin. Alla människor skulle vaccinera sig och bära munskydd. Även våra vänner resenärerna fick anpassa sig efter de hårda reglerna.
Foto: Robert Thonander.



I november 2020, lagom till årets vinter, var det åter dags att pryda resenärerna med färggranna halsdukar. Rolf Nordin tog bilden:
För femte året i rad har Resenärerna i Hässelby gårds centrum fått en ny kreation av halsdukar. Även denna gång stickade av Sissi Wahlsten. Först hade hon inte tänkt att sticka några fler halsdukar då dessa blev stulna förra året men kände pressen. I år fick Sissi hjälp av Mio vid påklädningen.
Mormor till Mio hade denna gång sponsrat garnet. Garnet var köpt vid Stadsmissionen i Vällingby. Halsdukarna värmer säkert de väntande Resenärerna nu när kylan har kommit till Hässelby.

Louise Ajnesjö skrev på Facebook:
Vilken fin insats du gör! Hoppas verkligen att dina fina halsdukar får stanna kvar på resenärerna! Ett vackert budskap att ge lite värme när det är kallt och kyligt i vårt land.”

Hillevi Palmcrantz skrev:
Om halsdukarna mm försvinner får vi hoppas att de ändå kommer till användning av några som annars skulle frusit. Bra initiativ hur som helst! Kram fr gammal H-by Gårdsbo.”




Tidningen Mitti gjorde 2020 ett reportage om Sissis halsdukar: ”Det har blivit en årlig tradition att klä statyn Resenärer i Hässelby gård i något värmande till jul. För femte året i rad har Sissi Wahlsten stickat halsdukar. Varför gör du det här?
– Vet du, jag tänkte på det i går och jag kommer inte ihåg varför jag började, det var bara en grej som jag hittade på och det har varit så himla uppskattat, säger Sissi Wahlsten.
Men det var nära att det inte blev några halsdukar i år. En hel del garn måste till för att skapa verken, och det kan bli en dyr historia. Men Sissis väninna Babsan Lignell kom till undsättning.
– Jag jobbar själv inom Stadsmissionen och så hittade jag fyra nystan för 20 spänn och då kunde jag inte låta bli att köpa dem, säger Babsan Lignell. Halsdukarna ska gå i julens färger, det är det enda temat när Sissi Wahlsten stickar åt statyn Resenärerna på Hässelby torg.

På självaste första advent var det dags att värma resenärerna. Då fick Sissi hjälp att pryda Resenärerna av Babsans barnbarn Mio Bengtsson, 10. Och de knöt halsdukarna hårt med både dubbelknut och buntband. Mio passerar Hässelby torg när han ska till skolan och kollar så att halsdukarna, vars enda tema är julen, sitter kvar.
Foto: Rolf Nordin.




För sjätte året i rad hade Sissi Wahlsten i slutet av november 2021 stickat halsdukarna som skulle värma konstverket Resenärer på Hässelby torg. Med hjälp från Mio kom de på plats. Vältimat med tanke på kylan som just hade slagit till.
Foto: Rolf Nordin.



Tidningen Mitti uppmärksammade i början av december 2021 åter igen Sissis halsdukar. De har blivit en tradition som värmer ögat.
- Jag gör dem för att göra folk glada. Det är många som stannar och fotograferar dem, säger Sissi Wahlsten som bor i närheten av torget. Trist nog har halsdukarna blivit stulna 4 av 5 år. I år i början av april. Och då funderade Sissi Wahlsten på att ge upp.
- Man blir lite less. Garnet kostar mycket och jag fick inte med dem hem i år heller. Jag har satt fast dem med buntband, men det har inte hjälpt. Men en garnsponsor dök upp – hennes väninnas granne.
- Hon hade garn hemma. Tyvärr hann hon gå bort innan halsdukarna kom upp, så hon fick inte se det. Men välgöraren ska ändå ha all heder för sitt bidrag till att traditionen kan leva vidare.
- Jag fick tillbaka lusten och började virka i september/oktober.



Thomas Qvarsebo betraktar sin skulptur Resenärer som åter igen blivit utsmyckade med Sissis halsdukar.

Marie Engelbrekt, som studerade vid Uppsala universitet, skrev 2021 en avhandling som hon kallade ”Påklädning av offentliga skulpturer”. Där nämner hon blad annat Sissi Wahlstens halsdukar.
Sissi har valt olika färger på halsdukar och huvudbonader. De kontrasterar kraftig mot skulpturens mörka enfärgade yta. De är individuellt färgade och mönstrade. Hon har valt att inte välja halsdukar som minner om exempelvis fotbollslag, politiska partier eller dylikt. Färgvalen och mönstren är tidlösa. Kontextlösa. De förefaller endast finnas där för att skydda mot kylan samt att individualisera och förmänskliga de enskilda personerna i skulpturgruppen.
Vissa påklädningar som exempelvis de virkade halsdukarna på Thomas Qvarsebos Resenärer upplever jag och enkätsvararna som enbart dekorativa. Själv kan jag inte förstå den på annat sätt(?) Det är en materialstyrd påklädning som utgår från ett textilintresse och funnit en lämplig plats i offentligheten. En handling som hon utför för egen och andras fägnad.”
Foto: Stefan Källstigen.




Den femte februari 2022 tog Sissi W. ner säsongens halsdukar som hade värmt resenärerna i Hässelby gård sedan 1:a advent året innan. Halsdukarna lät hälsa att ”det ska bli skönt att äntligen få vila efter vintern”.
Foto: Rolf Nordin.



Våren 2022 hade Sissi Wahlsten skapat en påskklädsel åt figurerna.
Foto: Henrik Henrikson.



Sommaren 2022 blev våra resenärer uppklädda med kärlek för att åka på maskerad. Vilka som skapat denna klädsel vet vi inte. Om man tittar noga så ser man att bokstäverna bildar ordet KÄRLEK.
Foto: Rolf Nordin.



I augusti 2022 ledde Henrik Henrikson en stadsvandring genom Hässelby gård för en grupp pensionärer. De gick från Johannelunds tunnelbanestation, via Hässelby slott och familjehotellet till Hässelby gårds centrum. Vid skulpturen stannade de upp för att ta en gruppbild. Henrik står mellan andra och tredje figuren i skulpturen. Sedan fikade de på ett café i närheten.
Foto: Anders Wahlund.



Första advent 2022 kläddes figurerna med Sissis halsdukar för sjunde året.
Foto: Rolf Nordin.



Sissis valborgskreation 2023. Foto: Rolf Nordin.



Lagom till nationaldagen 6 juni 2023 klädde en entusiastisk grupp resenärerna i de svenska färgerna.
Foto: Loi Söderberg.



Här har figurerna på Hässelby torg klätt upp sig fina för att fira vår kung 50 år på tronen 16 september 2023. Det är Cissi W. som sedvanligt har skapat kreationen och det har blivit en tradition i sju år nu.
Foto: Rolf Nordin.



Det är värt att notera att de tre allra mest gillade bilderna i Facebook-gruppen ”Hässelby i bilder” har skulpturen Resenärer som motiv.

De är från vänster Halloween fotograferad av Yvonne Elkström (455 gilla), Valborg fotograferad av Rolf Nordin (413 gilla) och Nationaldagen fotograferad av Magnus Grönlund (345 gilla).
Därefter kommer bilder med höstfärger, solnedgångar och så vidare.




Den 22 oktober 2023 fick våra resenärer på Hässelby torg klä sig i Cissis nya höstkollektion av halsdukar. Foto: Rolf Nordin, som även var behjälplig med "påklädningen".

Sissi Wahlsten, allas vår halsdukskonstnär, lät senare hälsa att detta fick bli den sista kreationen. Varken hennes ekonomi eller fingrar klarar ytterligare stickningar.
I åtta års tid har hon skapat minst tolv kreationer till statyn på Hässelby torg. Det får räcka så här, tillade Sissi.

Vi besökare i Hässelby tackar Sissi för alla fina färggranna halsdukar och andra stickningar som hon under så många år förgyllt Hässelby med. Och vi önskar henne allt gott i fortsättningen.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.