Text: Henrik Henrikson september 2024

I det nybyggda Hässelby gård centrum fanns från början inga konstverk. Men man anlade en fontän mitt på torget. Fontänen är ju egentligen inget konstverk, men det var det närmaste man kunde hitta i Hässelby gård centrum på den tiden. Så här långt hade man kommit med det bygget i november 1961. Bakom detta gröna plank växte den nya fontänen fram. Bilden är från Dagens Nyheter, och i bakgrunden hade man på bilden ritat in det planerade kartverkshuset, så som man på den här tiden trodde att det skulle se ut.


Konstnämnden besökte Hässelby gårds centrum några dagar före jul 1967 och konstaterade att centrumet var tämligen sterilt. Arkitekturen var synnerligen strikt och behövde ”muntras upp”. Nämnden hade anmodat Mariefredskonstnären K. G. Lindahl att utarbeta förslag till en liten "skulpturpark" på Hässelby gårdspiazzan i anslutning till fontänen.



I första hand ville man då dekorera Hässelby gårds centrum, som sakligt grått och kantat med stora kontors- och affärskuber verkligen behövde piggas upp. Här tänkte man sig runt fontänen en liten "skulpturpark" med mist tre konstverk.
Foto: Inger S Andersson.


Den första skulpturen beställdes 1968, "Fåglar i damm", en bronsskulptur av Mariefredskonstnären Karl-Gunnar Lindahl (f 1918 i Oskarshamn, d. 1978). Lindahl har tänkt sig att hans Hässelbyfåglar skulle placeras i fontänen mitt på torget, men parkavdelningen ville istället ge fåglarna ett näste på en sockel. Och så placerade man skulpturen i Engelska parken, i utkanten av centrumet. Skulpturparken runt fontänen blev aldrig av.
Foto: Henrik Henrikson.



Statyn "Fåglar i damm" är gjuten i Limhamn 1972. Konstverket är gjort i brons och sockeln i betong. Måtten är 730x4010x4010mm. Skulpturen fick sin placering i Engelska parken 1974. Karl-Gunnar Lindahl har i flera av sina verk skulpterat djur. Här har han med säker uppfattning om proportion och form skulpterat två änder förstorade till monumentala mått, en som sover och en som, med huvudet under bronsvattenytan, letar efter mat.
Foto: Henrik Henrikson.


Någon varm sommardag kunde man se hur någon hund svalkade sig i fontänen på torget framför biografen Prisma. Även barn hoppade ibland i. Robert Thonander berättade:
"Trots det kalla friska vattnet busbadades det ofta i fontänen. En och annan unge drack även därur. Stor fontänstråle i mitten. När ICA:s (nya) lokal byggdes norr om Glaslyktan utplånades denna fontän med sina vita marmorskivor."

Ja, 1985 fick fontänen ge vika för den butikslokal som byggdes på platsen.
Foto: Henrik Henrikson.



Robert Thonander berättar om den staty som tidigare fanns utanför Systembolaget:
"När systembolaget låg i höghuset Hässelby Torg 12 placerades en liten kopparstatygrupp föreställande tre män och en kvinna (A-lagare). Varav två satt på en parkbänk och en av männen stod upp och genom en tunn vattenstråle som gick ned i den lilla fontänen beklädd av ljusare grön mosaik, gav intrycket att mannen urinerade offentligt. det var fräckt och det var kul. När systembolaget flyttade gick poängen förlorad och den lilla koppargruppen togs bort. Det var det enda konstverk som tillägnats Sveriges alkoholmissbrukare, mig veterligen."

Några spridda kommentarer på Facebook om skulpturen:
Martin: "Socialrealistisk konst!"
Christer: "Konstnären heter Bernt Svensson, en rörmokare på Svenska Bostäder, mycket skicklig på koppar med svets."
Foto: Henrik Henrikson.



När systembolaget flyttade 1986 monterade man ner skulpturen, och endast bassängen finns kvar, numera utan skulptur och utan vatten. I bakgrunden syns de lokaler där Systembolaget hade sin butik.
Foto: Henrik Henrikson.



I samma hus som Systembolaget låg tidigare finns en väggmålning. Man hittar den i entrén. Motivet är Hässelby strandbad någon gång på 1960-talet.
Foto: Henrik Henrikson.


Motivet är målat av konstnärsgruppen Sapphos Döttrar 2002.
Det är en relief på pannå, 150x150 cm.
Foto: Henrik Henrikson.



En bild från 2005 som visar monteringen av en skulptur på Hässelby torg i närheten av biografen Prisma. Den 10 december 2005 invigde stadsdelsdirektören Anders Meuller lekskulpturen "Fågel, fisk eller mitt emellan" av Hässelbykonstnärerna Lennart Andersson och Christer Sundström.
Foto: Lennart Andersson.



Lekskulpturen "Fågel, fisk eller mitt emellan", tillverkad i terazzo och brons, inköptes av stadsdelen för att förbättra torgmiljön i Hässelby gård centrum.
Foto: Henrik Henrikson.


Denna bild visar skulpturen, elva år efter installationen. Mycket av färgen har redan försvunnit. Ska inte ett dyrt inköpt konstverk hålla bättre?
Foto: Henrik Henrikson.


År 2022 flyttades skulpturen "Fågel, fisk eller mitt emellan" till Maltesholmsbadet. Då passade man på att måla om ormen med en blå färg som blev en aning grällare än ursprungsfärgen (men den kanske håller bättre).
Foto: Lena Helldner.


Emaljdekoration för Systembolaget i Hässelby gård centrum. Dessa emaljfrukter är skapade 1998 av Josephine Siskind. Några äpplen och bananer monterade på Systembolagets tegelfasad.
Foto: Henrik Henrikson.


Josephine Siskind, som skapat dessa frukter på Systembolagets fasad, föddes i Chicago och växte upp i Berlin. Hennes mor flyttade till Havanna under Josephines senare tonår och under Josephines tid i Havanna väcktes hennes intresset för den mexikanska muralmåleriet. Vid 21-års ålder flyttade Josephine till New York, där hon under en tid tog lektioner vid Art Students League. Sin fortsatta utbildning genomförde hon under sju år på Konstakademin i Mexico City. Josephine hade sin första utställning i Sverige 1979 i Stockholm, Detta och ett stipendium från Svenska Institutet föranledde beslutet att flytta till Sverige.
Här syns vattenmeloner ovanför cykelstället vid Systembolagets hus.
Foto: Henrik Henrikson.



I stadsdelsförvaltningens entré hittade jag 2007 denna stora målning. Den har säkert en historia, men jag vet inte för vad den är tillverkad. Den verkar vara gjord av Idekos och texten lyder: "Välkomna till Hässelby. Nada Mas.. Ers Majestät. L. Pira. Robert. Arjan. Fotius. Ayesha med flera 2003."
Man ser att en del Hässelby-artister räknas upp, så den kanske har använts i samband med något framträdande eller någon festival.
Foto: Henrik Henrikson.


Vid ett besök i juni 2010 såg jag detta konstverk utanför ungdomsgården. Det är ett våningshögt kakelverk inmurat i fasaden vid sidan om entrén (12x18 plattor). I mitten texten ”LYKTAN” med grafittiliknande bokstäver. Ovanför i mindre stil ”VÅR TEATER”. Dessutom åtta mindre bilder som beskriver verksamheten på gården och teatern.
Foto: Henrik Henrikson.


Framför tunnelbanans entré står skulpturen ”Flora II” av hässelbykonstnären Per-Erik Willö. Den invigdes den 23 juni 1999 i samband med en upprustning av Hässelby Gårds centrum.
Foto: Henrik Henrikson.


Per-Erik Willös stora järngaller på Hässelby torg är en hyllning till Hässelby trädgårdsmästare. En rund sten med polerad yta i centrum av skulpturen är både sittplats och symbol för solen, förutsättningen för allt liv. Skärmväggarna runt om kan ses som tio fruktträd eller spaljéer med ett rytmiskt mönster i starka färger; gult, rött, blått mot ett grönt grenverk.
Foto: Henrik Henrikson.



I augusti 2020, i samband med att en större upprustning av torget, togs konstverket temporärt bort. Konstverket återställdes sedan på sin ursprungliga plats april 2022.
Foto: Robert Thonander.



Här återställer man också stenläggningen kring skulpturen ”Flora II”.
Foto: Robert Thonander.


"Vattenbollar", som kom på plats 1999, består av runda stenar i granit som det sakta rinner vatten över. Denna så kallade fontän anskaffades i samband med förnyelsen av torget och anses inte vara ett konstverk.

Själva fontänen är formgiven av landskapsarkitekt Kerstin Sköld. Fontänens olika granitsorter berättar att granitsten är ett material som kan uppträda med olika färger. Färgolikheten ger spänning till helheten. Kulornas rundhet har fasats av för att kunna fogas till en enhet. Mötespunkten har matematiskt räknats ut och testats digitalt i tre olika dimensioner. Fontänen vill visa att trots att vi människor är olika finns en punkt där vi alltid möts om vi samarbetar.
Foto: Henrik Henrikson.



Fontänen kom på plats samtidigt som scenen, som är formad i ett nära samarbete mellan arkitekt Jan Enfors och Kerstin Sköld. De i sin tur har haft hjälp av akustiker, musiker och skådespelare för att få en väl fungerande plats till olika evenemang.

Scenens gula färg lyser upp på hösten och vintern. Den är snedställd för att samla in solljuset och för att bryta torgets räta linjer. Tre gula skivor med ett upplyft tak ger goda förutsättningar för olika uppträdanden. Scenen är ett rumskapande objekt som omfamnar fontänens samlande form. På scenen hörs levande människoskapande musik och från fontänen hörs vattnets olika ljudklanger. När musiken tystnat fångar scenen in södersolen och blir till en spännande labyrint för barnen att leka.
Foto: Henrik Henrikson.



Konstnären Pia Törnell har förskönat tunnelbanan i Hässelby gård med sin emaljkonst.
"För att skapa en helhet i den lilla biljetthallen i Hässelby Gårds tunnelbanestation, valde jag att i mitt förslag för konstnärlig utsmyckning använda samma material som arkitektbyrån valt att klä väggarna med. Resultatet blev ett perforerat väggavsnitt i glasemalj med belysning bakom", sade konstnären Pia Törnell.
"När Hässelby Gårds tunnelbanestation skulle renoveras 2012 var glasemalj ett självklart alternativ eftersom vi är måna om att resultatet skall vara både vackert, underhållsfritt och ekonomiskt hållbart i ett långt perspektiv", sade Stefan Hagdahl, ansvarig arkitekt på SL.
Foto: Henrik Henrikson.


År 2010 fick garagenedfarten i kartverkshuset ett mosaikkonstverk. Det genomfördes som ett samarbete mellan konstnär Christer Sundström och fritidsgården Lyktan.
Foto: Robert Thonander.


Bland mosaikens alla figurer hittar man något som man skulle kunna tolka som en eldriven bil.
Foto: Robert Thonander.


Några av de ungdomar som skapat mosaiken i garagenedfarten. De som medverkade var: Rva, Pookie, Sofia, Chino, Robin, Madgit, Max, Fadi, Matte, Kat, Daniel, Sarah, Andreas, Edwin, Darwin, Omar, Emily, Lamin, Fredde, Papis.
Bild av Remakebolaget.



Man hade även gjort en mosaik
efter en gammal detaljplan över Hässelby strand.
Foto: Robert Thonander.


Skulpturen Resenärer av Thomas Qvarsebo är nog en av mest berömda konstverken i Hässelby gård centrum. Om den har jag skrivit en egen artikel:

https://www.hesselby.com/gard/resenarer.html

Foto: Henrik Henrikson.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.