Text: Henrik Henrikson augusti 2024

Egentligen skulle Hässelby gård centrum stått färdigt redan 1955, men penningbekymmer och stadsplaneändringar lade hinder i vägen. En kraftig försening, men under 1959 kunde man alltså börja öppna butikerna i centrumet.

När det gäller själva invigningen av Hässelby gård centrum så finns det inte ett enskilt specifikt datum. Butikerna öppnade successivt vid ett flertal tillfällen. Redan 5 december 1958 smygöppnade Systembolaget sin butik i höghuset på Astrakangatan 9.

Fredag den 22 maj 1959 invigdes de tio första butikerna.

Konsums snabbköp vid Hässelby Torg invigdes i slutet av juli 1959. Närmare 1 000 kunder räknades in premiärdagen, och då bjöd man på glass, grillad korv och underhållning av Olle Bergmans trio.

Söndagen den 4 oktober 1959 hade man den stora invigningsfesten för resten av centrumet.



Fredag 22 maj 1959 hade man alltså en inofficiell invigning av Hässelby gård centrum, då tio nybyggda butiker slog upp sina portar. Mycket folk trängdes på torget tillsammans med försäljare av ballonger, varm korv, glass och ”prima körsbär”. Från högtalare hördes rockmusik, efter att Vällingby folkskolas blåsorkester i sina röda uniformer slutat sin invigningskonsert på middagen.

I en annons hade man skrivit: ”Välkommen till Hässelbys välbelägna centrum – och tag gärna bilen med Er: det finns gott om parkeringsplatser!”
Butikerna lockade kunderna med reklamgåvor av olika slag. Populärast var färghandeln, där färghandlare Anders Carlsson delade ut glasspinnar till ”alla snälla barn”. Mängder av barn och mammor trängdes kring glasståndet. Efter en halvtimme var alla glasspinnarna slut.

Affärerna delade vidare ut till sina kunder bland annat en nejlika, en mockakopp, nyckelknippor, smyckeskrin och ballonger. En hattaffär lockade med en billig handsydd hatt, och en skönhetsaffär delade ut prover på tvålar, parfym och rakvatten. Framåt kvällen blev det en mannekänguppvisning.

På bilden står treåriga Kerstin Adebjörk med sina mörka byxor och jacka med en stor ficka på magen. Hon har fått ett hopprep och en pappersvippa. Foto: Gunnar Lantz.



I Svenska Dagbladet fick den treåriga flickan Kerstin vara med på en bild. I tidningen ser man en glad flicka i det nya centrumet.
Men om man tittar närmare på originalet av bilden ser man att flickan är utklippt och lagd ovanpå bilden av centrumet. Man ser till och med en tejpbit som håller urklippet på plats.
Bilden är alltså fejkad. Ganska harmlöst kanske, men ändå. Man kunde alltså fejka även på den tiden, långt innan AI.


Drygt fyra månader senare, den 4 oktober 1959, invigdes Hässelby gård centrum på riktigt.
Klockan tio blåste tre härolder till häst in invigningen. Från en tribun mitt under T-baneviadukten invigningstalade borgarrådet Gösta Wennström.
”Slå vakt om er stadsdel och lär er trivas i den. Först när ni hejat fram Hässelby Gårds sportklubb till seger i allsvenskan ska ni vara riktigt belåtna”, sade han. Vidare förklarade han att vi är alla stockholmare, om inte annat genom familje- och andra intresseskäl.
Han fastslog att utbyggnaden av Västerort i och med Hässelby gårds invigning nu var så gott som färdig. Blackeberg, Vällingby och Hässelby strand var avslutade kapitel. Hässelby gård betydde punkt och slut. Så förklarade Gösta Wennström den nya staden invigd. Sedan hurrade alla fyrfaldigt.

Efter invigningstalet spelade Vällingby gossorkester i röda uniformer ”Tre musketörer” och ”When the saints go marching in”. Det glada firandet fortsatte med en allmän fest på Hässelby torg för gamla och unga. Man dansade och spelade. Med mannekänguppvisning och ett praktfullt fyrverkeri avslutades denna fest i förorten.
Polisen trodde att omkring 10 000 personer var närvarande.

Annika Sylvén minns den dagen: ”På kvällen var det ett fyrverkeri i form av ett vattenfall från trappan upp mot ungdomshotellet.”




Efter Gösta Wennströms tal så släpptes 150 ballonger med lika många tiokonors presentkort upp i luften. De gällde i alla affärerna med undantag av Systembolaget.
Sten Hederby kommer ihåg den dagen: ”Var där som en i vimlet. Minns cykeltävling på Crescent Bambino, men även ballonger med pengar i som skulle prickas.”


Svenska Dagbladet hade ett reportage
om invigningen av Hässelby gård centrum.


Flaggorna smattrade i sydlig snålblåst – trots solsken och klarblå himmel. Hos Konsum fanns värdens största ost, en liten nätt smakbit på 500 kg. Centrums Snabbköp bjöd på ”Mors goda korv” och lämnade 10% rabatt på alla köp. Bosättningsaffären sålde 6 dricksglas för 3 kronor, blomsterbutiken reade våreldsplantor och i färghandeln kunde man köpa plastmattor till specialpris.



Nedanför den provisoriska men färggranna scenen samlades folk för att bland annat se Hasse Funck och hans Grodan Boll som roade de yngsta och Stig Järrel och hans Fibban som såg till att inte heller de äldre blev utan skådespel.
Bild från Dagens Nyheter.



Vid den här tiden fanns ännu inte det så kallade ”Kartverkshuset” (där var ett stort öppet fält). Inte heller huset som är hopbyggt med ”Lyktan-huset” eller kontorshuset invid korsningen Loviselundsvägen – Maltesholmsvägen var uppbygga.
Foto: Anders Väfors (två bilder hopmonterade).

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.