Text: Henrik Henrikson augusti 2024

Detta är den allra första skissen som visar vilka butiker som skulle finnas i det nybyggda centrumet i Hässelby gård, som invigdes 1959.

Några ändringar fick man göra. Tobaksbutiken blev en skohandel, och kemtvätten blev ur- och guld.
Längst till höger på bilden syns Centralskolan, som sedan namnändrades till Hässelbygårdsskolan.



Till den första invigningen av Hässelby gård centrum gjordes denna annons. Här ser man de första företagen i det nybyggda centrumet. De flesta är borta idag. Den enda privata företagaren som fanns kvar trettio år efter starten var Häggmans dam- och herrfrisör, och då hade Gideons son Börje övertagit verksamheten.


Vi börjar och tar butikerna från tunnelbanestationen en och en.
Först ligger frisör Häggmans salonger, herr- och damfrisören. Sedan kommer skobutiken med neonskylten ”SKOR” ovanför affären. Den hette enligt en telefonkatalog ”Sko-Teddi”. Denna lokal var från början reserverad för en tobaksaffär.


Frisör Gideon Häggman hade tidigare i många år drivit frisersalong på Stationsvägen (nuvarande Viadukten) i Hässelby Villastad. När Hässelby gård centrum färdigställdes bokade Häggman in sig på en lokal där för att utvidga rörelsen. Hans damfrisering i Hässelby gård centrum fick tolv behandlingsplatser och herravdelningen fyra stolar. Trettio år senare hade butiken övertagits av Gideons son Börje Häggman. Troget hade han stannat i längan vid tunnelbanan och ansat lockarna på tusentals hässelbybor.



Nästa butik i raden är Blomster-City. Innehavaren i början hette Harry Eklund. Man hade en neonskylt ”BLOMMOR” ovanför affären.

Nästa lokal skulle från början inhyst en kemtvätt, men istället blev det en ur- och guldbutik. Ägare var juvelerare Birger Roos. Ovanför affären fanns neonskylten ”UR-GULD”. Birger beskrev sin butik: ”Juvelerare Birger Roos har blivit ett begrepp när det gäller guld, silver, juveler och pärlor”.



Sedan har vi en cykel- och sportbutik. Bergs Cykel & Sport AB. Handlare Eric Berg och hans son Jan-Erik drev tillsammans denna affär. Eric Berg hade tidigare haft en butik vid Brommaplan i 20 år, innan han öppnade denna butik i Hässelby gård. Specialitet blev fiskeredskap och hobbyartiklar.

Därefter kommer modebutiken Mode Exklusiv. Enligt en annons kunde man vara ”Parant i höst med hatt från Mode Exklusiv”.



Nästa butik är Nilssons bosättning. Föreståndaren för Nilssons bosättning hette Stig Nilsson. Ovanför butiken hade man en neonskylt med texten ”BOSÄTTNING”. I denna annons presenterade man de då så populära Duralexglasen. De lanserades som okrossbara. I en reklam på piratradion Radio Nord hörde man ett barn som tappar ett glas och som triumferande ropar ”Mamma, det höll!”. Den här butiken fanns ett tiotal år, men finns inte kvar nu.



Nästa butik är Hildenborg & Sterling Radio-TV. Denna butik öppnades av Tyko Sterling och Bo Hildenborg. Butiksföreståndare blev Sören Hedin.
Förutom TV- och radioapparater sålde man grammofonskivor och annat elektronisk materiel.

Så kommer butiken Allfärg Bomiljö som sålde inte bara färg, utan också plast, vaxduk, parfym och annat. Färghandlare Anders Carlsson hade arbetat i branschen i 29 år. Innan han öppnade butiken i Hässelby gård så hade han varit föreståndare för Beckers personalskolor. Man beskrev sig själv i en annons: ”Vi maskinlackerar dina luckor, lådor och dörrar”.



I slutet av juli 1959 öppnade Konsum sin 160:de stockholmsbutik i Hässelby gård. Det blev ett snabbköp som var något mindre än det som strax innan hade öppnats i Hässelby strand. Butiken fick ett 15-tal anställda.
För att underlätta transporten av varorna från lagret upp i butiken hade man installerat ett transportband som gick parallellt med källartrappan. Förste butiksföreståndare var Nils Svedling som tidigare förestått Flöjeln i Vällingby.
Närmare tusen kunder räknades in premiärdagen och man bjöd på glass, grillad korv och underhållning av Olle Bergmans trio.



Runt hörnet, där Konsumbutiken låg, kunde man sedan finna Handelsbanken, apoteket och postens lokaler. Svenska Handelsbanken öppnade sitt 63:e Stockholmskontor i Hässelby gård. Kontoret blev ett ”tvåmanskontor” med fullständig bankrörelse med nattfack och stort valv i källare.
Den första föreståndaren hette Sven-Olof Alm.


I maj 1956 hade Medicinalstyrelsen godkänt ritningarna över lokaler för filialapoteket i Hässelby Gård. I mars 1957 bestämdes att det skulle bli ett huvudapotek i Vällingby och två filialapotek i Hässelby gård och Hässelby strand.

Medicinalstyrelsen beslutade i februari 1958 att filialapoteket i Hässelby gård skulle få namnet Staren. Det var apotekare Olof Simlund i Vällingby som också stod för de båda filialapoteken. Han hade redan 1954 önskat att få öppna apotek i Hässelby gård och Hässelby strand. Genom byggnadssvårigheter fördröjdes öppnandet. Någon nattjour blev det inte – personalbrist och kostnadsskäl var anledningen.
Apoteken flyttade sedan till Kartverkshuset.



Längst bort i raden av butiker hade posten sina lokaler.


I höghuset på Hässelby torg 12, som egentligen hade adressen Astrakangatan 9-15, fanns i gatuplanet Systembolaget och en restaurang. På denna ritning från 1954 kan man se att i dessa lokaler var det från början tänkt att restaurangen skulle ligga. Man kan se hur restaurangen skulle se ut, med matsal, kök, diskrum och förråd, samt utlämningsdisken och kassan.
Längst ner har någon skrivit på ritningen att dessa lokaler i stället skulle tillhöra Systembolaget.


1955 bestämdes att det skulle bli systembutik i Hässelby gård eller Hässelby strand. Butiken i Hässelby strand blev aldrig av, men butiken i Hässelby gård öppnades fredagen den 5 december 1958.
Höghuset, med adressen Hässelby torg 12, började kallas för ”Fyll-tolvan”, eftersom systembutiken låg i bottenvåningen, och det påstods att hyresgästerna i huset åkte hissen ner, klädda i pyjamas och morgonrock, och köpte sin sprit.
Butiken blev i alla fall mycket populär och på 1980-talet hade man 400.000 kunder per år.


Vägg i vägg med Systembolaget låg restaurangen Västgyllen. På detta foto kan man skymta Västgyllen bortom butikernas tak.

Tidningen Västerort skrev ett reportage 20 augusti 1959:
”Restaurang Västgyllen har nu slagit upp sina portar. I entrématsalen inbjuder en långsoffa i grått till lugnt studium av dagens meny, men rödklädda stolar och bordstabletter i violett ger samtidigt liv åt rummet. Vardagar 10-20 och söndagar 12-20 serveras lunch och middag, och man kan också få vanlig konditoriservering. Blir ”yttre” matsalen fullsatt finns det en ännu större att ta till, och den kan givetvis också användas för bröllop, födelsedagsfester m.m. Även för mindre sällskap finns det passande lokaler, vilka också kan användas som klubbrum m.m. Västgyllen disponerar i källaren ett stort rum som lämpar sig för större bridgesällskap och studiecirklar, föreningssammanträden etc.”



ICA låg i bottenplanet i ungdomsgården Glaslyktans hus. På en ritning från 1957 har detta hus beteckningen ”Snabbköp”. Med åren fick ICA behov av allt större lokaler, men så här i början räckte det med denna lokal.

På bilden ser vi köpman Walerud bjuda en kund på ett smakprov av den fina julskinkan. Det är december och disken är full med röda edamerostar och andra julläckerheter. Pojken, som är barnskådespelaren Urban Strand, har packat sin varuvagn full med mat, bland annat dadlar, vilka på den här tiden kunde ha namnet ”Nigger”.



Sedan har vi Pressbyrån i tunnelbanehallen, vilken syns till vänster på bilden, och till höger om tunnelbanan fanns Skomakeri/Skrädderi/Kemtvätt, och sedan Damshopen, en butik med damkläder.
Närmaste grannar var Parfumerie Rouge och Herrshop Kravatt.
Foto: André och Irene Reisz.


Den allra sista butiken i den långa raden av butiker
var Herrshop Kravatt-Centrum.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.