Text: Henrik Henrikson juli 2024

1946 hade man arbetat fram den här dispositionsplanen för bostadsområdena i Hässelby slotts närhet. Bergslagsvägen fanns redan, likaså Hässelbyvägen (som idag heter Lövstavägen).
Den röda linjen är en planerad tunnelbanelinje. Längst till höger ligger Råcksta station och sedan går banan söder om Hässelby slott fram till Loviselunds station, och vidare mot Hässelby villastad. Vid Loviselunds station (som placerades ungefär mitt emellan nuvarande Hässelby gård och Hässelby strand) tänkte man sig ett stort affärscentrum.
Lägg märke till att Vällingby har en stor spårvagnshall men inget affärscentrum alls.


I den här trakten där Hässelby gårds centrum ligger idag fanns på 1940-talet endast ett torp – Loviselund. Det var därför som man tänkte att denna stadsdel skulle kunna heta Loviselund.


På 1952 års generalplan har man kommit fram till en lösning som mer påminner om dagens bebyggelse.
Den röda linjen är tunnelbanan. I Vällingby placerades en större centrumanläggning och Hässelby gårds centrum fick bli ett lokalt medelstort centrum.

När man planerade Hässelby gårds centrum hade man inte många förebilder att gå efter. Årsta Centrum, som invigts 1953 och därmed var Stockholms första förortscentrum, fick fungera som modell. Man tittade också på hur man vid den här tiden hade byggt de nya affärskvarteren i Rotterdam.
Lägg märke till att man ansåg att tunnelbanan skulle dras ner till Hässelby strand, men att den dessutom skulle fortsätta mot villastaden.



Under 1950-talet började man detaljplanera bebyggelsen i Hässelby gårds centrum.

Första stadsplaneförslaget 1952 (bilden till vänster) gick ut på att centrumområdet skulle vara beläget norr om den planerade stationen, och området skulle begränsas i öster och väster av två av stadsdelens matargator (Loviselundsvägen och Astrakangatan). Från stationen skulle utgå en butiksgata fram till en torgbildning, som på ena sidan skulle kantas av affärs- och kontorsbyggnader och på andra en skola. Sedan planerade man att till torgplatsen förlägga sådana skolans lokaler som även hade anknytning till allmänheten, såsom bibliotek etc.

Mittenbilden från 1955 visar en del förändringar i planeringen. Butiksstråket som går vinkelrätt mot tunnelbanan öppnas upp mot Loviselundsvägen, därför att man där planerade en ändhållplats för den buss som skulle gå till Hässelby villastad. Dessutom planerades nu för första gången ett höghus, på sexton våningar i centrumets nordöstra del, huvudsakligen avsedd att inrymma smålägenheter.

Den högra bilden visar de förändringar man gjorde 1957. Centrumbyggnaderna blev en aning längre och bredare. Dessutom planerade man fler parkeringsplatser vid Loviselundsvägen, eftersom ändhållplatsen för bussen till Hässelby villastad i stället skulle placeras vid Hässelby strands station.

Den gula markeringen är tunnelbanan.




Ett flygfoto, som visar området innan bebyggelsen av Hässelby gårds centrum kommit igång över huvud taget. Endast grunden till höghuset Maltesholmsvägen 80 är påbörjad.
Vägen i bildens nederdel är Maltesholmsvägen och till höger ansluter Astrakangatan.
Till vänster i bilden ser man en bit in på Loviselundsvägen vändslingan för bussen till Vällingby. Man kan ana fem personer som står vid hållplatsen och väntar på bussen. Där finns också en kiosk med tobak, tidningar med mera.
Foto: Gustaf Persson.


En skiss från tidningen Expressen 25 oktober 1955 över det blivande centrumet i Hässelby gård.

Bildtexten:
1. Snabbköp med ungdomsgård i två övervåningar.
2. Envånings butikslänga.
3. Trevåningshus med kontor och läkarmottagningar.
4. Centralskolans aula, samtidigt bio.
5. Kartverkets kontorskomplex.
6. 16-våningarshus med smålägenheter.

En nyhet för ett centrum var att det skulle vara totalförbud för biltrafik på centrumets butiksgata och torg. I Morgontidningen kunde man den 9 februari 1953 läsa om denna innovation:
”Ett bilfritt torg, uteslutande avsett för gångtrafikanter är en stadsplanenyhet som låter rätt trivsam, eller hur? Något sådant finns inte förut i Stockholm, men om allt går efter stadsplanenämndens beräkningar kommer de 15.000 blivande invånarna i den nya stadsdelen Hässelby gård att få en centrum-oas, där alla slag av bilar blir portförbjudna.”
Detta var alltså första gången man byggde ett bilfritt centrum med gågator.



Det var det kommunalägda AB Hyreshus som 1955 började anlägga centrumet i Hässelby gård.
Vid den här tiden hade byggbolagen bättre lånevillkor för bostadsbyggen än för affärsbyggnader. Bostadsbyggen fick emellertid innehålla affärer och andra lokaler upp till 50 procent.
Det tolkades så att även ett fristående butikscentrum kunde få ingå i ett bostadsbygge om de belånades i en klump. Självklart var det en förmån som man ville utnyttjade så långt det gick.
Därför placerade man i Hässelby gårds centrum ett 16 våningars höghus alldeles intill centrumanläggningen, för att kunna räkna centrumbygget som en del av bostadshuset.

Hösten 1955 påbörjades höghuset och centrumet började byggas våren 1956. Senare under 1956 skärpte man de tidigare så förmånliga lånebestämmelserna på så vis att en butik måste ligga i själva bostadshuset för att man skulle kunna få bättre lån.
Det innebar byggstopp för centrumbygget i Hässelby. AB Hyreshus begärde dispens.
Den första mars gav regeringen klarsignal för Hässelby gårds centrum och bygget kunde återupptas.

Systembutiken, som låg i höghuset, blev klar till våren 1958. Här skulle till sommaren 1957 byggas 195 kokvrålägenheter om ett och två rum.
Foto: Sune Sundahl.



Först planlades Hässelby torg med måttet 220 x 60 meter. I anslutning till tunnelbanestationen skulle en envånings basarlänga byggas. Sedan skulle två trevåningshus uppföras, båda med snabbköpsaffärer och småbutiker i bottenvåningen – Konsum skulle ha det ena snabbköpet och ICA det andra. I övervåningen ovanför ICA-butiken skulle en ungdomsgård installeras.
I det andra trevåningshuset skulle det bli kontor och mottagningar för läkare och tandläkare.

Mitt i bilden ser man det halvfärdiga höghuset på Astrakangatan 9 som ingick i centrumbygget. Nere till höger kan man se höghuset på Friherregatan 1. Själva centrumet, som skulle komma att ligga mellan dessa två höghus, har på den här bilden endast påbörjats.

I det nedre vänstra hörnet syns Hässelbygårdsskolan. Tunnelbaneviadukten över centrumområdet är under uppbygnad.



Sommaren 1956 hade man kommit en bit på bygget av centrumet. Här ser vi de blivande affärerna under viadukten för tunnelbanan.
Foto: Harry Uuetoa.


Detta trevåningshus skulle innehålla affärer i gatuplanet och ovanför det kontor och läkarmottagningar.
Foto: Harry Uuetoa.


Bygget av affärslängan utmed butiksgatan. Av någon anledning verkar det som man på den här tiden inte hade cykelställ, utan man slängde cykeln där det fanns plats.
Foto: Lars Ankarfalk.



Bygget av affärslängan fortskrider och man har fått upp ett cykelställ.
Foto: Sune Sundahl.


En gruppbild på en nyinflyttad familj som står vid busshållplatsen till Vällingby mitt i bygget av Hässelby gårds centrum. I bakgrunden syns det halvfärdiga höghuset på Friherregatan nr 1.
Inskickat av Pia Hällhagen.


En skiss av Hässelby gårds centrum saxad ut tidningen Expressen i januari 1957. På andra sidan Loviselundsvägen, invid tunnelbanespåret, planerade man då ett kapell med församlingslokaler (markerat med gult). När detta område var aktuellt hade man t.o.m. kommit så långt att det fanns en modell till kyrka och församlingslokaler. Men här sprack planerna, sedan staden kommit underfund med att man behövde kvarteret för ett garagehus.


1959 började stora delar av centrumet bli färdigt. Men inte allt. Till vänster har man just börjat med biografbyggnaden och kvarteret där kartverket skulle inhysas var ännu inte ens planerat.
Foto: Oscar Bladh.


1959 hade man kommit så här långt med Hässelbygårdsskolans aula. Den hade placerats så att den också kunde fungera som biograf och samlingslokal i anslutning till det nya centrumet.


En bild från tidningen Expressen som visar hur långt bygget i Hässelby gårds centrum hade kommit 1959.
Nr 1 markerar de byggnader som hade butiker i gatuplanet.
Vid nr 2 syns den blivande ungdomsgården.
Nr 3 visar Hässelbysgårdsskolan.
Vid nr 4 syns viadukten för tunnelbanan.

Nu hade det blivit dags för invigning.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.