Text: Henrik Henrikson augusti 2024

Hässelby gård centrum invigdes 1959. Här ska jag presentera lite av det som skedde i detta centrum under de trettio första åren.


I november 1960 invigdes biografen Prisma. Den ligger i centrumets norra del och den fungerar samtidigt som Hässelbygårdsskolans aula. Hässelbygårdsskolan blev den första skola vars aula kontinuerligt kom att användas för kommersiella bioföreställningar vid sidan om sin egentliga uppgift att vara samlingssal för eleverna.
Klipp från
Dagens Nyheter 21 november 1960, det högra klippet är från samma dag i Svenska dagbladet.


På detta flygfoto ser man det tidiga centrumet som det såg ut 1960. Kartverkshuset är inte byggt och inte heller flera av de byggnader som senare kom till.
Foto: Oscar Bladh.


Mellan Loviselundsvägen och centrumet var det vid den här tiden ett helt öppet område och där hade man anlagt en stor parkering. Där kunde man sitta på bänkar och sola, och titta ut över de parkerade bilarna.
Foto: Leif Brandt.



En kö till söndagsmatiné på den nyöppnade biografen Prisma.


Vänster: Några kvarterspoliser i Hässelby gård. Foto: Hans Berglund.

Höger: Oskar Eriksson har precis handlat i Systembolagets butik. Foto: Anders Eriksson.



Den 27 maj 1964 firade Hässelby gård centrum sitt 5-årsjubileum. På bilden ses polismästaren Nils Lüning, som här talar med 6-årige Peter Johansson om trafikvett.
Alla Hässelbybarnen fick glass gratis vid festfinalen på lördagen.
Bild från Svenska Dagbladet.



Femårsjubileet firades i fyra dagar, arrangerat av centrets företagarförening och Hässelby sportklubb. Poporkestrar spelade och sedan kunde de äldre lyssna på Carl Jularbo. Här uppträder Hallway Singers, med sångaren Lennart Hjord längst till höger.
Man kan i bakgrunden se bygget av kartverkshuset.
Foto: Anders Eriksson.



Tidningen Västerort fotograferade i januari 1963 och i mars 1965 samma vy tagen från övre våningen i ungdomshotellet. Man ser hur det såg ut innan kartverkshuset byggdes och när huset var färdigbyggd.


Lagom till julruschen 1964 öppnade de nya butikerna i det färdigbyggda kartverkshuset. Till stor del var det i centret redan etablerade företagare som flyttade över till det nya huset. Till de sex butikslokalerna i Kartverkets bottenvåning flyttade Svenska Handelsbanken, Hildeborg-Sterlings radioaffär, Allfärg, Martens damkonfektion samt en konditor och en tobakshandlare.

Handelsbankens gamla lokaler blev därmed lediga och där etablerade sig vid nyåret Stockholms Sparbank. Konsum fick överta både Hildeborg-Sterlings och Allfärgs lokaler – sammanlagt 275 kvm.

Som en parentes kan nämnas att till vänster om kartverkshuset föreslog fastighetskontoret 1963 att man skulle bygga den kyrka, som stadsdelen så väl behövde. Men där blev det istället en park.



1963 ersattes Bergs Cykel & Sport av Sigge Sport, som sedan omkring 1980 bytte namn till Hässelby Sport AB.



Konsum fick en modernare logga. Foto: Henrik Henrikson.


1964 fick Hässelby gård centrum en fullt utrustad korvkiosk i närheten av tunnelbanans entré.



Hässelby gård centrum 1965. Fotografen Peter Gullers berättar om bilden: ”På uppdrag i Hässelby 1964-65. Till vänster firmabilen. En sprillans ny röd Amazon S. Vi körde mellan 4 och 5000 mil om året och då var det dags för bilbyte."


Luciakandidaterna står på scenen i Hässelby gård centrum.
Foto: Inger S Andersson.


Året är 1966. Vacker kvinna med krona byter om till finskor mitt på parkeringen, en man står färdig att lämna över en flaska champagne, blombuketter ligger på biltaket och många barn flockas runt om.
Allt tyder på att det är något evenemang på gång i Hässelby gård centrum, men när jag tog denna bild gjorde jag ingen notering om vad det var, så jag har, så här efteråt, ingen aning vad det kan vara för evenemang.


I höghuset Hässelby torg nr 2 finns några butiker, som också ingår i Hässelby gård centrum. Förenade tvätt låg i bottenvåningen i detta höghus. I mitten av 1970-talet flyttade Vällingby Låsservice in i den lokalen, efter att tidigare haft sin verksamhet i husets källare från 1967, det år då låsföretaget etablerades.

I detta höghus låg också Martens Dam & Barnkonfektion, som sedan 1965 flyttade över till kartverkshuset. Den lediga butikslokalen övertogs då av AB Hässelby Gårds El. I butiken till höger, närmast gångtunneln fanns Wiwa Radio. När den butiken avvecklades 1989 så flyttade en butik med tyg och garn in i den lokalen. Numera hittar vi där Anita Hårstia som startade sin damfrisering i januari 1996.

En trappa upp, mot Maltesholmsvägen hade vi Spånga-Backlura Glasmästeri.



Wiwa Radio låg ungefär 1974-1989 i den lokal som sedan övertogs av Anita Hårstia. Innehavare var Gunnar Waldeklint.

Compact-kassetter var på 1970-talet populära bland ungdomar, eftersom man enkelt kunde spela in den musik man ville ha direkt från radio, utan att behöva köpa skivorna. Wiwa sålde sådana kassetter under eget märke.

En anställd på ungdomsgården skrev: ”Wiwa var en serviceinriktad butik som alltid ställde upp för oss på Glaslyktan när tekniken krånglade!”



Oftast var det lugnt i tunnelbananestationen, men ibland kunde det hetta till och bli riktigt stökigt i biljetthallen. Spärrvakten som satt på Hässelby gårds station den 19 januari 1971 berättade:
”Två flickor kom in i vänthallen. De gick fram till spärr 1 och började ofreda mig. En av dem försökte riva till sig biljetterna. Jag hade tången i handen och fick på så sätt bort hennes händer. Det var ett väsen utan like. Flickorna, som var påverkade, skrek att de skulle döda, strypa och mangla mig. De slog in spärrglaset. Jag ringde tunnelcentralen efter polis. Flickorna skrek även då att de skulle döda mig så att polisen hörde det. Flickorna fick åka med till kriminalen.”
Den 29 november 1971 på samma station: ”Många ungdomar bråkade i biljetthallen. Utgångsspärren lossbruten från golvet och ställd mitt ute på golvet i biljetthallen, tomglas sönderslagna mot golvet, åverkan på skyltramar i biljetthallen. Polisen hade rensat upp kl. 00,18 och 01,27. Radiopolisen fick sedan hjälpa spärrvakten vid stängningen 03,45. Spärrvakten vågade inte ensam låsa dörrarna.”


I december 1979 demonstrerade ungdomar från Hässelbygårdsskolan mot langningen och Lucia-fylleriet utanför systembolaget i Hässelby gård centrum.
”Langa mjölk, men inte sprit” stod det på plakaten. ”Du som langar sprit är en skit”.
Bakom demonstrationen stod fritidsförvaltningen. Men alla höll inte med dem i demonstrationen.
”Att dricka lite är det enda kul man har”, sade Kerstin, 13 år. ”Här finns inget att göra. Och man blir glad om man dricker något. Men mamma och pappa blir förståss inte glada om jag dricker”.


Innan man utökade ICA-byggnaden, för att ge matbutiken mer utrymme, så fanns här på torget en kvadratisk fontän med en inramning av marmor.
Fotograf: Tore Lindeman.


På 1980-talet byggde man till Hässelby gård centrum så att Systembolaget och ICA skulle få nya större butiksytor.
ICA:s tillbyggnad blev 560 kvadratmeter i en våning. Entrén till Glaslyktans ungdomsgård flyttades då ut mot torget.
Byggnaden för Systembolaget uppfördes i två våningar med systembutik i bottenvåningen (cirka 560 kvm) och personallokaler i övervåningen.
Kartan från Dagens Nyheter.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.