Text: Henrik Henrikson september 2024

Jag har tidigare visat en del om vad som hände i Hässelby gård centrum under de första 30 åren, mellan 1960 och 1990. Här visar jag nu en del av vad som hände de andra 30 åren, mellan 1990 och 2220. Alla bilderna är tagna av mig.

Hösten 1995 fick Hässelby gård centrum en egen polisstation. Men den avvecklades i januari 2001 och närpoliserna flyttades till Vällingby. Beslutet motiverades med besparingar och vållade starka protester.
I ett protokoll i Riksdagen kunde man läsa: "Under 2001 kommer slakten på polisstationer att fortsätta. Innevarande månad ska Hässelby polisstation avvecklas."

Men i februari 2007 kunde man åter öppna ett lokalt poliskontor i Hässelby. Detta poliskontor var visserligen endast öppet några få timmar för besök, men det gick att ringa till kontoret och lämna ett meddelande på en telefonsvarare, så blev man uppringd.
De sex poliserna skulle vara "extremt synliga", främst där ungdomar vistas. Till sin hjälp fick de ett 40-tal frivilliga och utbildade nattvandrare. I stället för att åka polisbil trampade poliserna runt på nyinköpta montainbikecyklar eller fotpatrullerade.



Försäkringskasse-huset byggdes 1981
på en tomt som från början var reserverad för en kyrkobyggnad.



1998 fick Riksdagen ett skriftligt klagomål att försäkringskassan i Hässelby gård under nio dagar i augusti 1997 inte tömt sin brevlåda. Inget att hetsa upp sig för, men eftersom det nu kommit en skriftlig anmälan blev det en utredning.
Ärendet skickades till försäkringskassan som skulle förklara sig. Där kom man fram till att det var receptionistens uppgift att tömma brevlådan. Under en period i augusti var hon sjuk, och ingen tänkte på att kontrollera posten förrän efter nio dagar. Man gjorde då den bedömningen att det i den inkomna posten saknade betydelse vilket datum posten anlänt till försäkringskassan. Efter det lugnande beskedet kunde riksdagen pusta ut och avskriva ärendet.

Från och med 1 februari 2002 stängdes kundmottagningen på försäkringskassan i Hässelby gård.



I de lokaler som försäkringskassan tidigare haft öppnade Forma ett träningscenter i augusti 2011.



1995 startade Stockholms stad den s.k. Ytterstadssatsningen (numera Stadsdelsförnyelsen) vars syfte var att förnya eftersatta stadsdelar i Stockholm, bland andra Hässelby Gård.
1996 byggdes skärmtak för en kostnad av 4,1 miljoner kronor som en del av ytterstadssatsningen. För att motverka tidens tand och för att få bort lite av det som man uppfattade som gråa, trista och kalla femtiotalsutseendet i Hässelby gårds centrum gjorde man en upprustning av byggnaderna.
Man moderniserade genom att införa värme och glada färger, och uppförde en ny byggnad i två våningar vid tunnelbaneentrén på Hässelby torg, där det tidigare varit parkeringsplatser. Där fick Systembolaget sina nya lokaler.

Systembolaget var stängt i två månader under hösten 2007 för att butiken skulle byggas om till en butik med självbetjäning.
Innan dess var Systembolagets försäljning av den gamla stilen, alltså att man fick köa fram till en disk där personal stod och hämtade fram de flaskor man önskade. Ibland blev det många långa köer där man tålmodigt fick stå innan man kom fram till disken.



På det klassiskt enkla torget finns en fontän som kom på plats 1997. Fontänens porlande vatten ger liv åt platsen.

Fontänen är formgiven av landskapsarkitekt Kerstin Sköld. Fontänen har en slitstark men ändå välkomnande och livfull yta av tre olika granitsorter. När det regnar kan man se skillnaderna mellan de olika granitytorna. Fontänens olika granitsorter berättar att granitsten är ett material som kan uppträda med olika färger. Färgolikheten ger spänning till helheten. Kulornas rundhet har fasats av för att kunna fogas till en enhet. Mötespunkten har matematiskt räknats ut och testats digitalt i tre olika dimensioner.
Fontänen vill visa att trots att vi människor är olika finns en punkt där vi alltid möts om vi samarbetar.



Svenska Bostäder sålde 2 april 2001 Hässelby gårds centrum till det nybildade centrumbolaget Centrumkompaniet.

År 2003 fanns i Hässelby gårds centrum 19 butiker med en yta av 4.100 kvadratmeter. Hela centrumets kommersiella yta var 21.100 kvadratmeter.

Det brittiska fastighetsbolaget Boultbee köpte Centrumkompaniet av Stockholms stad för 10,4 miljarder hösten 2007. För många av företagarna i Hässelby Gård centrum har affären inneburit kraftigt höjda kostnader och sämre service.

I maj 2007 sade Stockholms finans- och stadsbyggnadsborgarråd Kristina Alvendal (M) till TT att det fanns ”tydliga åtaganden i (det muntliga) avtalet om att Boultbee ska utveckla köpcentrumen, särskilt de i förorten som varit eftersatta”.

Detta muntliga avtalet fanns plötsligt inte längre, och därefter ville Kristina Alvendal inte ge några vidare kommentarer.

Folkpartipolitikern Karl Bern var vice ordförande i det kommunala Centrumkompaniet när Hässelby gård centrum såldes till Boultbee 2007. Då var han positiv till Boultbee som köpare, men tre år senare sa han att ”Boultbee är kass som fastighetsägare”.

2011 lämnade Boultbee ifrån sig sina aktier till ett nybildat bolag som hette Centeni. Senare på hösten köpte FastPartner Hässelby gård centrum, plus ett antal andra centrumanläggningar i Stockholm.



ICA:s butik i Hässelby gård centrum. Ica-handlaren Tobias Mattsson, 32, tog över denna butik 2001 efter sin pappa som då drivit butiken i 25 år.



Gamla ICA-butiken 2016. Konkurrensen tvingar handlare Tobias Mattsson att hålla öppet på söndagarna. När Konsum valde att ha öppet till klockan 21 kände sig han manad att följa efter. "Annars förlorar jag spontaninköpen. Om jag har stängt går kunderna någon annanstans", sade Tobias.
"När det talas om att vi i Sverige har dyrast livsmedelspriser i Europa, så beror det till stor del på våra öppettider. Det kostar mer att ha öppet längre." Tobias Mattsson hade inte räknat ut vad han skulle spara på att stänga på söndagar i lön och hur mycket han därmed skulle kunna sänka priserna på matvarorna. Men han medger att det skulle kunna vara en stark konkurrensfördel.


Våren 2016 kunde ICA öppna
en ny och större butik i Hässelby gård centrum



In i ICA:s gamla lokal flyttade 2019 livsmedelsbutiken Fresha."Vårt fokus kommer att vara på internationell mat från till exempel Polen, Ryssland, Latinamerika och afrikanska länder. Men blandat med traditionell svensk mat", sade Omran Ismail, en av ägarna till butiken.
Sedan Konsum stängt hade Hässelby gård centrum bara haft en matvarubutik, men från och med nu så finns det två butiker för livsmedel igen.



Nisses Restaurang, pub och bar låg på Hässelby torg 8. Här fanns före 2003 Dogan Pizzeria.

En recension av Nisses: "Serveringen var lite nervig men mycket tillmötesgående. Pizzorna var ungefär lika blöta som resten av restaurangen men det var ändå ganska rofyllt att sitta och blicka ut över systembolaget med en Åbro i handen, låt vara att det bara var lunchtid på Nisses."

Hässelbys store son, Ken Ring, har skrivit om Nisses i Hässelby gård i minst en av sina låtar. Hiphopartisten Ayesha Quraishi svarade 2004 på frågan Var ska man gå ut om man vill slippa köa i kylan: "Till Nisses i Hässelby gård. Där brukar vi softa och dricka öl."

Från Testpatrullen kom denna recension 2007: "Nisses ligger bara 20-30 meter till höger om tunnelbaneutgången i Hässelby Gård. Inredningen går i en enda nyans av brunt disharmoniskt ackompanjerat av grönt. Den som störs av bristen på estetik kan i stället glädjas åt att en stor stark kostar 32 kronor. Fyra Jack Vegas-maskiner fördriver tiden för många gäster samtidigt som de är en förutsättning för att en krog som Nisses överhuvudtaget ska överleva. En juste bardisk förtar inte pizzeriaintrycket. Ett plus till de som jobbar, de var uppmärksamma och trevliga."

Från Elina G:s blogg 2008: "En av de första sakerna jag fick lära mig när jag flyttade in hos Jossan var att jag skulle passa mig för "Nisses". Hässelby Gårds lokala hak där det bara sprang fyllon och snorungar utan liv, där det var allmänt sunkigt och spelmaskinerna gav vinst allt för ofta. Men Nisses var inte alls som jag hade förväntat mig. Lokalerna var fräscha och personalen trevlig. Maten var fräsch och spriten relativt billig. Ju längre vi satt där desto mer började vi prata med personalen som visade sig vara hur skön som helst!"



Hässelby gårds centrum kammade 2007 hem utmärkelsen Årets stadsdelscentrum. Tävlingen anordnas av föreningen Svenska stadskärnor.

Hässelby gårds centrum belönas för sin "Hässelbymodell" där många aktörer samarbetar – centrumledning, företag, stadsdelsförvaltning, föreningar, polis, skolor med flera.
"Det är inte så att det behöver vara ett jättehäftigt köpcentrum för att det ska vinna. Vi tittar på hur man arbetar utifrån sina egna förutsättningar", sade Pernilla Seger, projektledare.
Svenska stadskärnors styrelse anser att Hässelby gårds centrum har ett bra utbud av butiker och service.
"Sedan tycker vi också att man jobbar mycket med aktiviteter. Man arrangerar höströj, som är en loppis, antikmarknad och en mångkulturfestival. Dessutom finns det en scen att ha aktiviteter på", sade Pernilla Seger.



1997 byggdes scenen vid den öppna plats som kallas ”Stora torget”. Det var landskapsarkitekt Kerstin Sköld som tillsammans de kringboende och företagarföreningen designade torget. Scenen utformade hon i ett nära samarbete med arkitekt Jan Enfors. Stadsträdgårdsmästare Ulf Lindahl stod för det praktiska.

Scenen invigdes i augusti 1999 då lokala förmågor uppträdde. Belysningen kring torget förbättrades under 1999, och hela miljön fick en genomgripande upprustning. Kerstin Sköld beskrev scenbyggnaden:
"Scenens gula färg lyser upp på hösten och vintern. Den är snedställd för att samla in solljuset och för att bryta torgets räta linjer. Tre gula skivor med ett upplyft tak ger goda förutsättningar för olika uppträdanden. När musiken tystnat fångar de in södersolen och blir till en spännande labyrint för barnen att leka."



Centrumet fyllde 50 år den 8 maj 2009.
Uppträdanden från två scener, massor av aktiviteter för gammal som ung! Ponnyridning, ansiktsmålning, ballongclown, gladiator-borg, tufftuff-tåg, våfflor och fika, nostalgiutställning på Allhuset. Ta med dina gamla 50-öringar och lämna till insamling!
På scenen Caroline Af Ugglas, som var aktuell med "Snälla, snälla" från melodifestivalen.


Försök till värdetransportrån 2009.09.19.
Det var vid 11.40-tiden som två män försökte råna en värdetransport vid Hässelby torg. Väktarna i bilen reagerade blixtsnabbt och låste in sig i bilen. Rånarna flydde då platsen, den ene på moped, den andra till fots. Jag råkade hamna där strax efter och kunde ta en bild.



Musikfest 22 september 2012 med flera lokala artister,
bland andra Ken Ring.


Det var musik som den ungdomliga publiken gillade.


Förutom musik hade man anordnat bland annat ansiktsmålning.


I Hässelby gård centrum öppnade 2009 en mötesplats som kallades Allhuset MittiByn. Ett allaktivitetshus med bland annat bibliotek, utställningar och replokaler inrättades 2009 i försäkringskassans gamla lokaler i Hässelby gård.
Redan under planeringen hade kontakter knutits över generationsgränserna. Eva Tångfeldt berättade om hur pensionärer tidigare känt sig rädda för att gå till fritidsgården där kvällsmötena för fokusgrupper hålls. "Nu hejar de på ungdomarna, det är inte läskigt längre", sade hon.

Idén om Allhuset skapades i Framtidsverkstäderna i Trygga Hässelby, som finansierades av allmännyttan. Och så blev Allhuset till. Stockholmshem, Svenska Bostäder och Familjebostäder stod för driftskostnaderna och lokalen hyrdes billigt av Boultbee och EFM som stöttade idén.
Även stadsdelen, studieförbunden, Svenska kyrkan och Röda korset samverkade för att Allhuset ska kunna finnas till.
Allhuset hade öppna lokaler där alla, oavsett ålder eller sysselsättning var välkomna för driva föreningsverksamhet, arrangera kulturevenemang, hålla möten, träffa vänner, studera eller bara fika, spela spel och fördriva tiden.

Men efter tre år tog pengarna slut, allmännyttan hade ändå sträck sig längre än de från början lovat, och man beslutade att lägga ner verksamheten till årsskiftet.



Apoteket Staren flyttade till kartverkshuset från Tunnelbanehuset 1981. I början av 2010-talet blev apoteket Staren en del av ICA-kedjan Apoteket Hjärtat.



En bild från 2014. Anitas Hårstia lever kvar, men skylten på fasaden faller ner, bit för bit.
Spånga-Backlura glasmästeri har fått en ny ägare - Berglunds Glas.


ICA:s reklamskyltar fick ofta roliga tankehopp. Första bilden säljer en präst per kilo. På mittenbilden kostar grillkorven nästan 30 kronor per styck. Och på den sista bilden kan man köpa ben i skivor.


Intill Willös skulptur Flora är en torghandel placerad.
Onsdagen den 21 juni 2000 firades ettårsdagen för det upprustade Hässelby torg med en fest kallad Floradagen. Programmet var omfattande. Anette Ekström och Tomas Janson sjöng visor, SPF-kören Samklang sjöng, blommor planterades av traktens barn, Vällingby folkdansgille dansade och Syriska Folkdanslaget dansade tillsammans med Spånga folkdanslag. Dessutom fanns bokbord och erbjudanden från restauranger och butiker vid Hässelby torg.
Hässelby hembygdsförenings ordförande Rolf Bråsäter höll sommartalet, presenterade föreningen och fungerade som presentatör under eftermiddagen.
Skulptören Per-Erik Willö hedrades med blommor och dansuppvisning framför sitt konstverk Flora vid tunnelbanan.


I den här lokalen, som ligger närmast till höger om tunnelbanehallen, fanns först Blomstercity. Sedan kom här ”Internet Café” med 20 datorer och servering med smörgåsar och kaffebröd. Ägare var Tahar Belyamua. År 2006 övertogs lokalen av ny ägare och stället fick namnet ”Lilla Hemcaféet & Konditori”. Med hemlagad mat och enkel meny är det lätt att förstå varför Karam Zeino lockat kunder till Lilla hemcaféet i Hässelby gård under de följande tio åren. Lasagnen och den libanesiska tallriken var populära och erbjöds dagligen.

Reporter Samuel Bargabriel skrev: "Hemlagad lasagne kan inte bli så mycket bättre. Att få lasagnen att nästan smaka som min mammas lasagne gör att jag gärna tar en bit till. Eller kanske två om jag är riktigt hungrig."



I Hässelby gårds centrum fanns en butik som egentligen hette Datoteket, men de kunde inte stava rätt till sitt eget firmanamn, så det stod Datotaket på deras butiksskylt.

Jag besökte själv aldrig butiken ifråga men enligt mångas uppgift var det inte en seriös butik, flera kunder kände sig lurade. En allmän åsikt var att man inte skulle köpa sin mobil där, inte heller lämna in något för reparation där. En mobiloperatör sade efter många klagomål från kunder upp sitt avtal med Datoteket.

Butiken finns inte kvar längre.



Fredag eftermiddag. Tunga kassar från systemet bärs hem, samtidigt som veckans sista leverans till Systembolaget med vin precis är avklarad.


År 2004 byggde man till den fristående kiosken Grillhuset så att man fick sittplatser inomhus. I närheten av Grillhuset fanns två telefonkiosker. Dessa publika telefoner kunde man hitta utplacerade lite överallt i Sverige, där man för en liten summa kunde ringa ett samtal. Eftersom de flesta numera har egen mobiltelefon, så användes inte längre dessa telefoner. Därför beslutades 2013 att alla skulle tas bort i hela Sverige.


Modebutiken Girls Fashion & Boys Fashion öppnade 2014. Här sätter man upp de nya skyltarna på fasaden.


En av de butiker som dykt upp i Hässelby gård centrum, för att snart försvinna – Girls Fashion & Boys Fashion.


Butiken Girls Fashion & Boys Fashion gick inte så bra och 2018 gick firman i konkurs.

Även under en bister vinterdag arbetade man
med att rusta upp utemiljön i centrumet.


I bottenvåningen i höghuset med adressen Hässelby torg 2 finns tre butikslokaler.
I den vänstra lokalen låg först Förenade Tvätt. I mitten av 1970-talet flyttade Vällingby Låsservice in i lokalen, efter att tidigare haft sin verksamhet i husets källare från 1967, det år då låsföretaget etablerades. År 2001 öppnade ett kafé i lokalerna, som 2004 ersattes av Osaka Sushi. Om denna sushiservering skrev den privata bloggen Cykel-Axel 2011:
"Igår köpte vi sushi här på torget. Hon som driver stället kan knappt svenska, tar inte kort och är underbemannad när det kommer mycket folk. Jag vet inte om hon är medveten om detta och är ett marknadsföringsgeni. För när vi packade upp maten igår hittade vi följande: Sushikvinnan hade lagt med två kylskåpsmagneter [i form av fiskar]. Helt onödigt. Helt freakat och mystiskt. Men väldigt smart. Gissa vad jag kommer nämna nästa gång jag pratar sushi med någon? Inte är det den långa kön och väntetiden – utan fiskarna. Om sushikvinnan kan profitera på detta vet jag inte."

I mittenlokalen låg från början Martens Dam & Barnkonfektion. Sedan AB Hässelby Gårds El. År 2001 flyttade Vällingby Låsservice in från den intilliggande lokalen. Man övertog en del elprodukter från den föregående butiken.

I den bortre lokalen har vi Anitas Hårstia.



I centrumets utkant, på Maltesholmsvägen ligger Berglunds glasmästeri.

I Nisses tidigare lokal öppnade i juni 2015 restaurangen Subway med betoning på matiga baguetter.

Den 1 mars 2020 kom en ny restaurang i den lokalen - den indiska och pakistanska restaurangen Lahori Masala.



Herrshopen Kravatten, som hade funnits sedan invigningen av centrumet 1959, stängde för gott våren 1993.
Lokalen delades upp till en godisbutik, Michos Godis, och ett skomakeri.


I en liten separat byggnad finns en blomsterkiosk, som under åren haft en del olika namn, som till exempel: Kickis Blomlåda, Tatianas Blommor och Torggubbens Blommor.


Det stora uret på Hässelby torg, den så kallade torgklockan, sattes upp 2005 med medel från stadsdelsförnyelse. Det är Håkan Enocksson som ritat och beställt klockan.

I september 2017 öppnade en ny restaurang i Hässelby gårds centrum. Det var en asiatisk take away som hette Wokman. Den flyttade in i en lokal på 50 kvadratmeter en bit till höger när man går ut från tunnelbanan.

I Konsums gamla hörnlokal öppnade 2014 restaurangen Corner.

PowerPär Bjuggfält skrev på Facebook den 17 januari 2015:
Hässelbyfolk levererar! Vi åt middag på nya restaurangen i Hässelby Gård.
Kent Nyström: Vilken charmis.
Maria Ericson: Menar du the Corner?
Jessica Nyström: Japp, vi var där. Riktigt bra mat.
Johan Ekelund: Va!? En bra restaurang i Hässelby? Äntligen!
Maria Ericson: Nej Folke! Det är klientelet från Nisses som flyttat 30 m. Nisses har stängt.
Jessica Nyström: Det var inte alls samma klientel som var idag som det var på Nisses, de har inte råd att handla där.
PowerPär Bjuggfält: det är mer O'larrys än hak. Många teveapparater som visar sport. Tyckte att det verkade vara en trevlig restaurang. God mat och fräscha lokaler.
Daniel Domnauer: Bra mat, trevlig personal, men om man är där senare på kvällen runt 22-snåret så spelar de så hög musik att trumhinnorna näst intill exploderar.
Rebecca Oscarsson: Har för mig att det faktiskt är ägarna av Nisses och Shamiran (bröder) som gick ihop. Oavsett så är deras plankstek fenomenal.
Daniel Domnauer: Ja, det är precis det som är läget.
Robert Khamis: Var drinken god då (var det alkohol i den)?
PowerPär Bjuggfält: Den var jättegod och alkoholfri.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.