ABCA

skrivet oktober 2016

Ett vykort från 1950-talet visar Ormängsgatan och Familjehotellet.
År 1956 skrev Dagens Nyheter:
Ormängsgatan 3 och 5 är storstadens kanske vackraste tiovåningshus, med fält i grått och vitt, diskreta, inte skrikigt färggranna.”

När dessa två hus byggdes 1954 var de en världsnyhet. Man provade möjligheten att gjuta ett hus med glidform. Glidformen skjöts uppåt en våning i taget, och detta var något helt nytt. Sedan putsades fasaderna i en grå färgton, som kompletterades med ett vitt rutmönster.

Efter några år visade det sig emellertid att putsen av någon anledning inte fäst ordentligt utan började flagna ned. Detta medförde praktiska olägenheter för hyresgästerna som ibland fick murbruk på sina balkonger. De två husen putsades om 1962, trots att fastigheterna inte var mer än sju år gamla. För att putsen denna gång skulle fästa ordentligt beklädde man först fasaderna med ett finmaskigt nät av armeringsjärn.


År 2006 var det åter dags för en upprustning av fasaderna på de två höghusen. Nu var det dessutom dags för byte av balkongerna. De gamla balkongerna bilades ner och därefter byggdes nya. De gamla räckena togs ner, renoverades och sattes sedan upp igen.

Ernie Englund var en kompositör och trumpetare som var populär på omkring 1950-talet. Han föddes 1928 i Chicago och kom som sextonåring till Sverige. På 1950- och 1960-talet bodde han i höghuset på Ormängsgatan 3 i Hässelby gård. Han extraknäckte som vikarierande gymnastiklärare och lärde då hässelbybarnen att dansa.


En karta från 1953 som visar hus husen planerades utmed Ormängsgatan.

Stockholms Förstadsblad 1954.10.23
Muraren Sten Hallberg ramlade ner från en byggnadsställning vid Ormängsgatan på måndagsförmiddagen. Han ådrog sig livsfarliga skador, bl.a. brott på skallbasen och vänster lårben. Han arbetade med utvändig putsning på en ställning tre våningar över marken. Det var frost på plankorna och han hade träskor på sig. Plötsligt hörde hans kamrat på ställningen ett rop och såg Hallberg falla ner mellan ställningen och husväggen. Han föll rakt ner i en färdiggjuten källaringång. Han var medvetslös när han i ambulans fördes till Serafimern.

Expressen 1954.11.03
16-årige bergsprängaren Einar Bergqvist skadades svårt vid en sprängningsolycka vid ett nybygge på Ormängsgatan. Einar höll på att borra sönder några stora stenblock. Plötsligt hördes en smäll och ett regn av stenar flög upp mot honom. Han hade borrat rätt in i ett gammalt skott, som aldrig brunnit av. Massor med sten sprutade upp och han fick svåra skador – framförallt i ansiktet. Han förlorade medvetandet och färdades i ambulans till Karolinska Sjukhuset. Någon fara för hans liv anses dock inte föreligga.


Ormängsgatan är 500 meter lång, plus ett flertal sidogator på tillsammans 190 meter. Gatan anlades 1953.

”Orm Engen” omtalas för första gången 1652 på en karta över Hässelby gård. Ormängen var ungefär det öppna fältet mellan Grimstaskogen och trädallén vid slottet.


Originalkaklet i porten finns kvar. I detta hus fanns på 1950-talet Magnussons skomakeri.
De här husen ritades av arkitekt Ernst Grönwall.

Insändare i Expressen 1956: På Ormängsgatan 15-37 i Hässelby gård finns en gård som tycks vara bortglömd. Barnen får leka med spik och gamla bräder och annat bråte. Det underliga är att hus som blev färdiga långt efter har sina gårdar gröna och fina med sandlådor fulla med sand. Det är andra sommaren vi bor här och ingenting tycks bli gjort. Det vore roligt om det kunde komma litet sand i den låda som finns på gården. /Hyresgäster på Ormängsgatan.



I början var det ont om affärer i området. Affären Metro på Ormängstorget hade 1955 placerat ut brevlådor bland de nybyggda husen. Här stoppar fru Birgitta Westerberg på Ormängsgatan ned sin beställning på morgonen, och fick sedan hem varorna på eftermiddagen.

En insändare i Aftonbladet 22 september 1955:
Vi som bor vid Ormängsgatan 16-18-20-22 i Hässelby har fått en liten, liten lekplats för barn. Följden blir att småttingarna gärna håller till på gatan, vilket är farligt. Platsen på husets baksida upptages av en stor lekgård för lekskolan i huset. Vidare ett gräsbevuxet område där barnen inte får vara. Och slutligen en liten lekplats, inte mer än 30 kvm stor. Det räcker inte för alla barn i 3-4-årsåldern och uppåt. En del går ut på gatan då det inte är roligt att leka på den lilla platsen. Och så dras kamraterna med . Kan det inte till nästa sommar ordnas på ett något bättre sätt? (signatur ”Intresserad”)

Äldreboendet på Ormängsgatan 10 byggdes 1973. 2008 fick anläggningen officiellt namnet Hässelgården, efter att seniorboendet av såväl boenden som personal i många år kallats för Hässelgården.

På denna tomt planerade man egentligen från början en kyrka, gemensam för Hässelby gård och Hässelby strand, men den placerades i Hässelby strands centrum i stället.


Inne på en av äldreboendets gårdar finns skulpturen "Cirkusryttarinna" av Nina Torsson. Den är av brons och uppförd 1964.
Här på seniorboendet finns också denna bronsskulptur, ”Flicka med hopprep" av Sten Eriksson.
Den kom också på plats 1964.
När jag besökte äldreboendet 2007 för att fotografera skulpturerna, tog jag också en bild av föreståndaren Ulla Lundin.
Den lilla skulpturen utan namn, föreställande en hopkurad katt är gjord av Lizzy Bollach.

År 2012 blev ett åttiotal av rummen på Hässelgården reserverade för studenter. Varje rum var på 26 kvadratmeter och alla hade balkong. Det var inte tänkt att man ska kunna laga mat på rummet utan det skulle man göra i det gemensamma köket som fanns på varje våning. På rummet fanns bara en liten köksvrå med kylskåp och diskbänk. Men jag är säker på att de flesta studenterna skaffade sig en vattenkokare, så att de kunde göra te och kaffe på rummet.

Studenterna var i början inte speciellt imponerade av de gemensamma faciliteterna.I källaren fanns det här rummet där de skulle kunna bada... Bilden har tagits av signaturen Trolliver.

En kommentar till bilden: 
"Är det där ett badrum?"
"Yes, det är ett badrum, men det finns en massa annat där också. På dörren utanför står det BAD. Jag ska ta flera bilder, om jag nu törs gå ner dit igen..."


Ibland kan man hitta något guldkorn i ett trapphus.
Denna, av årens tand märkta, skylt hittade jag intill ett sopnedkast i en trappuppgång på Ormängsgatan.
Innehavaren till denna butik skrev på min hemsida våren 2013:
"Vi i Inincate har försökt i 2 år att sälja för en slant nästan nya kläder och prylar i vårt lokal på Ormängsgatan 59, källarnivå i Hässelby Gård. Tyvärr det har varit så trögt pga lokalen inte ligger så centralt. Vi önskar alla välkomna att se vad vi har och ta en kopp kaffe med trevligt samtal."
Nu står lokalen tom.
Mellan några av hyreshusen på Ormängsgatan finner man inte bara en gammal piskställning från 1950-talet, utan även en rustik lekstuga för de barn som bor i området.

Här på Ormängsgatan 32 låg Hässelby Gårds scoutkårs lokaler. Omkring 2011 gick de upp i Hässelby Villastads scoutkår. Det gemensamma namnet är Hässelby scoutkår.

Numera, 2016, används lokalerna av hyresgästföreningen.


Många av husen utmed Ormängsgatan rustas upp under 2016.
Fasader putsas, entréer rustas upp och gatan med sina djupa hål ska få ett nytt lager med prima asfalt.
Den dominerande anläggningen på Ormängsgatan är Familjehotellet.
Detta stora byggnadskomplex kommer jag skriva en separat artikel om senare (vad tiden lider...)

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.