Priserna femdubblades
(text: Henrik Henrikson)


Den oerhörda prisstegringen på tvål, såpa och för övrigt allt vad rengöringsmedel heter fick husmödrarna i Hässelby att undra var det skulle sluta.

Såpan, som bara något år tidigare kostat 45 - 50 öre per kilo kostade nu 1:40. Tvättvålens förra pris var 60 öre per kg., nu var den uppe ända till 3 kr. Soda hade ökat från 10 öre till 40 öre. Många priser hade på mycket kort tid femdubblats. Det blev omöjligt för invånarna att sköta sin hygien, hålla sina kläder rena eller städa tillräckligt i bostäder, förstugor och trappor.

Nöden fick folk att improvisera. För att få ett användbart rengöringsmedel tog man askan i kakelugnen och köksspisen, blandade det med kallt vatten och lät det stå över ett dygn. Den lut som man då fick gick att användas till diskning, tvättning av kläder och målning.

Kartan visar Hässelby municipalsamhälle under första världskriget.


I ett avseende kunde Hässelbyborna i någon mån utnyttja de allt högre priserna i landet. När priserna på jordbruksprodukter och blommor var ständigt stigande, gynnade det trädgårdsodlarna i Hässelby. Trots den allmänna nöden fanns det alltid folk i innerstaden som kunde kosta på sig lite lyx i form av fina blommor. Lars Berggren berättar i sin historik om Berggrens Rosodlingar i Hässelby hur priserna på deras blommor under denna tid sprang i höjden. Han skriver: ”Farfar berättade att farmor Josefina kunde åka till torget med två stora korgar, som hon bar en på varje arm, fyllda med drivhusrosor. När dagen var slut kunde hon komma hem med en tusenlapp.”

Bilden visar en del av Hässelby vid Mälarens strand under första världskriget.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.