Lövstabadet är det minsta strandbadet i Hässelby. Det ligger vid Kyrkhamnsvägen. Där finns cirka 60 meter sandstrand i rakt söderläge med bryggor. Öster om Lövstabadet finns en höjd på 15 meter över havet med ett fornminne. Badet har också en liten gunglekplats och beachvolleybollplan. Till och från har det dessutom funnits en glasskiosk.
Bild från Google.



En häradskarta från 1901, som visar hur området såg ut när Lövsta sopstation var alldeles nybyggd. Pilen visar var man nästan 50 år senare skulle anlägga Lövstabadet. Det skulle alltså ligga på sopstationens verksamhetsområde.



Sommaren 1948 invigdes detta lilla strandbad intill sopstationens anläggningar. Det var Albert Forslund, en före detta kommunikationsminister, som var badets fader.

Redan från första året anordnades bussresor hit för barnen i Spånga. Året efter fick man ett par bryggor iordningställda. Två tio meter långa bryggor lades ut på 25 meters avstånd så att man fick en liten bassäng, lämplig för barnens simtävlingar. Man kan se järnvägsspåret som gick tvärs över badet. Det hände att barn, som bodde i Spånga, tjuvåkte på sopvagnarna när de ville komma ut till Lövstabadet.



En tidig bild av badet sett utifrån vattnet. Högst upp i slänten syns den så kallade Kontorsvillan.

Under åren 1949 - 1957 gick en skolbusslinje mellan Lövstabadet och Barkarby. Det var SJ:s busslinje nummer 18. Detta för att barnen i Kyrkhamn och Skälby skulle få säker skolväg till Barkarby skola. Bussen gick 07.30, 08.30, 14.00 och 15.00 från Lövstabadet och från Barkarby Torg 08.00, 14.30 och 15.30. Bussen gick från 1 oktober till 30 april under dessa år. Bussföraren, som var en stor idol för skolbarnen, hette Harry Lundkvist.
Bilden är inskickat av Rolf Nordin.



Kontorsvillan byggdes 1902 och fungerade som kontor och bokhållarbostad för Lövsta renhållningsverk. Kontorsvillan är ett av husen i bruksbyn. Huset är till skillnad från övriga hus ett trähus. Villan upphörde med funktionen som kontor omkring 1940. Då flyttade trädgårdsmästaren Anders Bernhard Dahlqvist med sin familj hit. De bodde kvar här till 1956.

Det var precis nedanför detta hus som man byggde Lövstabadet. Det verkar som familjen Dahlqvist utnyttjade närheten till det nya badet, så att man öppnade ett kafé i huset, till badgästernas glädje. I en telefonkatalog från 1955 kan man se att här fanns Lyckebo Konditori och matservering. Under åren har villan sporadiskt använts som sommarbostad av olika familjer. Sedan stod huset oanvänt under en period och började förfalla.



1956 var det egentligen meningen att man skulle lägga ner Lövstabadet, i samband med att Kanaanbadet öppnades, men Lövstabadet var fortfarande så populärt, så det fick finnas kvar tills vidare.

Lövstabadet är ett av de minsta baden i Stockholmstrakten. Antal besökare en söndag 1956 var under 600 personer.
Bild från 1962, inskickad av L-B Dorfh



Den gamla kiosken. Foto: Acke Kianto 1977.



En teckning av Lennart Andersson 1998. Man ser från vänster Lövsta skola, scoutstugan, kontorsvillan, Lövstabadets två bryggor och den gamla kiosken.



På detta foto av Jan Frimansson syns kioskbyggnaden och en del av sandstranden.



Med åren har badet blivit mer och mer populärt.
Bild från 1999.


Sommaren 2003 öppnade Café Kyrkhamn i Kontorsvillan. Våren 2009 övertogs lokalerna av Bladverket Galleri & Kulturcafé. Här kunde man se på konstutställningar samtidigt som man kunde njuta av ”kakor och tårtor med konstnärlig touch, fräscha mackor och vanligt cafésortiment”.
Foto: Henrik Henrikson 2011.



Lövstabadet ligger lite avsides, utan några bra kommunikationer, så det bästa sättet att ta sig dit är med cykel.
Foto: Henrik Henrikson.



Det sedan länge det kommunala Lövstabadet har ”Stockholms renaste vatten” enligt Miljöfärvaltningens protokoll trots närheten till den gamla soptippens avlagringar. Detta har nog sin grund i den goda vattenomsättningen i den djupa fjärden och det faktum att avlagringarna har fått ligga orörda i många år.
Foto: Henrik Henrikson.



För att komma till Lövstabadet rekommenderas numera tunnelbana till Vällingby eller Hässelby Strand, sedan buss 541 respektive 119 till Glädjevägen, och därifrån en cirka 20 minuters lång promenad. Eller också får man ta sig dit per bil. Det finns parkering.
Bild av ”migajacita” 2013.


Två bilder från Lövstabadet 2014.
Till vänster: ”Den frivillige badaren” av Nina G Melin.
Till höger: ”Skönt med eftermiddagsdopp i väntan på åska...” av Danny Lindström.



Ett foto av Pia Elisabeth Koskinen-Sanchez 2015. Sopstationen är sedan länge riven och bortom badet kan man skymta Lövsta båtsällskap.



Tre storheter från Hässelby hembygdsförening kopplar av vid serveringen ovanför Lövstabadet: Hans EB Andersson, Bengt HF Johnsson och Harald Walczok.
Foto: Henrik Henrikson 2015.



En lördag i september 2011 var de två dykarna Carl Johan Örtenstedt och Kjell Bromby ute och dök vid Lövsta badplats. Luften började ta slut i deras tuber och de var på väg tillbaka till uppstigningsplatsen. Plötsligt fick de syn på något på botten. Bara en och en halv meter ifrån vad som skulle visa sig vara en granat vände dykarna och gick upp till ytan.

”Så fort jag insåg vad det var så gjorde jag tecken för att backa”, sade Carl Johan. Fjärde sjöstridsflottiljen fick reda på vad som har hänt. Direkt på morgonen den 13 september åkte ett ammunitionsröjningsteam från Fjärde sjöstridsflottiljen ut till Lövsta badplats.

”Dykarna agerade helt rätt när de inte vidrörde granaten och kontaktade polisen. Att de sedan hade en utmärkt beskrivning var granaten var lokaliserad gjorde vårt jobb mycket lättare”, sade löjtnant Jonas Hedman som var dykledare. Det tog inte många minuter för Fjärde sjöstridsflottiljens två dykare att hitta granaten. Hur granaten kan ha hamnat så nära badplatsen är en obesvarad fråga och kommer nog så förbli. Granaten var en 12 centimeters övningsgranat och dykarna bedömde att den inte legat på botten särskilt länge.

Här ser vi Jonas Hedman, som tar emot information från en av dykarna.
Foto: Magnus Jirlind.



Sjöcafé Lövstabadet öppnades 1 juni 2018, precis vid vattnet vid klipporna.

”Jag har bott i Hässelby gård och bor nu i Grimsta så det här är mina trakter. Tidigare har jag jobbat i bilbranschen men jag gillar att driva eget, jag fick idén om ett café vid Lövstabadet och pratade med kommunen”, sade ägaren Ahmed Almalah. ”Förutom folk som badar så hoppas jag att de som bara sitter på klipporna eller promenerar förbi kommer hit, jag vill vara tillgänglig för alla. Jag vill att de som kommer till Lövstabadet ska känna sig trygga och ha roligt.”

Caféet har glassförsäljning, uthyrning av gummibåtar och uppblåsbara badleksaker. Bilder från 2018.



Denna soliga och idylliska bild av Lövstabadet har tagits av signaturen ”lunden79” 2018.



Så för några år sedan hotades badets hela existens, när man planerade att bygga ett kraftvärmeverk på sopstationens gamla mark.

Först tänkte man bygga det nya Lövstavärmeverket på de gröna kullarna vid Lövsta, de kullar som innehåller soprester från den gamla sopstationen som låg här tidigare, och en pir för de fartyg som skulle leverera bränsle skulle byggas rakt ut i vattnet. Men det visade sig att de vallar som håller kullarna på plats inte var speciellt stabila.

Sedan hittade man en annan lösning för piren. Men den lösningen innebär att Lövstabadet, Lövsta båtsällskap och Kyrkamns Varvsförening måste flytta. Som ett svar på det har boende och båtägare engagerat sig på bland annat Facebook för att bevara både badplats, hamn och miljö. Många engagerar sig för att rädda det lilla, men populära, badet.

Bild från Stockholms exergi 2018.



Hösten 2020 tvingades Café Kyrkhamn stänga, och då var badets hela framtid mycket osäker.
Foto: ”Suikiri26” april 2019.


Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.