Förutom de fyra etablerade baden i Hässelbyområdet, så fanns det omkring sju kilometer strand, en del oåtkomligt bakom vassruggar, men på flera ställen fanns branta klippor ner mot vattnet, där det var populärt att bada, speciellt med hela familjen på söndagarna.

Ett av dessa badberg var speciellt populärt. Det låg lite avsides, där kraftvärmeverket i Hässelby strand numera ligger. Denna bild från 1923, inskickat av Spathon, visar just detta badberg där många familjer solade och badade på den tiden.

Bertil Möller, född 1932, som bodde på Markviksvägen med sina föräldrar berättade om hur det var när han var 7-8 år i slutet av 1930-talet:
"Nedanför begravningsplatsen i Hässelby gick en liten väg där det låg några sommarhus. Den heter idag Vassbrinken. Där var stranden helt obebyggd bort mot Sjöträdgården, där Maltesholmsbadet ligger idag.
Det gick på den tiden bara en smal skogsstig utmed stranden. Jag lärde mig att simma vid den stranden. Det var min far som lärde mig.
Det hände väl att vi någon gång badade på Strandbadet, men dit var det ju inträde, så oftast badade vi från klipporna, där nu värmeverket nu ligger.
På somrarna gick folk som bodde i närheten dit ner och badade efter arbetets slut, i stort sett oavsett väder, då detta var det enda praktiska sättet att sköta sin dagliga personliga hygien.
Det fanns vid den här tiden inget kommunalt vatten eller avlopp framdraget till den yttre delen av samhället där vi bodde. Vi hade grävda eller sprängda brunnar som ofta sinade under varma somrar. Dessutom hade vi alla utedass.
Det var först efter 1945 som man påbörjade utbyggnaden av rörledningar för vatten och avlopp för större delen av samhället."



En suddig bild ur Hesselbyfilmen från 1922, där man i bakgrunden ser Badberget. Många hässelbyungdomar tyckte att 25 öre i entréavgift till Hässelby strandbad var en stor summa. Så de tog sig hit till Badberget för att bada.
Stockholms Förstadsblad kallade de branta klipporna för ”Det gamla fina badberget”.



En bild av Badberget i Hässelby strand 1922, inskickat av Agneta Spathon Norqvist:
”Den lilla pojken i ljusa kläder är min pappa. Så fotot måste vara taget för ca 100 år sedan."

Bo Spathon kompletterar:
"
Bilden är tagen vid vår badplats där värmeverket i Hässelby nu ligger. Berget var format till fina terrasser där många solbadande samlades. Detta var de finaste bergen på hela sträckan bort mot Kanan Vi gick upp för branta backen och till höger ner mot sjön, kanske var det ca 150 meter därifrån in utmed strandkanten.
Där öppnade sig flera små vassfria sandstränder. Mycket fint! Bättre än det värmeverk som sedan byggdes på denna plats."



Samma badklippor ett år senare - 1923. Spathon berättade:
”På badklipporna ser vi Rudolf, Bosse, Alma och Ida. I vattnet står Une, Birger, Jalle, Sonja, Ragnar, Sten? och längst ut till höger Majken, som var familjens barnflicka."



Tio år senare, 1933, togs denna bild från Badberget. På klipporna syns Mauritz, Ada, Une, Rudolf, Ulla, Britta och Ragni.

I bakgrunden ser man Lambarön. Där ute hade man ett eget litet badberg. Det låg på allmänningen, nästan längst söderut på sydsidan av Lambarön. Där fanns klippor och en liten sandstrand samt en badbrygga.



En suddig bild ur en privat film från 1950-talet, där man kan se denna lite märkliga byggnad invid klipporna ner mot Mälarens vatten. Här vid det gamla fina ”badberget” skulle kraftvärmeverket några år senare byggas. Här var sjön djup nog för att släppa kolbåtar ända in till stranden.

År 2011 berättade en man för mig: ”Där nu värmeverket nu ligger, där var de bästa badklipporna.”



Ett annat populärt badberg låg vid Riddersviks gård. Detta vykort skickades från Hässelby den 9 augusti 1909, mitt under den storstrejk som då utbrutit i hela landet. Fröken Selma, som bodde inne i Stockholm, hade lämnat storstaden och åkt ut till Hässelby, där hon under strejkdagarna kunde koppla av, bland annat på Badberget.
Hon skrev på vykortet:
"Hesselby den 9/8 1909
Kära Betty! Hur har du det med storstrejken, här mår vi bra undan allt. O, hvad det är skönt på landet ändå! I går låg vi nere vid sjön och tog solbad på en bergvägg. Få se om jag kan bli riktigt brun. Får se när man kan komma till stan igen och arbeta. Man kan inte lefva på solsken alltjämt. Hjärtliga hälsningar Selma."



Konstnären Gunnar Klys målade 1922 badberget nedanför Riddersviks gård. Det är på denna plats man nästan 100 år senare anlade en gångbro i trä utmed bergskanten.
Foto: Kjell Melander.



Några bilder av Badberget vid Riddersvik från den 22 juni 1930. Bilderna är från Durojs fotoalbum nr 4 och 5. Duroj berättade:
”Uppe på högsta punkten på Mälarvägen i Hässelby, med en vidunderlig utsikt, där berget stupar rakt ner i Mälaren, kom Birger att bygga sina villor. Men redan tidigare var dessa badberg en samlingsplats för folket från Bertrandsborg. På sommarsöndagarna träffades man på berget med medhavda mackor och kaffe.”



En liten bit längre ut från Riddersviks gård ligger Tempeludden. Även där hade man ett badberg. Anna Nygren berättade:
”Detta är Tempeludden 1945. Till höger sitter Mary Torstensson, i mitten Brita Nygren och till vänster Gustav Nygren. Flickorna är Solveig Torstensson och Kristina Nygren, pojkens namn vet jag inte.”

Barbro Jernström berättade:
”Det är jätteroligt att se dessa bilder. För mig eller oss som var med på den tiden är det otroliga fina minnen. Alla dessa personer har funnits i mitt liv.”

Bengan Ljunggren:
”Kan bara instämma med dig. Otroligt roligt tycker jag. Detaljerna på bilderna säger så mycket. Som här, den lilla båten som pojken leker med i vattnet.”
Bilden är inskickad av Anna Nygren.



Badberget vid Tempeludden 1951. Anna Nygren berättar till sin bild:
”Brita Nygren sitter längst till höger med Per i knäet. Emmy och Axel Larsson. Jag sitter framme till vänster.”



En till bild, inskickad av Anna Nygren. Jag tror att det är från samma tillfälle och då borde det vara Anna själv, som kommer gående upp från Badberget med Per i handen.



En bild av badberget vid Riddersvik, taget från ett annat håll. Detta är den plats där det idag går en gångbro nedanför klipporna. Året är 1962 och det är Hasse Ekman som fotograferat sin solande hustru. Röken som stiger upp bortom träden kommer bortifrån Lövstaverket.



Stockholms stad byggde 2006 en strandpromenad längs Badberget. Under utredningstiden inkom en skrivelse till marknämnden från flera boende i området. Nätverket ”Rädda badberget” ville stoppa utbyggnaden. Gångbron byggdes, och fortfarande, än idag, kan man se folk som solar uppe på Badberget.
Foto: Henrik Henrikson 2019.



Strandpromenadens gångbro är byggd helt i trä,
och sträckan har numera blivit ett populärt gångstråk.
Foto: Henrik Henrikson 2018.


Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.