Boppers

Ett gäng killar från Hässelby och Hagsätra började på 1970-talet spela på Stockholms ungdomsgårdar. De ville komma med något nytt och då blev det i stället något nygammalt - 50-talets doo wop-musik. De skapade sig en egen variant av 1950-talet, komplett med skinnjackor och våg i håret. I början fraktade de utrustningen till spelningarna med hjälp av kompisar på tunnelbanan.

1977 startade de bandet The Boppers. Sin första spelning hade de på Hässelby strandbad. De hade ingen färdig affisch, men arrangören lovade att ordna den detaljen. Han ändrade dock på eget bevåg namnet på gruppen till "Five Boppers", då han tyckte att det såg bättre ut på affischen. Killarna var emellertid inte nöjda med försöket till namnändring. Det lät ju som namnet på några trapetsartister.

Allt var i början nytt och ovant för grabbarna. De hade till exempel aldrig tidigare sett en folkpark. De var ett typiskt liveband och turnerade flitigt runt i landet. Ibland hade de inte ens riktig koll på vilken stad de spelade i.

1979 slog de rekord med över 600.000 sålda album och en sommarturne i 120 folkparker. Fram till i dag har gruppen sålt över två miljoner album i Skandinavien och gjort över 2.000 framträdanden. De har turnerat i Japan och Europa och de har även varit fältartister under kriget i Jugoslavien.

Sångaren Mats Lagerwall var, tillsammans med sångaren och gitarristen Ingemar Wallén med i gruppen från början. Kenneth Björnlundh, sång och trummor, kom med i bandet 1984. Senare kom också Surjo Benigh, sång och bas, och Torgny "Kingen" Karlsson, sång och klaviatur.

Boppers spelade på Hässelby strands fritidsgård lördagen 22 september 1984 kl 19.00.

Sångaren Peter Jezewski lämnade Boppers 1993.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.