Min hemsida ”Mitt Hässelby” firar i år 25 år. Jag började hösten 1999 med denna hemsida om Hässelby. Den är alltså från förra århundradet.

Under de här 25 åren har mycket hänt, speciellt på Internet. I början hade jag en lista med länkar till alla sidor som på ett eller annat sätt berörde Hässelby, men med tiden blev det så många att det inte längre var praktiskt.

Det här är en liten genomgång av min hemsida och alla vänliga människors respons under åren.



Jag skaffade mig ett Internet-abonnemang på Telia 1999. På den tiden ingick det en egen hemsida vid ett abonnemang. Jag funderade på vad jag skulle kunna ha min hemsida till. Jag hade ingen aning.
Jag såg att Internet började fyllas med amatörhemsidor som egentligen bara bestod av en skylt ”Under contruction” och en kort text ”Detta ska bli världens mest häftiga hemsida. Kom snart tillbaka...”

Så kom jag på att jag hade en gammal anteckningsbok med citat jag skrivit om Hässelby. När jag gick i högstadiet i skolan så skolkade jag ibland och åkte istället in till stan och fotograferade. Ibland gick jag på stadsbiblioteket och letade upp böcker om Hässelby och så samlade jag dessa texter i den här anteckningsboken. Det fanns inga mobilkameror så jag skrev av all text för hand.

Denna anteckningsbok hamnade sedan i någon låda och glömdes bort. Nu plockade jag fram boken och de texterna fick bli grunden till min första hemsida, vilken jag startade hösten 1999.

Hemsidan fick rubriken "Mitt Hässelby" med underrubriken "En del av Stockholms historia" (för jag tänkte att om någon googlade på "Stockholms historia" så skulle han komma till min hemsida).

Mina intentioner var från allra första början att beskriva Hässelbys historia, och då främst Hässelby strands och Hässelby gårds historia från 1950-talet och framåt, det vill säga den tid och miljö som jag själv upplevt. Villastaden hoppade jag över i början. Det var så många andra som kunde det bättre än jag.



I början var hemsidan lite tunn och innehållsfattig, men sakta och säkert började den växa till sig under åren.

Så här såg min första sida ut. På den tiden var det bara ett fåtal hemsidor på hela Internet som över huvud taget berörde ämnet Hässelby. Min hemsida hade på den tiden fått ett ganska opraktiskt namn. Länken var http://web.telia.com/~u03900968/.



Jag dokumenterade med min kamera och lade ut på min hemsida. Antal besökare ökade efter några år och jag fick redan mycket e-post från dem som besökte hemsidan. Under de här åren har jag mött mycket uppskattning och många har varit vänliga och skrivit trevligt om min hemsida, även utomlands:

”Du har verkligen lagt ner mycket jobb på det här... jag är imponerad. Jag går själv i 6:an och jag gick in i din hemsida och det var helt magiskt... ”

”JÄVLAR VILKEN FIN HEMSIDA; Du är Hässelbys stolthet!”

”Jag tycker du har gjort en mycket bra hemsida om Hässelby. Kommer ihåg hur stan såg ut på 60- och 70-talet när man var barn. Hoppas man får se flera gamla foton här i framtiden... med vänlig hälsning från Finland.”

”Nice site. I´m very surprised. Continue. I´ll come back and have a look what´s new. Greetings from Germany.”

”Tack för en superbra hemsida. Jag och min familj är nyblivna Hässelbybor och din sida gav en kalasbra översikt över området.”

”Det är en fin sida du fixat till! Min fru och jag flyttade med våra barn förra våren till Strandliden. Jag säger var dag vid middagsbordet att jag aldrig flyttar härifrån. Det finns inget liknande ställe, när solen går upp och kommer och glider öster ifrån över fjärden: sol och vattenglitter, solnedgångar var dag året runt. Man sover med balkongdörren öppen och hör vågor och vind... nej, jag flyttar aldrig mer. Älskar Strandliden och Hässelby strand.”

”Jag är uppväxt i 70-talets Hässelby. Jag fick syn på din sajt och var begeistrad. Nu har jag möjligheten att sitta här i Nieder-Bayern och titta på gamla Hässelby. Jag har tittat på dom flesta länkarna till andra Hässelby-sites, men din är den bästa.”

Biblioteket Harold B. Lee Library i Utah, USA hade ambitioner att samla alla hemsidor som beskrev världen, och just min hemsida fick äran att representera det geografiska området "Europa - Sverige - Stockholm - förorter".



De första åren såg min sida ut så här. Jag hade den amerikanska nyhetssidan CNN som förebild. De byggde på den tiden upp sin sida med boxar och med samma färgskala som jag använde (All layout var mycket enklare då).



Mellan augusti 2002 och januari 2006 hade hemsidan ett utseende som denna bild visar.
Innehållet hade blivit så stort att det helt fyllde de 10 megabytes som jag hade att disponera. Jag fick inte plats med mer. När jag lade in en ny bild så var jag tvungen att ta bort en gammal.



Här är jag vid Hässelby slott för att ta några bilder. På en privat blogg hittade jag följande passus:
”…på tal om Hässelby – titta på denna hemsida som handlar om Hässelbys olika stadsdelar, kärleksfullt hopknåpad av en entusiast och hässelbybo som heter Henrik Henrikson…”



I januari 2006 gjorde Telia om sina hemsidor och därmed fick jag tillgång till fem gånger så stort lagringsutrymme. Då passade jag på att designa om förstasidan.



Förutom Hässelby bebyggelse försökte jag även fotografera naturen, både flora som fauna. Här blir jag anfallen av en ilsken tärna. Jag hade kommit för nära deras bo, och den hackade till och med mig i huvudet så att blodvite uppstod.



Några gånger har man från andra hemsidor frågat om man får låna någon av mina bilder och då brukar jag alltid svara ja – det är ju alltid roligt om mina bilder kan komma till användning i flera sammanhang.

Här har Husman & Hagberg frågat om de fick använda en av mina bilder till en annons.

Ibland har andra firmor tagit bilder från min hemsida utan att fråga, och det lånas ju friskt bilder hela tiden på Internet, så det kan man inte göra så mycket åt.



Det här var en hemsida som omkring 2008 kopierade min sida hämningslöst, utan att fråga. Han tog till och med min slogan ”Hässelby –en del av Stockholms historia” och gjorde det till ”Hässelby – en del av mitt Stockholms historia”.

Jag skrev att han åtminstone kunde skriva att han kopierat sin text från min sida. Plus att hans sida innehöll många felaktigheter.

Han svarade snabbt:
”Hej Henrik Henrikson du som ser ut en ollonborre i ansiktet? Jag vet vad du bor, så det spelar ingen roll hur du ser ut. Jag rekommenderar dig att du nästa gång tar på dig dina glasögon ORDENTLIGT!! Du måste ha fel på hjärnan som har så fel och dina felaktigheter fungera inte hos oss.” och så vidare i samma ton.

Hans sida var full med felaktigheter, och efter något år bleknade den sakta bort, och idag finns bara några rester kvar av den.



Mycket av all den e-post jag fått under de här 25 åren var förfrågningar om hus, platser och företeelser i Hässelby, och jag har svarat i den mån jag kunnat. Ibland har jag fått tips om saker som händer i Hässelby av uppmärksamma personer. Tack vare dessa snabba och påpassliga tips har jag flera gånger kunnat dokumentera förgängliga skeenden i Hässelbys historia i tid innan de försvunnit för alltid.



Som till exempel när blomsterkiosken i Hässelby strands centrum hastigt skulle avvecklas och läggas ned. Paret som i många år hade haft denna kiosk hade hunnit bli två omtyckta och uppskattade personer i Hässelby, och jag hann, tack vare ett tips, i tid hälsa på dem och dokumentera deras arbetsplats innan den försvann.
Foto: Henrik Henrikson.



Samma sak var det till exempel när det brann i Grimstaskogen (fast där hann jag bara med eftersläckningsarbetet) eller när kiosken på Melongatan demolerades.

Då är det roligt när man efteråt får kommentarer som:
"Blomsterkiosken" och "Grimstabranden" är jättebra reportage med en jättebra layout. Så här bra blir aldrig papperstidningen Västerort. Din hemsida bör vara den ursprungshistoria om Hässelby den redan är. Hoppa över 1970,80,90-talet. Gör nyhetsreportage i nuet (2007-) i den stil och layout som du gjort i just "Blomsterkiosken".
Foto: Henrik Henrikson.



Vid årsskiftet 2009-2010 upphörde Telia med sin service att erbjuda gratis hemsida till alla sina kunder. Motiveringen var att det fanns så många andra webbhotell på marknaden och Telia hade inte moderniserat sin teknik tillräckligt. Med andra ord – Telia ansåg att det inte var ekonomiskt att konkurrera inom just den nischen.

Jag fick ett e-postmeddelande under våren om att min hemsida skulle släckas ner. Så en dag var min hemsida borta –ersatt av ett lakoniskt meddelande att denna sida är stängd. Jag sökte runt lite efter ett nytt webbhotell och hittade en dansk firma. De verkade förtroendegivande och var dessutom bara en tiondel så dyra som Telia.



Samtidigt köpte jag ett eget domän-namn och nu kunde jag presentera namnet www.hesselby.com. Så från juli 2010 ligger min hemsida på denna nya server. Dessutom fyllde hemsidan vid den här tiden 10 år.



Mellan 2010 och 2015 hade jag en annan separat hemsida helt inriktad på nyheter i Hässelby.
Ibland lyckades jag få ut nyheter innan andra media och tidningar och det var ju kul, men efter ett tag insåg jag att det var enklare och snabbare att skriva på Facebook istället.



Ibland kan någon tidning eller tidskrift ringa och fråga om de får låna någon bild, och det är ju roligt.
2015 gjorde tidningen Mitti ett reportage om min hemsida. Det var extra roligt, tyckte jag.



Jag bor i Stockholms södra förorter, men allt som oftast åkte jag ut till Hässelby museum, när det är något evenemang där.
På vänster bild visar jag några av mina hässelbybilder på museet 2015, och på höger bild står jag i gul väst mitt i backen och fotograferar utanför museet under 2015 års veteranmopedrally.
Fotografer: Hasse Ekman och Janne Lundqvist.



Jag har skrivit artiklar om alla gatorna i Hässelby Strand och Hässelby gård. Och efter det har jag börjat med vägarna i villastaden. De är verkligen många, men jag har i alla fall betat av hälften av dem, än så länge.

Det var i september 2014 som jag började skriva om de olika gatorna och vägarna i Hässelby. Många har uppskattat dessa gatubeskrivningar, och jag tackar för all fin respons.
Anne Aheinen skrev 2016:
”Henrik, du är bara så bäst på detta med gatuskildringar. Jag läser det du skriver varje gång och det är så otroligt mycket man kan lära sig om närområdets historik tack vare dig. Tack så mycket för att du orkar sprida din kunskap. Uppskattas.”
Foto: Roger Ekblad.



Detta är en bild av min hemsida 2017. Nu började det bli många artiklar på hemsidan, och de äldsta hade ibland hunnit bli lite inaktuella.

För att det skulle vara tydligare när en artikel var skriven så började jag nu datera alla artiklar. Några av de allra äldsta artiklarna har jag också gjort om och uppdaterat.



Våren 2020 var jag en av de som blev nominerade till ”Årets hjälte”. Verkligen hedrande på alla vis, men jag förstod ju att jag inte skulle vinna. Jag tyckte inte att jag var någon riktig hjälte. Det finns ju folk som verkligen gör stora insatser för behövande, men ändå. Bara att bli nominerad gjorde mig stolt.



Juryns motivering var: ”Henrik är en lokal hjälte för att han oförtröttligt och med stor energi fångar ett kulturarv och därför gör Hässelby till en bättre plats att bo på.”



I en artikel på min hemsida skrev jag om några betongkassuner från invasionen vid Normandie under andra världskriget, som sedan användes vid bygget av kraftvärmeverket i Hässelby strand.

2021 var det precis 50 år sedan detta hände. Sveriges Television observerade det och ville göra ett inlägg om det. Den 27 maj 2021 (en iskall, blåsig och regnig dag) intervjuades jag därför av Sveriges Television.



Vänster bild: från Sveriges Televisions hemsida. Höger bild: Några kompisar berättade att de hade sett mig på TV. Foto: Tero Frobeus.



Sommaren 2023 hade jag ordnat en vandring i Hässelby Gård med ett gäng pensionärer. Vi samlades vid Johannelunds tunnelbanestation och vandrade till Hässelby slott.
Fotograf Anders Wahlund.



Så fortsatte vi via Solbacken och familjehotellet till Hässelby gårds centrum. Det togs en gruppbild vid statyn Resenärerna. Jag står mellan skulpturfigur två och tre. Vi avslutade rundturen med fika på ett kondis.
Foto Anders Wahlund.



Våren 2023 blev jag hedrad med ett diplom från Stockholms läns hembygdsförbund. I motiveringen stod bland annat:
"Henrik Henrikson började som medarbetare i Hässelby hembygdsförening 2010 då han blev invald i styrelsen, ett uppdrag han fortfarande innehar.
Henrik har de senaste 20 åren skaffat sig en bred kunskap om Hässelby. Han har sökt information i de mest skiftande arkiv och databaser och fått fram - i många fall unik - information. Dessa uppgifter har han sedan skrivit artiklar om och lagt ut på sin webbsida www.hesselby.com.
Henrik har också varit författare till en av våra böcker, Hässelby Gård då och nu (2006), samt medförfattare till boken Hässelby Strand då och nu (2003)."
Fotograf: Ming Wang.



Och nu till framtiden:
Vad kommer att hända med min hemsida i framtiden. Jag betalar varje år till det danska webbhotellet för att få ha min sida där, och jag betalar en årlig avgift för namnet hesselby.com.
När jag någon gång i framtiden inte betalar längre, så kommer hemsidan släckas ner och all information och alla bilder raderas.

Är det någon som har något bra förslag hur man ska göra, för att allt inte bara ska försvinna? Att hembygdsföreningen skulle ta över sidan har vi tänkt på, men det fungerar inte i praktiken.

Men än så länge tycker jag att det är kul att beskriva Hässelby i nya vinklar. Ibland kan det bli annat också att fotografera. Här har jag upptäckt att det går ta en selfie i spegeltaket i foajén på en finlandsfärja.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.