För hundra år sedan - 1914:

Vad hände för hundra år sedan - 1914? Vad utspelade sig, sett från Hässelbys horisont?

1914 skrev revytextförfattaren Karl-Ewert Christenson texten till Låt oss gå till Hesselby. Melodi hade han lånat av den tyska Geh'n wir mal zu Hagenbeck, en populär melodi som kom ut något år tidigare. Hagenbeck är en djurpark i Hamburg.
Det första stora världskriget bröt ut 1914. De snabbt stigande priserna på alla dagligvaror gjorde situationen för invånarna i Hässelby mycket svår, speciellt för barnen. Man beslöt, bland mycket annat det året, att många barn i Hässelby skola skulle få hjälp med frukostmaten.
Det var oroliga tider i Sverige. Här ser vi värnpliktiga i sina landstormsuniformer intill fartyget S/S Hesselby som detta år - 1914 - började gå på rutten mellan Hässelby och Stockholms innerstad. Fartyget gick med en maxfart av 10 knop och kunde ta 120 passagerare.
1914 lösgjorde sig Hässelby från Spånga landskommun och blev ett självständigt municipalsamhälle.


AB Hesselby egendom skänkte 1914 en åker i villastaden till Hässelby sportklubb så att de skulle ha någonstans att träna. Den nybildade klubben hade ju inte så mycket pengar att röra sig med. Klubbmedlemmarna arbetade hårt med åkern som man fått och fick till slut ihop en ganska bra fotbollsplan till att börja med.

1914 utspelades en dramatisk urspårning vid lokstallet i Hässelby. Ett lok var på väg till Lövsta för att tanka vatten. En växel var felinställd och dörrarna till lokstallet var ställda på vid gavel. Loket hade för hög fart när misstaget upptäcktes, och man hann inte stoppa loket innan det i hög fart dånade in i lokstallet och rakt ut genom väggen på motsatta sidan. Ingen blev allvarligt skadad, men lite pinsamt måste det ha varit för personalen, när folk vallfärdade till platsen för att beskåda spektaklet.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.