Hässelby villastads scoutkår
(text och bilder: Henrik Henrikson)

Häromsisten blev vi i hembygdsföreningens styrelse inbjudna till Hässelby scoutkår för att se deras lokaler i den stora villa som tidigare varit trädgårdsmästarbostaden Gransäter. Huset byggdes i början av 1900-talet. I dag är adressen Carl Bondes väg 90.

Hässelby scoutkår startade 1939 och var då en ren flickscoutkår.

Verksamheten bedrevs med ganska få medlemmar ända fram till slutet av 70-talet. Från 80-talet och framåt har scoutkåren växt till sig så att man nu har omkring 260 medlemmar. Den stora tillströmningen av nya scouter tyder verkligen på att verksamheten fungerar.

Vi från hembygdsföreningen blev mottagna av Lieselotte Jonsson.
Bengt Fröjd, kallad Stubben, visade oss lokalerna och berättade också om husets historia. Här står Stubben och pratar med Barbro Jernström från hembygdsföreningen.
Barbro berättade att hon faktiskt hade vuxit upp i just det här huset hos sina farföräldrar. Det var många barndomsminnen som sköljde över henne när hon gick runt i huset, även om mycket var ombyggt och renoverat.
Numera har ju scouterna sina lokaler här, och det mesta av inredningen är ombyggt. Bland annat finns det många små rum för studier och grupparbeten.
En rolig detalj som man bevarat är det hembyggda badkaret av kakel.
De lite äldre scouterna har ett mysrum att koppla av i. Var och en har sin privata temugg upphängd vid fönstret. De har funnit att LP-skivor inte går att använda till något annat än till väggdekoration.
Kårordförande Tomas samtalar här med hembygdsföreningens ordförande Åke Nilsson.
Vi blev efter rundturen bjudna på kaffe med tårta. Ett trevligt besök på alla vis, tycker jag.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.