Hesselbyfilmen 1922

För över 90 år sedan, 1922, spelade Severin Björck in en film om livet i Hässelby villastad.

Hans film visade hur det såg ut i Hässelby på den tiden och hur det var att leva i villastaden med alla dess växthus. Filmen fick det prosaiska namnet Hesselbyfilmen.

Här kan jag nu presentera några, visserligen lite diffusa men unika, bilder från denna nästan hundra år gamla film:

Filmen innehåller unika scener från järnvägsstationen mitt i Hässelby villastad. Här ser man villastadsborna samlas på perrongen för att få åka med tåget in mot stan.
Tåget kommer in på stationen. Loket är kopplat baklänges, men när det sedan kopplas loss från vagnarna och på ett sidospår kör bort till andra änden av vagnsetet så kopplas det på där och loket kommer att vara rättvänt när det sedan kör tåget tillbaka mot Spånga.
Folk strömmar ut på perrongen från det fullsatta tåget. På den här tiden var de flesta män klädda i kostym och slips när de åkte in till stan. Män hade alltid hatt, och de som var yngre, som pojken i förgrunden, så var det keps som gällde.
Här är en annan scen.Båten från innerstaden anländer till Berghamns brygga.
Karl Lindau, mannen som brukar kallas villastadens grundare, serveras här eftermiddagskaffe i sin trädgård.
Filmen visar också det dagliga livet i en av de större handelsträdgårdarna. Här poserar Karl Larsson för filmkameran. Han kallades för Liljekungen.
Filmkameran panorerar förbi ett tombolastånd . Det är Sportklubbens årliga idrottsbasar i slutet av juli 1922, och platsen är Hässelby Folkets Park.
Nere vid Hässelby strandbad fanns en dansbana, som på den här tiden var livligt frekventerad.
Nere vid badklipporna träffade filmteamet på dessa damer i tidstypiska baddräkter, glatt vinkande till förbipasserande båtar.
Hesselbyfilmen hade premiär en lördag i början av december 1922 på Hässelby Folkets Park. Man hade tre föreställningar, och alla var fullsatta med intresserade hässelbybor.

Filmen var under en tid helt försvunnen och man trodde att den var för alltid förlorad, tills man av en händelse hittade en kopia på en vind i Vasastan.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.