Här på denna karta från 1954 ser vi hur det område i Hässelby villastad på den tiden såg ut, där Mossrosbacken och Fjällbjörksgränd ligger idag. Jag har ritat in med rosa färg var de två små vägarna ligger. Julrosbacken, som man kan se på kartan, var tidigare en del av Granskogsvägen.


Så här ser området ut idag. Mossrosbacken är en 230 meter lång lokalväg i närheten av Lindaus väg. Fjällbjörksgränd är en 90 meter lång återvändsgränd från Mossrosbacken. Båda vägarna planerades och anlades 1965.


På Mossrosbacken 3 hittar vi det hus som kallades Granbacken. I början av 1900-talet hade man inga namn på vägarna, så varje villa fick ett eget namn. Anna Nygren har bidragit med bilder av detta hus. Bilden är från 1930.


Samma hus från en vinter på 1930-talet.
Anna Nygren berättade: Mamma Brita Klingströms (gift Nygren) barndomshem Granbacken, adress Ringvägen 16. Nu är adressen Mossrosbacken 3. Huset hade morfar Emanuel Klingström låtit bygga till sitt giftermål med mormor Selma 1910.



Emanuel Klingström var snickarmästare. Han föddes 1879 i Kräcklinge i Närke. Sedan början av 1920-talet hade han en egen rörelse i Hässelby villastad.

Anna Nygren berättade: På min morfar Emanuel Klingströms visitkort står adressen Ringvägen 16. Dagens adress är Mossrosbacken 3. Ingrid, min moster, bodde med sin familj på nedre våningen. Ja, min moster Ingrid bodde i huset på Mossrosbacken 3 i stort sett hela sitt liv. Från att hon gifte sig med Bertil Olsson. Min morfar Emanuel Klingström bodde som änkling på övre våningen till sin död 1959. Sedan bodde familjen Olsson i hela huset resten av livet.




Anna Nygren berättade: Här ser vi familjen Ingrid och Bertil Olsson och deras barn Stig, Kjell/Sören, Kent och Agneta. Bilden är fotad på Kjells konfirmationsdag 1956.



Huset på Mossrosbacken 3 såg ut så här 1980. Huset hade kvar sin faluröda locklistpanel och snickerierna var vita, men fönstren hade blivit utbytta.


Huset finns kvar än idag, men allt ser annorlunda ut. Huset är helt ombyggt och flera nya hus är byggda på tomten. Denna bild av villa Granbacken tog jag nyligen, i juli 2019.


1964 bestämdes att området kring Mossrosbacken skulle få bättre gatustandard. Vägarna skulle breddas, asfalteras och få trottoarer. På denna plankarta visar de gula rektanglarna de nya hus som skulle byggas. Längst upp till vänster kan man se att man då planerade att riva Folkets hus (”eftersom det ändå aldrig användes”), för att ersättas av radhus.


På Mossrosbacken 7 ligger denna 1,5-plansvilla, byggt 1984.Det har fyra sovrum, allrum och ett vinkelvardagsrum med braskamin.


De flesta husen på denna väg är ganska nybyggda. På Mossrosbacken 9 ligger detta hus, byggt 1998 och renoverat 2018. Det är av storleken 192 kvadratmeter, med 7 rum och kök.


Så kommer vi till en av vägens äldre villor. Denna mycket charmiga sekelskiftesvilla på Mossrosbacken 11 är från 1912. Den har moderniserats under årens lopp, och har nu bland annat en terrass om hela 50 kvm med soligt och insynsskyddat läge.



Även på Mossrosbacken 16 ligger en villa från början av 1900-talet. Denna bild är från 1980 och då hade huset en vit slät fasadputs och vita snickerier. Villan byggdes omkring 1910.

Idag ser denna villa på Mossrosbecken 16 ut så här, grundligt renoverad och ombyggd. Den vita putsen har ersatts med gulmålad träpanel, och huset har fått flera tillbyggnader, bland annat en tornliknande övervåning.


Med typisk 70-tals arkitektur ligger denna villa på Mossrosbacken 18. Det rymmer sju rum och kök och är byggt 1973.


En bild av hur det förr i tiden kunde te sig när flickor i kjol och kappa åkte skidor i dessa trakter.

Anna Nygren berättade: Skidåkning i Hässelby i början av 1930-talet. Flickan till höger är min mamma Brita Klingström, gift Nygren. Man kan se på gamla kort att de alltid hade väldigt långa stavar på den tiden.



Så går vi över till nästa väg, Fjällbjörksgränd, som är en liten återvändsgränd till Mossrosbacken. På hörntomten Fjällbjörksgränd 2 ligger denna fina villa.


Områdets mer futuriska arkitektur hittar vi på Fjällbjörksgränd 1. Denna villa är byggd 2007. Det är en arkitektritad villa som helt anpassats till den kuperade terrängen. Den består av fyra halvplan med 4 sovrum, vardagsrum och sällskapsrum. Badrummet har till och med en vedeldad bastu. Bergvärme och solpaneler ger huset låga driftskostnader.


På Fjällbjörksgränd 3 ligger en trevlig villa, troligen byggt någon gång på 1920-talet, eller däromkring.


Från denna villa, som är byggd 1919, märks det att man är ganska högt uppe på en höjd. Utsikten är ganska vidsträckt härifrån. Adressen är Fjällbjörksgränd 7.


Så, till sist, längst in på återvändsgränden ligger dessa två villor, Fjällbjörksgränd 8 och 10. Jag skulle uppskatta att båda husen är byggda på 1980-talet, eller däromkring.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.