Måbärsstigen, som slingrar runt på en skogsklädd höjd nära gränsen till Hässelby strand, är ett lugnt radhus- och villaområde.
Måbärsstigen är med sina sidogator 490 meter lång och gatan fick sitt namn 1950.
Foto: Henrik Henrikson.


En väg som planerades på 1930-talet utmed samma sträcka som dagens Måbärsstigen skulle heta Vinstavägen. Som man kan se på denna karta hade de flesta vägarna andra namn på den tiden, före inkorporeringen till Stockholm. Jag har märkt ut Hässelby strandbad och begravningsplatsen, så att det ska gå lite lättare att orientera sig på kartan från 1930.


Vi börjar på Måbärsstigen nr 1. En villa i modern stil med rejäla fönster.
Foto: Henrik Henrikson.


På Måbärsstigen 2 ligger denna arkitektritad villa, byggd 1961, med stilbildande arkitektur belägen på en hörntomt. Detta är faktiskt Hässelbys största enplansvilla. Det har sex sovrum. Sedan finns där bland annat en relaxavdelning med vedeldad bastu och en stor tvättstuga med utgång till trädgården. Programledaren Erik Haag bodde här några år på 2010-talet.
Foto: Henrik Henrikson.



På Måbärsstigen 3 ligger en två-plans tegelvilla.
Foto: Henrik Henrikson.



Detta hus på Måbärsstigen nr 4 byggdes 1962, och var från början en enplansvilla. Huset fick sitt nuvarande utseende med två våningar en bit in på 2000-talet.
Foto: Henrik Henrikson.


Detta hus på Måbärsstigen nr 6 är byggt 1960.
Foto: Henrik Henrikson.


Detta hus på Måbärsstigen nr 11 är en enplans vinkelvilla med souterrängvåning. Huset är byggt 1964, och renoverades 1994.
Foto: Henrik Henrikson.


Den pampiga tegelvillan på Måbärsstigen nr 13 är byggt 1969.
Foto: Henrik Henrikson.


I kvarteret Platanen på Måbärsstigen 15 –- 25 finner vi en småhusgrupp av så kallad S-53-typ. Arkitekter var J. Höjer och S. Ljungqvist.
Mitt i bilden ser vi Måbärsstigen 21. Huset till höger närmast i bild är Måbärsstigen 15. Huset till vänster om björken är nr 19, och ovanför det huset skymtar man några centimeter av taket till huset på Måbärsstigen 17. Längst bort i bild skymtar vi från vänster Måbärsstigen 25 respektive 23.
Denna bild är från 1962. Det gick inte att ta motsvarande bild av idag, eftersom jag då hade varit tvungen att gå in på privat tomt.


Dessa sex tvåplans villor på Måbärsstigen 15 – 25 byggdes 1962.
Foto: Henrik Henrikson.


Radhusen i Brf Solbacken är ritade av arkitekt Mårten Larsson.
Foto: Henrik Henrikson.


Brf Solbacken omfattar radhusen på Måbärsstigen 80 – 114. Foto: Henrik Henrikson.


En boende i ett av dessa radhus berättade:
"Att bo på Måbärsstigen möjliggör för vardagslyx. Att på sommaren kunna gå till stranden, ta sig ett dopp och se på solnedgång har många gånger fått oss att känna det som om vi vore på semester. Att på vintern kunna ta skidorna och ta en tur på fältet nedanför huset eller i Grimstaområdet en helgmorgon ger också en känsla av lyx. Att sedan komma hem och tända i öppna spisen eller kunna få plasts med många gäster vid sittande bord är också härligt."

Mellan Brf Solbacken och Brf Surkullan finns en park där helger, som Valborg, Midsommar och andra festligheter firas.
Foto: Henrik Henrikson.



I ett av dessa hus flyttade familjen Sandberg in på 1950-talet. De hade en son på fem år som hette Göran. Han tyckte det var spännande att skapa bilder med hjälp av de bokstäver man skrev på en gammal hederlig skrivmaskin. Det fanns ju inga datorer och skannrar på den tiden.
Göran vann i februari 1961 pris, inte bara en gång utan två gånger i Svenska Dagbladets tävling för barn, där det gällde att göra en bild med hjälp av en skrivmaskin. Göran kan man verkligen säga var kreativ för sin ålder.

Göran Sandberg blev senare i livet verksam i, bland mycket annat, flera av Wallenbergs stiftelser.



Detta flygfoto visar hur det såg ut i området på 1960-talet. Den ljusa rektangeln upptill ovanför Måbärsstigen är den fotbollsplan som låg i parkområdet.


Den fotbollsplanen var mycket populär bland ungdomarna i trakten. Här är Bengan Ljunggren målvakt i en intensiv situation.
Bilden är tagen omkring 1974 och inskickad av Bengan.

Robert Lindahl berättade: "Även känd som Månskensrinken. Eftersom det fanns en lampstolpe..."
Roger Hedh berättade: "Där spelade man hockey i massor. Man spolade nästan allt på den tiden."

Fotbollsplanen finns inte kvar längre. Den täcktes någon gång på 1980-talet med jord och man planterade gräs på ytan. Men än idag kan man se var planen legat när det är sommartorka, och det torkade gräset visar en stor rektangel där bollplanen legat.



1977 fastställdes att man skulle anlägga en förskola där i början av Måbärsstigen. Det kallades daghem på den tiden. Den delen av Fyrspannsgatan som gick mellan Melongatan och Friherregatan skottades igen och blev park till det nya så kallade daghemmet.
Denna förskolan på Måbärsstigen 39 byggdes 1978 och fick då fyra avdelningar.


2012 byggdes förskolan på Måbärsstigen 39 ut med två avdelningar. Kapaciteten på förskolan ökade därmed från 64 platser till 96 platser. Foto: Henrik Henrikson.


De mest berömda husen på Måbärsstigen är Brf Surkullan, som kallades radiohusen, eftersom så många anställda på Sveriges Radio flyttade in där.

Radhuskvarteret Surkullan är fem längor med tillsammans 32 radhuslägenheter. De ligger på bergshöjden mellan gamla Hässelby villastad med idylliska trädgårdar och moderna Hässelby med sina höghus.

Lördagen den 15 mars 1958 skedde de första inflyttningarna i bostadsrättföreningen Surkullans gula och grå radhus. Sju hyresgäster flyttade då in, bland dem kapellmästaren Egon Kjerrman.

Utemiljön ritades av trädgårdsarkitekt Erik Anjou. Han valde att spara de i området växande tallarna, med den estetiska tanken att de höga tallkronorna skulle kunna beskådas från husens lanterninfönster.
Såklart har vissa förändringar gjorts under årens lopp, men grundtanken om en parkmark i skogsmiljö finns kvar, och här finns ännu en fin lekplats nära till för barnen, som föräldrarna kan ha under uppsikt från sina köksfönster.
Foto: Henrik Henrikson.



Josef Stäck var en av de arkitekter som ritade de här radhusen. På vänstra bilden från 1952 står Josef tillsammans med några kollegor.

Den högra bilden har jag lånat från bostadsrättsföreningens hemsida Surkullan.se. Det är en mycket trevlig hemsida där det finns massor med historik och bilder.



Ombudsman och vicevärd i den nybyggda bostadsrättsföreningen Surkullan blev Allan Schulman, som flyttade in med fyra barn och fru Eva den 24 maj 1958.
Eva såg till att kvarteret fick en riktig finsk bastu.
Familjen Schulman bosatte sig på Måbärsstigen 26, huset allra högst upp, med största tomten och med den finaste utsikten över Mälaren.
Foto: Henrik Henrikson.


Närmaste grannen, på Måbärsstigen 28, blev Pekka Langer, en av den tidens mest kända underhållare på radio och TV.

Pekka Langer, denna folkkäre underhållare, fick inte alltid ekonomin att gå ihop. Det fanns tydligen inga ekonomiska rådgivare på den tiden. Skatteskulderna växte och till slut krävde myndigheterna 1962 att radhuset skulle säljas på auktion.
Pekka Langers alla vänner ställde dock upp och samlade ihop de pengar som skatteverket krävde.
Det var bland andra Tage Danielsson och Hans Alfredsson som ställde upp för sin vän Pekka Lager och räddade radhuset. Pengarna skulle betalas tillbaka på fem och ett halvt år. Pekka ordnade det på tre år.
På den högra bilden lämnar en glad Pekka Langer över en check på 122.843 kronor och 35 öre till skatteassistent Maja Liljeberg.
En historia som slutade lyckligt.



Den som flyttade in i nummer 36 var Lars Ramsten, också en välkänd radio- och TV-man. Han var med och skapade den första Ekoredaktionen.
Den 10 mars 1961 gjorde han ett reportage då han följde med ett Lansenplan som civil passagerare vid en större flygövning över Uppland. Vinge mot vinge kolliderade det med ett annat plan. Ramsten drog instinktivt i rätt handtag. Sköt ut sig i mörkret och klarade sig med sår i pannan och ett par hoptryckta ryggkotor. Inspelningsutrustningen återfanns några kilometer därifrån i ett stenröse.
Foto: Henrik Henrikson.


På den vänstra bilden från 1955 syns Lars Ramsten omgiven av Ragnar Jönsson och Gunnar Östlund när de deltog i radioprogrammet "Frågestund om beredskapen".
Bilden har aldrig publicerats tidigare.

Till höger syns en artikel i SvD från december 1961. Lars Ramsten hade gått längs Måbärsbacken och sålt så kallade julfemmor. Det var en insamling till hjälp åt nödlidande som verkställdes varje år på en viss dag före jul.



Brf Surkulla består av 32 radhus i fem rader. De flesta husen är på 122 kvm. De kostade som nybyggda i snitt 20.000 kr i insats och 500 kr i månaden inklusive bränsle och amorteringar.

Interiört varierar planlösningarna något mellan de olika längorna, men arkitekterna utgick från det gamla engelska mönstret med ett centralt rum dit alla dörrar leder - ett mat- och allrum som får sitt ljus från stora takfönster. Det angränsande köket fick glasad dörr och glasskåp mot matplatsen så den som jobbade i köket skulle kunna ha kontakt med de andra i huset.



Hässelby hembygdsförening delar varje år ut ett byggnadsvårdspris och 2018 tilldelades detta pris radhusen på Måbärsstigen 14 – 76 och Måbärsstigen 80 – 114. Dessa radhus utgör en omistlig del av Hässelbys kulturarv.


Byggnadsvårdspriset delades ut på Hässelby hembygdsförenings årsmöte 2019. På bilden ser vi Bo Ekman, kassör i Brf Surkullan, Eva Löfman, prisjuryns ordförande och Ulrika Lewander Agrell, ordförande i Brf Solbacken.
Foto: Henrik Henrikson.

Precis i slutet av Måbärsstigen, där vägen ansluter till Melongatan och Fyrspannsgatan ligger ett gammalt parkeringshus. Vad jag kan minnas så har det funnits där sedan 1960-talet eller någonting i den stilen.
Foto: Henrik Henrikson.

Inne i parkeringshuset ser man den gamla stålkonstruktionen och att det inte är mellanväggar mellan alla parkeringsplatserna.
Foto: Henrik Henrikson.

Detta är skogsdungen mellan Hundängen och Måbärsstigen så som det såg ut 2011, innan man började bygga radhus i detta skogparti.
Foto: Henrik Henrikson.


Samma skogsparti taget januari 2020. Nu har de nya radhusen vuxit upp och man har till och med börjat flytta in i några av dem.
Foto: Henrik Henrikson.


Elva radhus på Måbärsstigen 29 och 33 med en lägenhet nedtill och en lägenhet ovanpå. Bilden visar hur långt man kommit i byggandet i januari 2020.
Foto: Henrik Henrikson.


Husen lanseras som lämpliga för unga familjer eller äldre par. Det som bekymrar mig är att man måste pessera minst en trappa till alla lägenheterna. Kan det vara lämpligt för äldre? Foto: Henrik Henrikson.


En av byggarbetarna från Litauen berättade om hur husen var uppbyggda. Han fick mitt visitkort, så han skulle hitta till denna hemsida.
Foto: Henrik Henrikson.


De undre lägenheterna på Måbärsstigen 29 – 33 får uteplats med anslutning till Melonparken. De övre lägenheterna får en rejäl takterrass.
Jag frågade arbetarna om man kunde ha swimmingpool på taket. De svarade skrattande att det skulle säkert kunna ordnas, på något vis...
Foto: Henrik Henrikson.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.