Blomodlarvägen fick sitt namn officiellt 1950. Den tillhör kategorin "trädgårdar och trädgårdsmästare". Vägen utgör del av tidigare Hagavägen. Då låg Missionskyrkan på Blomodlarvägen. Kartan är från 1954. Blomodlarvägen gick då från Hässelbyvägen (som nu heter Lövstavägen) till Riddersviksvägen (som då var mycket längre än idag).Denna karta från 1972 visar hur Blomodlarvägen går idag. Vägen är nu 350 meter lång plus en sidogata 80 meter.


I samband med att Hässelby villastad inkorporerades med Stockholms stad fick många gator byta namn. Hässelbyvägen blev Riddersviksvägen och Hagavägen blev Blomodlarvägen. På denna bild från Stockholms Förstadsblad visar sjuåriga Birgitta Eriksson som pekar på en av de nya gatuskyltarna.

Den högra bilden visar en charmig villa, som låg vid Blomodlarvägen. Bilden inskickad av Anette Brunström.Det lilla torpet Lugnet var en av de allra första byggnaderna i området. På 1860-talet bodde en torpare som hette E. Pettersson där. Hösten 1869 hade Svenska Trädgårdsföreningen en utställning av trädgårdsalster i Brunnssalongen på Drottninggatan i Stockholm. Bland de utdelade priserna i kategorin förvarade trädgårdsprodukter delades ett hedersomnämnande ut till torparen E. Pettersson på torpet Lugnet.

År 1896 tillträdde Johan Erik Andersson torpet, och han anlade där en handelsträdgård. Skulle man inte kunna säga att han därmed var den första handelsträdgårdsmästaren i Hässelby?På denna gamla karta från 1850 ser man att torpet Lugnet låg vid den gamla vägen mellan Hässelby slott och Riddersviks gård. Jag har markerat vägen med rött. En vit pil visar torpet.Exakt samma område som det ser ut idag. Den gamla landsvägen finns i stort sett kvar och har blivit delar av lokala vägar eller gångvägar. Där torpet låg finner vi idag ett område med radhus.Johan Andersson, som 1896 anlade sin handelsträdgård på torpet Lugnet, byggde 1909 en större villa på samma plats. Den rätt pampiga villan blev den första byggnaden i Hässelby med centralvärme. Huset övertog namnet Lugnet.

Handelsträdgårdsmästare Algot Liljeberg, född 1893, flyttade in i Lugnet 1928. Trädgården hade då några växthus men ingen anställd. Odlingarna bestod av dahlior, sommarblommor och tomater i några växthus.I början av 1960-talet planerades ny bebyggelse i området, och därmed skulle vägen utanför Algot Liljebergs tomt ändras och svänga in en bit på hans tomt.

Algot Liljeberg protesterade flera gånger mot detta ingrepp i hans privatliv. Stadsbyggnadskontoret ansåg att de små intrång som breddning av Blomodlarvägen innebar skulle inte ha så stor betydelse och att man flyttade Blomodlarvägens anslutning till Loviselundsvägen var ur trafiksynpunkt ofrånkomlig. Dessuutom, tillade kontoret lite cyniskt, skulle det ändå bara vara en tidsfråga innan trädgårdsrörelsen, med de gamla förfallna växthusen, skulle läggas ner.Algot Liljeberg hade tänkt sig att tillbringa sin ålderdom i sitt hus i lugn och ro. Åren gick och växthusen förföll.

Algot Liljeberg blev änkeman 1975. Han bodde kvar ensam, med många katter som enda sällskap. Han skällde på de barn som tog sig in på tomten och härjade i växhusen och blev därför känd som “den ilskna gubben”. Växthusen förföll allt mer för varje år.

Han dog hösten 1981. Om han innan dess hunnit sälja sin stora tomt vet jag inte, men nu kunde man börja planera att bygga radhus på tomten.Harald Walczok berättade:
"Liljebergs hus kallades "spökhuset". På tomten fanns stora mängder med bråte, bland annat en gammal biltvätt. Sonen var i USA och skulle bli elingenjör.
Innan huset revs var jag och en kompis där, och det vi fann, var en gammal AGA-spis. Det var någon slags elledningar som gick kors och tvärs uppe i taket, bland annat i köket. Ja, detta var i särklass ett spännande hus att besöka.
Vi kom dock inte upp till övervåningen, eftersom trappan, och en del av golvet hade rasat ihop. Jag tog dock hand om två lådor, vilka troligen hade använts vid transport till Klarahallarna."

Nils Wennerstrand‎ berättade:
"Sonen blev mycket mer än elingenjör. Han blev professor i matematik och hade anställning på NASA. Jag har också varit inne i huset som "objuden gäst" efter det att det övergivits.
Elledningarna du refererar till var en uppsättning antenner för radiokommunikation. Jag har också hittat radion, i en resväska på bästa spionmanér a la andra världskriget.
Jag har också hittat anställningspapper som visar att han hade tjänst vid NASA.
Några ungar hittade en trumpet som dom försökte spela på och tog med sig hem. Jag talade med deras föräldrar och fick se och prova den. Den fungerade inte. Jag har spelat trumpet en gång i tiden. Jag erbjöd mig att lämna in den på lagning för att se om den gick att återställa. Det visade sig att den gick att laga och att det inte var vilken trumpet som helst, utan en vassare sak från New Orleans.
Enligt sägnen skulle barnen hade också hittat något annat. Något så iögonenfallande att de inte visade sina föräldrar – en pistol. Den gömde de bakom en takbjälke hemma, och glömde sedan helt bort den! Många år senare, då huset fått nya ägare, hittades pistolen. Den togs i beslag av polisen för destruktion. Hela historien kanske är för bra för att vara sann men den genererar hur många fantasier som helst.
Dock så vet jag med säkerhet att sonen var matematikprofessor och varit anställd på NASA."Tvåplans radhus med uteplatser och balkong ovanpå förrådsutrymme byggdes på Lugnets gamla tomt. De blev inflyttningsklara 2001. Det byggdes dock inga garage, men man har plats för två bilar framför varje radhus.

Jag fotograferade husen sommaren 2021. En häftig regnskur gjorde att jag kunde få en fin reflex av husen i en vattenpöl.Inne på en liten sidogata ligger förskolan Giraffen på Blomodlarvägen 10.
Foto: Henrik Henrikson.På Blomodlarvägen 26 låg denna charmiga tvåfamiljsvilla. Den var byggd 1903.

Huset hade enligt en inventering 1980 “gul liggande fasspontpanel (under fönstren stående dito). Byggnaden hade vita snickerier utom fönsterbågarna som var turkos. Fönstren var ursprungliga. Tak med svart falsad plåt (rostigt).”På samma tomt Blomodlarvägen 26 finns idag detta enplanshus. Kan man inte kalla entrén för en rejäl carport?
Foto: Henrik Henrikson.Och nu över till villa Haga, där handelsträdgårdsmästare David Kristiansson hade sina odlingar. Det är den stora byggnaden till höger på bilden. Fotot är tagen på 1910-talet, så alla husen på bilden borde vara ganska så nybyggda.Ett flygfoto över området på 1920-talet. Längst ner till höger syns villa Lugnet. Den stora byggnaden mitt i bilden är villa Haga.

På den mark där David Kristiansson hade sina odlingar låg tidigare torpet Markvik.David Kristianssons handelsträdgård utvecklades till en av de större handelsträdgårdarna i Hässelby med 15 växthus och 4 anställda. David Kristiansson hade stora odlingar av dahlior och lövkojor.
Foto: O. Bladh 1923.Handelsträdgårdsmästare David Kristiansson, född 1868. En bild där han är riktigt ung och en bild med honom senare i livet. Det är efter honom som Mäster Davids gränd i Hässelby villastad fick sitt namn 1973.
Foto: Harry Grip.1938 beskrevs anläggningen på Haga så här:
"Manbyggnaden uppfördes 1906, restaurerades 1936. Bodar och garage uppfördes 1926. Det finns 20 drivhus. Gården kom i släktens ägo 1904 genom köp. Ägare var först David Kristiansson. Efter hans död 1938 övertog sonen Olof Kristiansson, som gifte sig med Astrid Lind 1934."Haga med sina växthus vintern 1950.

Lasse Lindros berättade:
"Haga!! Det ägdes av David och Beda Kristiansson. Beda var min farfars syster. Jag var där varje julgransplundring 1948-1958. Kristianssons bjöd då cirka 50-60 personer. Det är ett varmt och innerligt minne."
Foto: Harry Grip.Haga fotograferat i olika vinklar 1980. Foto: Stig Forsslund.Detta är gångvägen mellan Riddersviksvägen och Sandviksvägen på den tiden. I bakgrunden skymtar villa Haga där Beda Kristiansson ensam bodde kvar i det stora huset.

Hon hade en stor sankt bernhardshund som hette Ceasar. Det var den hunden som spelade Båtsman i filmerna om Saltkråkan. Till slut blev Beda så gammal så hon hamnade på ett hem. Huset lämnades då, enligt historien, "öde med alla möbler och saker kvar. Allt lämnades kvar, från mat i kylen och jättefina prydnadssaker och alla möbler. Och mitt i alltihop kunde man finna ett fotografi på hunden Ceasar. Ingen vet säkert vad som hände med hunden."
Foto: Henrik Henrikson 1967.Haga revs någon gång på 1990-talet eller senare. Tomten där Haga legat är idag bebyggd med bungalowliknande villor.
Foto: Henrik Henrikson.Denna bild är inskickad av Pär Stråhle. Han berättade:
"Ett av många sekelskifteshus med charm och karaktär som tyvärr rivits ute i Hässelby. Detta är en bild på huset Furulund där renhållningsarbetare Thun med familj bodde 1909 när bilden (förmodligen) är tagen. Det hade in på 1950-talet adressen Hagavägen 15, som sedan bytte namn och blev Blomodlarvägen."På den tomten där Furulund låg, hittar vi idag en nybyggd villa, med adressen Blomodlarvägen 32.
Foto: Henrik Henrikson.Det ljusa huset till vänster är Villa Rosenhill som det såg ut på 1920-talet. Adressen var då Hagavägen 13. Till höger syns Bergdalen.Villa Rosenhill idag. Huset är renoverat med bland annat vit mexitegel. I dag är adressen Blomodlarvägen 34.
Foto: Henrik Henrikson.Bergdalen, en rödmålad stuga som byggdes 1909. Vid en inventering 1980 beskrevs huset så här: “1 1/2 vånings hus med faluröd locklistpanel och vita snickerier. Ursprungliga smårutiga fönster. På taket finns tvåkupigt rött tegel.”Samma hus idag. Adressen är Blomodlarvägen 38. Huset har fyra rum och kök.

Vid senaste försäljningen beskrevs huset så här: “På stor, skyddad trädgårdstomt ligger detta oerhört charmiga hus som med varsam hand renoverats till ett idag mycket gott skick. Här återfinns bl.a vinklar och vrår, eldstäder, orginaldetaljer, nytt kök och badrum i passande stil, fristående garage, gäststuga, syrénberså, solig altan mm.”
Foto: Henrik Henrikson.På Blomodlarv 61 ligger denna gulmålade villa. Den är byggd 1906.
Foto: Stig Forslund 1980.Samma hus idag. Foto: Henrik Henrikson.På blomodlarvägen 65 ligger ett nybyggt hus. På dessa bilder från Google Map kan man följa bygget av villan.Och nu är huset färdigt. En modern villa i strikt sober stil.

I bakgrunden syns en annan villa med adressen Blomodlarvägen 67. Det är ett hus med lite extra lyxkänsla, bland annat är golven i italiensk marmor. Intill entréhallen finns en gäst-wc med svart marmor på golv och vit marmor på väggar. Även på övervåningen finns ett stort badrum och en mindre wc - båda exklusivt inredda med italiensk marmor.
Foto: Henrik Henrikson.Så har vi kommit till den plats där Blomodlarvägen numera tar slut. Vägen övergår i en gångväg, för att 39 meter längre bort blir bilväg igen, denna gång med namnet Åbroddsvägen.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.