Eko-pojkarna och
Hässelby gårds bollplan

Hässelby gårds bollplan ligger vid Loviselundsvägen 40. Det är en plan i fullständig storlek för 11- och 7-mannaspel. Planen upprustades våren 2004. Då fick den tidigare grusplanen nytt konstgräs.

Hässelby gårds bollplan fick då också belysning och omklädningsrum. (Bild: Henrik)

Men på 1960-talet var denna bollplan, som då kallades Hässelby nya IP, bara en grusplan, men ändå en flitigt besökt träffpunkt för traktens spelsugna grabbar. (Bild: okänd fotogr.)

1965 startade tre bröder i Hässelby villastad, med sin fars bistånd, en egen kvartersklubb – Ekopojkarna. De tre grabbarna, Lars, elva år, Hans, tio år och Bo, bara sju år gammal, bodde då på Astrakangatan med sina föräldrar Nils och Ulla Nygårds. Eko tog de efter namnet på kvarteret som de bodde i – Ekotemplet. Bilden visar Eko-pojkarnas första ishockeylag, uppställda på det som på den tiden kallades Hässelby nya IP. (Bild: från Hasse).

Mellanbrodern Hasse Nygårds. (Bild: från Lasse)

Hasse berättar: ”Vi är tre bröder som växte upp i Hässelby gård, idrottade tillsammans och busade mycket.

Äldsta brorsan Lasse var den som startade klubben Ekopojkarna tillsammans med en kompis.

Pappa Nisse blev den drivande i föreningen som med åren bara växte och växte. Mamma Ulla bakade, var kassör och fixade massor runt omkring.

Lillbrorsan Bosse hakade från början på efter bästa förmåga, det var ju inte så himla åldersindelat på den tiden utan alla som ville fick vara med. Man blev tilldelad en position där man kunde göra nytta efter sin förmåga när gårdsmatcher spelades i t.ex. landbandy mm.”

Bosse, Lasse och Hasse en julafton i början av 1960-taket. Några år senare startade storebrorsan Lasse en liten kvarterstidning, ”Smarta Sprätt”, tillsammans med en kompis. Den kostade 25 öre och köparna blev medlemmar i deras kvartersklubb Ekopojkarna. Fadern Nils Nygårds ställde alltid upp för sina söner och familjen satsade främst på handbollen. (Bild: från Lasse).
Pappa Nisse, omgiven av sina handbollsspelande söner Bosse, Hasse och Lasse.

Pappa Nisse fick sina tre söner att spela i samma kedja, och med åren växte såväl grabbarnas färdigheter som klubbens storlek. Femton år senare hade Ekopojkarnas handbollslag tagit sig upp till division fem. Föreningen hade på den tiden också flera fotbollslag. 200 medlemmar var registrerade i klubben.

”Vi ser oss fortfarande som ett kvartersgäng med idrott på gräsrotsnivå. Kanske med lite mer vidgade vyer än förr”, berättade Bosse Nygårds, yngst i brödragruppen och som på den tiden var kassör i klubben (bild från Aftonbladet).

Mellanbrodern Hans minns vidare om livet i Hässelby på 1960-talet: ”Jag kommer även ihåg åldern runt moped, massor av killars största intresse var just mopederna. Vi hade träffpunkter runt om i Hässelby där riktmärken oftast var ett föremål, stora stenen, mörka skogen, olika kiosker, strandbadet, tippen.” (Bild: Henrik)
En bild av hur planen, som nu heter Hässelby gårds bollplan, ser ut i dag. Avbytarbåset ser ut att komma från tidigare tider. (Bild: Henrik).


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.