Berättelsen om Almdalens Livs

Detta är historien om en av butikerna som låg i Hässelby.

På Fagerstrands väg nr 11 strax före nedfarten till Allmänna badet låg Almdalens Livsmedel. Adressen på den tiden var Ringvägen 50. Den lilla, men välförsedda butik, innehades av köpman Gunnar Åhlund.

Lennart Carlsson, som minns sommaren 1942 på Lambarön, kan berätta om denna butik:

”Ofta besökte vi Hässelby när vi skulle handla. Någon affär fanns ju inte på Lambarö. Närmaste affär var Almdalens livsmedel. Den låg mellan tennisplanen vid Sandviksvägen och Hemgården vid Rosbacken. Där fanns det mesta att köpa trots att butiken var ganska liten. Här expedierades varorna direkt över disken. Snabbköpsbutiker var då ett okänt begrepp. Vi hade med en lång komihåglapp för säkerhets skull.”

Butiken fick ett dramatiskt slut. En oktobernatt 1949 utbröt en kraftig eldsvåda i träbyggnaden där Almdalens affär låg. Elden blossade upp vid tretiden på natten och upptäcktes av en av grannarna. Han tillkallade Hässelby brandkår. Det tog en bra stund innan alla mannarna i den frivilliga brandkåren hade tagit sig till brandstationen och fått ut brandbil och alla redskapen. Branden förstörde en stor del av huset. Taket blev helt ramponerat. Lagret och inredningen blev också till största delen förstörd av lågorna. Affärens innehavare, Gunnar Åhlund, lyckades rädda sin bil som han hade parkerad i ett garage.

Byggnaden var helt uppförd i trä och den ägdes av T. V. Stedt. Allt var försäkrat. En polisutredning kom fram till att elden troligtvis vållats av något fel på de elektriska ledningarna i huset.

Vad jag kan se så restaurerades huset visserligen igen, men livmedelsbutiken öppnade aldrig mer.
Bilderna visar hur butiken såg ut omkring1905.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.